Fredag – dricka kolhydrater

En stor och viktig orsak till att jag behövde ändra min livsstil radikalt var ett rejält intag av kolhydrater och då inte bara i form av mängder av mumsiga mackor, utan också i flytande form.

Det är nästan förbjudet att uttala men Rödvin är och förblir något av det bästa jag vet!

Allra helst den italienska gudagåvan Amarone, som tack och lov är så dyr att det blir en naturlig begränsning av intaget.

”people who love it, love it with a mad passion”

Tursamt nog är min andra favoritdryck Champagne ekonomiskt omöjlig att hälla i sig alltför stora mängder av.

Tre helvita månader i början av mitt första år med itrim var dock en mycket hälsosam start även på kampen för vettiga vanor på vinfronten. Att vid uppnådd sk viktstabilitet kunna ha en ”undantagsdag” och då dricka ett glas vin gav sedan guldkant på tillvaron.

Så blev det sommar…  och plötsligt var det otroligt svårt att hålla sig inom ramarna när det gällde just vindrickande. Att jag dessutom önskade mig (och fick!) massor av Champagne i 50-årspresent gjorde knappast saken bättre, så där skaffade jag mig en utmaning som hette duga (nåväl, de är inte slut än 😉

Kanske några avskräckande fakta kan hjälpa – jag fick i alla fall en tankeställare:

 • Näst efter fett (9 kcal/gram) är alkoholen den energitätaste källan med hela 7 kcal per gram.
 • Ingenting förbränns av det man har ätit förrän all alkohol är förbränd. Eftersom alkoholen är giftig för kroppen arbetar levern för att göra sig av med den först av allt. Det innebär i sin tur att fettförbränningen minskar och fettet lagras.

HÄR finns riktigt bra info på Systembolagets websajt.

7 kommentarer

Under Hälsa

7 svar till “Fredag – dricka kolhydrater

 1. Lottie

  en god början att jag är 100% vit sedan många år
  – alltid något….

 2. Ping: Fredag – Tacodag? | 2xlblog

 3. Ping: Jag vill ha fredag idag! | 2xlblog – Om vikt och hälsa

 4. Mmmm…. rödvin, rödvin tända ljus och samtal, rödvin ost och kex, rödvin, älgstekoch ihopmosadt såsopotatis… Mmmm…. Viktstabilitet var är du??? Lär nog dröja åtmindstone till sommaren -13… Den som väntar på något gott väntar alltid för länge!

  • Hihi, ännu fler bra exempel på svåra rödvinstillfällen 🙂 Jag undrar om det finns någon lätt lösning på att klarar rödvinslängtan… ½-flaskor är ett försök att hålla styr på det iallafall 🙂

 5. Ping: Alkohol – mina erfarenheter och tips | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s