Hur vi förebygger en generation av överviktiga soffpotatisar

De gör som du gör – inte som du säger! En gammal sanning som ständigt aktualiseras. Hur mycket jag än tjatar på sonen blir det mycket tid framför datorn. Det som funkar är dock att träna tillsammans.

Det sägs att idrott och hälsa fått mindre fokus i skolan och att det är en bidragande orsak till den växande generationens växande. Självklart är det inte den enda anledningen; stillasittande framför dator och TV och den massiva påverkan att äta och dricka en massa skräp bidrar förstås starkt.

Mindre hälsosam diet

Mindre hälsosam diet…

Utan att ha några vetenskapliga belägg eller siffror på orsak och verkan blir jag i allfall imponerad av skolor som anstränger sig för att jobba för en hälsosam livsstil.

I min sons skola serveras mycket vällagad och nyttig mat och idrottslektionerna kompleteras med obligatoriska uteraster (vilket absolut inte var fallet när jag själv gick i högstadiet – då var man i och för sig en del utomhus, men det var i RÖKRUTAN!!! om man hade lapp hemifrån, annars smygrökande i skogen bakom skolan).

Mina syskonbarn som bor i Nacka hör till Boo skola. Där har de förutom den vanliga skolgymnastiken även:

  • Fritidsgympa en gång per vecka
  • Utedagar med fritids då de går på utflykt och blir kompisar med naturen
  • Fri tillgång till en av gympasalarna under fritidstid, för lek och rörelse
  • Extra många rastvakter för att barnen ska vara trygga på skolgården och verkligen våga vara ute och leka och röra på sig.

Igår sprang hela Boo Gårds skola Boogårdsloppet. 5 km för förskoleklass upp till åk 2 medan åk 3-6 sprang/gick en mil! Barnen klarar uppenbarligen mycket mer än vad vi föräldrar tror.

På fritids har de en pedagog som brinner för friluftsliv. Han har ca 40 år i branchen, så han går nog tyvärr i pension snart. Han tar med barnen ut och låter dem samla småkryp, koka te av blad de hittar, hantera kniv etc dvs rena scoutverksamheten. Han har på eget initiativ köpt begagnade längdskidor på loppis etc för att det ska finnas skidor att låna när snön kommer.

Jag vet inte om det är exceptionellt på något sätt men det låter verkligen bra och ger hopp för framtiden!

Tidigare inlägg på temat:

Hur tror du att vi kan vara goda föredömen för de yngre när det gäller en mer hälsosam livsstil?

Hur kan vi hitta balansen så att vi inte heller skapar grogrund för ätstörningar?

Lämna en kommentar

Under Hälsa, Motion, vikt, Viktminskning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s