Kanelbulle light

Mmm, den förförande, ljuvliga doften av nygräddade kanelbullar – så lockande att mäklare och ”home stagers” använder den för att trigga köpare vid hus- och lägenhetsvisningar.

Bullen får ett gulligt rosa kryss – det finns alternativ! Latten bara ett litet streckat streck – den funkar ju med annan mjölk än ”Barista”

Just uttrycket Kanelbulle light kommer från en arbetskamrat, som när vi samarbetade i ett projekt i slutet av 90-talet, hade en riktigt fin plåtburk med ”kaffebröd” i sin bokhylla på kontoret. Wasa Kanelknäcke var det i burken som kom fram på mötesbordet, till kaffet.

Det finns en del fibrer, men även rätt ordentligt med socker i dem

”Kanelbulle light” kan stå lite som symbol för att hitta näringsmässig bättre lösningar på sådan man är väldigt sugen på. Visst kan man bestämma sig för att vissa saker ska man bara inte äta och visst kan det finnas en risk att man genom att låta sig äta ”nästan det där smaskiga” ändå ger sig på sådant som man inte borde, men det har hittills funkat för mig.

Varsågoda, några exempel:

  • När kanelbullesuget sätter in: Kärna ur ett äpple . Blanda lite av någon ”smörprodukt” med kanel och pilla ned i urkärningshålet. Kör i ugnen tills det är mjukt och kletigt.
  • Fibertostbrödskiva med keso och kanel. Kör i ugnen på grill, så att det blir både lite svampigt och lite knaprig yta. Oslagbart bulle-substitut!
  • Hallon eller jordgubbar med lightkeso och lite mager vaniljvisp, några hackade hasselnötter över. Ersätter grädde riktigt bra.

Skivor av en chokladbar, till fikabröd eller dessert

Tips? Hur gör ni? Kommentera vettja!

PS. En gång för flera år sedan lyckades jag som då ”Viktväktade” faktiskt knåpa ihop något slags minimala ”chokladbollar” som med Lätt & Lagom och Strösucketter rymdes inom ramen för de ”B:n” och ”P:n” man fick äta. Tror inte att jag kan rekommendera dem 😉 DS

4 kommentarer

Under Hälsa

4 svar till “Kanelbulle light

  1. Vad bra med tips! Ett annat smaskigt (och nyttigt!) mellis är att blanda keso, äppelbitar och cashewnötter, och spilla på lite kanel och/eller kardemumma. Gott! Och i en av itrim-kokböckerna finns recept på en chokladmousse som bara innehåller avokado och kakao. Och itrims ”nya” nut/choko balancebar är ju rackarns god den också! 🙂

  2. Linda

    Snälla, sätt ett fetare rött kryss över godsakerna…alla har inte samma karaktär som du:-)) Blev jag bullesugen åsså…..åååååhhhhhh du e himla duktig du, önskar jag hade din karaktär när suget kommer!! Kram på dig/kakmonstret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s