Banta – det oslagbara sättet att gå upp i vikt!

‘Det bästa sättet att gå upp i vikt är att banta’ .
Orden är stjärnkrögaren Erik Lallerstedts. I 12 års tid har han istället varje morgon gått en timmes promenad och tack vare det, tillsammans med ett klokare ätande, har han lyckats hålla sin vikt 25 kg under den han startade med.

Erik Lallerstedt i ”Vårdguiden” nr 3 2012

Min egen erfarenhet talar för att han har alldeles rätt i det han säger och gör. Minst 5 gånger har jag bantat ner mig till ett mål, men aldrig någonsin tidigare hållit mig kvar där, förrän nu.

Skillnaden är precis det som Erik uttrycker:
Sluta banta!

För en långsiktig framgång måste förändringen in som en naturlig del i resten av livet, inte som ett övergående projekt som ska klaras av och läggas till handlingarna. Varje bantning som jag gjort genom mer eller mindre okontrollerad svält och utan träning har bidragit till att muskelmasssan minskat och därmed förbränningen. Vid den viktuppgång som kommit som ett brev på posten har det blivit ännu fler kilon!

Men om man inte ska banta- hur ska det då gå till?
Det senaste året har jag lärt mig att det som funkar är att:

  • Begränsa energiintaget genom att äta rätt – inte genom att sluta äta. Kunskapen fanns för just mig att få hos itrim.
  • Öka energiåtgången med träning och vardagsmotion= bygg muskler som förbränner ännu mer energi.
  • Träna hjärnan att vara med på resan, stoppa hjärnspökena . Lära sig lita på att det går att komma upp ur en grop – allt är inte ”kört” även om man snubblar!
  • Tro på sig själv och sin förmåga att klara förändringen. Stödet från omgivningen fanns för mig personligen hos itrim, familj och vänner och nya bloggkompisar.
20120902-152821.jpg

Ingen bantarmiddag utan en som funkar att leva livet med: Petto di Pollo al limone, broccoli, champinjoner och tagliatelle. Somliga äter mer broccoli än pasta – andra i familjen tvärtom..;)

2 kommentarer

Under Hälsa, Uncategorized

2 svar till “Banta – det oslagbara sättet att gå upp i vikt!

  1. Verkligen bra insikter! Bra jobbat. Jag har faktiskt inte kommit till det stadiet att jag verkligen insett detta på riktigt, men min hjärna vet det. Hjärnan vet många saker som kroppen och själen inte riktigt fattat än. Jag hoppas att jag snart kan verkligen känna och leva dessa insikter! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s