Det är dags för fredagsmys

…om det så är det sista jag gör…

Ja, kör man på OLW-linjen i tillräcklig omfattning kanske det är det sista man gör.

Knappast någon som inte känner igen den här va?


Det börjar bli lite av en tradition nu att lägga näsan riktigt i blöt i fredagsmyset.

Förra veckans inlägg Fredag – dricka kolhydrater hade så många läsare att jag vågar mig på ett nytt försök att ställa till det inför Dobbidoo, Fångarna på Fortet eller hyrfilmen 🙂

Lovar att  inte räkna upp hur mycket sämre det ena snackset är än det andra. Jag jag bidrar istället med en länk baserad på Livsmedelsverkets databas, där man kan söka upp närings (?!) innehållet för i princip alla livsmedel man kan tänka sig.

Vad jag däremot har gjort  är att reflektera något över den relativt nya svenska traditionen Fredagsmyset och fundera över om det är möjligt att uppnå ett fullskaligt mys utan chips och läsk.

För mig är just det inte något större problem eftersom jag aldrig varit varken chips- eller läskberoende. Min 2XL-kropp byggdes, på just fredagar,  huvudsakligen upp av vin, parmesanost och olika slags grissini som jag lätt satte i mig en 300-gramspåse av alldeles själv (ca 420 kcal och 7 g fett / 100 g).

Oskyldiga små brödpinnar? Absolut om man jämför med chips, men…

Nåväl, fredag utan att stoppa mer eller mindre kaloristinna produkter i munnen då?

Så svårt att föreställa sig när inget tillfälle varit för litet för att fira med speciellt uttänkta festligheter. När så mycket energi under så många år lagts på att införskaffa särskilt utvalda ingredienser och arrangera små eller större kalas av olika anledningar, blir hotet mot fredagsmyset som att förbjuda bokälskaren att läsa, frilufsaren att gå i skogen, fiskaren att kasta. Som att beröva mig en viktig del av min tillvaro.

De första 12 veckorna med itrim, då det inte fanns en millimeters förhandlingsutrymme fungerade för mig som ett slags rehab.  Där blev det tillfälle att träna förmågan att HITTA och uppskatta andra glädjeämnen än mat och dryck.

Vilka kan de vara då? Några självklara, andra kanske nya idéer för någon:

  • Byta om till middagen, alltså TV Dinner i mysbyxor UT – klänning, pumps och smycken IN.
  • Alltid kristallglas!
  • Köpevatten med artificiella smakämnen är OK (Nytt talesätt: I Krig, Kärlek och Livsstilsförändring är alla medel tillåtna)
  • Doftljus! Inte vid middagsbordet, men i TV-rummet och brinnande i badrummet hela kvällen, vare sig det är mörkt eller inte. Älskar IKEAs vaniljljus.
  • Så det kanske mest kontroversiella:  TV:n ska visa något BRA! Med det menar jag att det ska passa den som har störst behov av klara sig igenom myset utan att kasta sig över chipsen. Det behöver  inte nödvändigtvis vara högklassig finkultur – om det är Sex and the City 2 som känns kul så är det vad som ska ses (eventuell familj får anpassa sig – de vill nog  ha en friskare och fräschare mamma/pappa/fru/man? 😉

3 kommentarer

Under Hälsa

3 svar till “Det är dags för fredagsmys

  1. Bra tips för fredagsfeeling!

  2. Ping: Jag vill ha fredag idag! | 2xlblog – Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s