Jag har så dålig karaktär… ?

Sorry, ni får själva tänka dit det röda krysset eller dödskallemärkningen 🙂

Vad är egentligen karaktär?

Hur använder vi uttrycket karaktär?

Hur skapas min bild av min karaktär?

Och då talar jag inte om karaktär så som min engelskasmittade 15-åring beskriver ”Rollfigur / Character” utan det gamla hederliga svenska ordet.

Karaktär betecknar en persons, plats eller situations kännetecken, egenskaper eller läggning, sådant som ”karakteriserar” personen, platsen, föremålet eller situationen. (Wikipedia)

Att ha dålig karaktär är något som jag uppfattar som väldigt delat :

 • Att stå framför ett kakfat och säga ”Usch, jag har så dålig karaktär” kan vara som att säga till sig själv ”OK, jag skiter i allt- jag tar en, eller två eller…”. Jag tar ifrån mig själv beslutsrätten och lutar mig mot en föreställning om att jag är på ett visst sätt.
 • Att säga ”Jag har dålig karaktär” är ofta lämpligt och på något sätt lite påklistrat ödmjukt i vårt, tyvärr fortfarande, Jantelagsinspirerade-samhälle. Det gör mig lika dålig som alla andra eller t o m lite sämre och då utger jag mig inte för att vara bra eller ”tro att jag är något”.
 • Att ha dålig karaktär kan ge människor i min omgivning ett bättre samvete. För att när jag tar tag i mitt liv och min situation blir det lite jobbigt för den som skulle vilja, men inte riktigt orkar eller törs eller tror sig själv om att klara det. Om jag istället har dålig karaktär bidrar jag med ett slags alibi för de andra.

Att jag är ordentligt överviktig kan ge människor i min omgivning tillfredsställelsen av att inte vara fullt lika usla som jag, som har så dålig karaktär…

I väntan på tapas och Cava. Barcelona 2010. Weekend i modestaden, iförd 2XL-shorts och ”Big is Beautiful”-skjorta.

Men hur fick jag då uppfattningen om att jag hade dålig karaktär? Hade jag helt självständigt övat upp min usla karaktär till att kunna nyttjas på dessa olika sätt? Kanske det – i alla fall när det gällde att använda den för att godkänna hälsomässigt dåliga val. Sannolikt hade jag även fått hjälp av omgivningen att utforma min dåliga karaktär för att passa in på en speciell plats i den människoflock jag tillhör.

I spelet Tibia kan en karaktär endast byta värld var 6:e månad…

MEN, om du i morgon vaknar till en helt ny dag då du

 • har bestämt dig för att själv göra dina val utan att ta hänsyn till en gammal föreställning om din karaktär
 • valt att ta ansvar för dina handlingar
 • står upp för dina beslut

Vad händer då? 🙂

7 kommentarer

Under Hälsa, Mental träning, Motion, vikt, Viktminskning

7 svar till “Jag har så dålig karaktär… ?

 1. Tycker det låter så negativt med ordet ”dålig karaktär” men visst så har jag använt mig av det och kommer säkert göra det i framtiden med men jag försöker använda mig av medvetna val istället.
  Av nån anledning så upplever jag det som positivt

  • Eller hur?! Medvetna val tror jag numera stenhårt på, även när man bestämmer sig för att stoppa i sig något man inte borde. Då är det mitt eget ansvar och min egen framgång när det funkar och min egen styrka ökar:)

 2. Du har så rätt – det är så himla lätt att ”ge upp” och skylla på sin ”dåliga karaktär”… Man måste inse att man har ett val varje gång man stoppar nåt i limpkrossen!

 3. LizasGastricbypass

  Bra skrivet! Att ha dålig karaktär är verkligen att skylla ifrån sig och inte ta ansvar för sina handlingar!
  Poitiva ord och positivt tänkande leder ju till mer framgång! 🙂
  Jag lever redan så så jag är redan i den nya världen! 🙂 Den är bra men stundtals jobbig!

  • Tack Liza 🙂 När det är jobbigt försöker jag att frammana allt ”gammalt” jobbigt, typ svettutslag ohc skavsår, vakna varje morgon med ont i höfter, knän och ryggg, hunden som drar i kopplet på promenader (idag var det hon som bröt av från trav !!)

 4. Ping: Är det dags att ge upp? | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s