Konsten att röra sig åt rätt håll med små steg

Den här är väl ändå så äcklig att inget rött kryss behövs 🙂

Hellre något litet än inget alls skulle man också kunna rubricera detta inlägg.

Några enkla små saker är väldigt mycket bättre än inga alls. När sonen upptäckte att jag började ändra mig i kroppen vaknade hans intresse för att göra något själv. Många bäckar små blev snart en hel å:

  • Steg 1 var att stoppa O´boy-beroendet. Hysat radikal är han, så ”Burn the shit” sa han och O´boy-burken försvann ut ur huset.
  • Honungsyoghurt ( Fett 2 g) bytes mot Vaniljyogurt (0,5% fett). Båda har tyvärr 9 % socker i sig, men som sagt, ännu en liten bäck till förbättringsån.
  • Ett brödbyte blev han påverkad till genom att jag redogjorde för ”666-regeln” och tog hem några olika sorter för provsmakning.
    • Polarkakorna som han tidigare mer eller mindre levde på hör väl inte till det allra sämsta man kan stoppa i sig, men de innehåller bara 4,7 % fibrer och hela 9,2 % socker. Sirap kommer redan som nr 3 i innehållsförteckningen.
    • Det som tillslut accepterades av de lite mer hälsosamma alternativen var Skivad Rågfranska (7% fibrer och 5% socker, med socker som nr 7 i innehållsförteckningen).
  • Gamla lördagsgodiset 100 g mjölkchoklad (564 kcal) byttes mot en Riesen (mörk chokladkola) med 5 bitar (200 kcal).
  • Favoritsnabbmaten Pizza (> 1000 kcal!!) eller Burger King´s Bacon & Cheese (370 kcal och 19 g fett/portion) blev istället ett 6-pack Chicky-Bits (245 kcal och 16,8 g fett).

Ingen BANTNING och inga mamma-förmaningar som skulle ha kunnat sätta tvärstopp hos vilken tonåring som helst, utan små, små egna förändringar som kommit till stånd genom jämförande av fakta. Hoppas och tror att det funnits viss inspiration i hushållet – i kylskåpet och skafferiet.

På motionsområdet har det, under pistolhot genomförda, slöa masandet runt kvarteret med hunden ersatts med en önskan om inköp av joggingskor – hundmasandet har blivit hundlöpning.

Husse är rolig! Glad hund 🙂

Resultatet på ett år – kurvan pekar mot 83 kg vid 18 års ålder istället för mot 108!!

1 kommentar

Under Hälsa, Mental träning

Ett svar till “Konsten att röra sig åt rätt håll med små steg

  1. Ping: Hur vi förebygger en generation av överviktiga soffpotatisar | 2xlblog – Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s