Vad doft har med vikt att göra

Tänk hur fantastiskt luktsinnet är!

Hur dina känslor påverkas av en flyktig doft.

Hur ett minne kan väckas till liv när du stiger in i ett hus som luktar på ett speciellt sätt.
Trappan ned till källaren hos mormor…
Skolans gympasal och det unkna duschrummet..
Väntrummet hos tandläkaren…

Och vad har det med viktminskning och viktstabilitet att göra då?

Ja, vad händer när jag passerar pizzerian? Bageriet? Caféet? Det har förstås en del att göra med om jag är grinig, trött och vrålhungrig eller kommer nöjd och glad från träning. Klart är i alla fall att känslor väcks av dofter och påverkar mina handlingar.

Parfymmakare har i alla tider vetat hur våra sinnen berörs och hur en doft kan både skapa och förstärka en känsla.

Varför inte dra nytta av det då?

Sagt och gjort-för att ta hjälp av alla sinnen och styra hjärnan till att hålla sig på rätt spår tog jag, det för mig drastiska, beslutet att byta parfym 🙂

Julen 2012 önskade jag mig (och fick) en Calvin Klein Euphoria, som jag provat ut som min nya ‘smala’ parfym. Den doften är nu fylld av positiva associationer och känslor av mitt nya jag och funkar som en bekräftelse och uppmuntran på samma vis som kläder i mindre storlekar, bara att doften, så himla praktiskt, talar ännu tydligare direkt till det undermedvetna.

20120923-035704.jpg

Låter det helt knasigt? I kärlek och viktkamp är väl alla medel tillåtna?? 😃

11 kommentarer

Under Hälsa, Mental träning, Uncategorized, vikt, Viktminskning

11 svar till “Vad doft har med vikt att göra

 1. Intressant inlägg! Hädanefter ska jag vädra ut all god mat & bakdoft så blir det kanske inte lika jobbigt här hemma 😉 Kanske ersätta med nystädat doft för den får ingen att bli hungrig..

 2. Håller med. Jag associerar dofter med väldigt starka minnen, parfym som jag hade vid ett visst tillfälle, kan med ”få” fram doften i min mormors källare där jag lekte som barn osv. Mao ett starkt sinne, doftsinnet.

  • Ja! Jag blir jättenostalgisk av Laura Biagiottis ‘Roma’. Den luktar som gammelmormors mystiska byrå. Spännande att försöka använda sig av fenomenet till något speciellt:)

 3. Ping: Varför hjärnan är full av dumheter | 2xlblog – Om vikt och hälsa

 4. Ping: Julens kamp om sinnena | 2xlblog – Om vikt och hälsa

 5. Johanna

  Vilket bra inlägg! Jag förundrades senast här om dagen av hur otroligt starkt doftminne vi har. Jag gick förbi en person i rulltrappan, vars parfym väckte en hel drös med tio år gamla minnen jag trodde mig glömt, och framför allt fick mig att känna och må på ett speciellt sätt, så som jag kände mig då. Så ditt tips är inte det minsta knasigt, snarare fullständigt briljant!

 6. Brlacilnie for free; your parents must be a sweetheart and a certified genius.

 7. It’s a relief to find someone who can explain things so well

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s