Växande volymer inget vidare för vikten

Visst har ni också funderat på vad som händer med vår uppfattning om normala portioner och storlekar?

Hur vi gradvis vänjer oss vid att mycket blir större – samtidigt som vi själva vill vara mindre?

Det som är lätt att uppmärksamma är förstås groteskt stora cookies och muffins på Waynes Coffee och ½-kilosstekar på t ex Texas Longhorn, men även sådant som vi inte direkt tänker på lurar oss att äta för mycket.

Jumboskål och frukosttallrik

Jumboskål och frukosttallrik

 • Till höger på bilden är en tallrik som min mamma hittade åt mig på Loppis – helt oemotståndlig, dekorerad med små sniglar och äpplen:) Utseendet och storleken pekar på 50-/60-tal och påminner mig om serviser som fanns när jag var liten.
 • Till vänster en nyinköpt skål från IKEA, tänkt att servera t ex broccoli, tomatklyftor, morotsstavar i vid middagar. Den plockar 15-åringen helt naturligt ur skåpet som frukostskål till Corn Flakes. Gissa hur många normalportioner (30 g) flingor som samtidigt hamnar 1) i skålen och 2) i magen?
8 dl sangria på Las Ramblas

8 dl sangria på Las Ramblas – lagom portion?

Listan på exempel kan göras hur lång som helst, här är bara några:

 • När lösgodiset – ”en sån och två sånna och så en sån där” – plockades ihop med tång av tanten i kioskluckan var påsen ungefär så stor som ett ordinärt C6-kuvert. Påsarna som vi själva skopar ner Karamellkungen-snask i rymmer drygt 1 kg smågodis… Och så är det bäst att ta två olika påsare – en till godis med salt och socker utanpå och en till choklad och skumsaker.
 • Jag känner mig gammal som gatan, men en stor flaska läsk var tidigare 75 cl. Nu är den normalt 1½ liter och ofta 2 liter.
 • Även kaffet har bytt skepnad. Från att drickas ur kopp med fat är det nu ofta en mindre ingrediens i en 6-7 dl latte på Baristamjölk med 2,6% fetthalt.
 • Stor popcorn på bio: 45 kr – Medium:39 kr.
  • Vem köper en Medium för bara 6 kr mindre? När Stor är en popcornkartong som skulle räcka till en hel familj – ”Small”tror jag inte ens finns…
  • Det lär även finnas en meny som heter Blockbuster – en stor popcorn och två stora dricka och en stor snacks för 99 kr.
  • Kan inte motstå att ta med innehållsdeklarationen på ”Biodelikatessen” Sour Cream Snacks:
   Näringvärde per 100 gram: Energi 2285 kJ (550 kcal), Protein 3 gram, Kolhydrater 53 gram, Fett 36 gram

Jag har hittat en väldigt intressant blogg : Träningslära som jag tror att fler skulle uppskatta. HÄR finns ett inlägg om just hur stora förpackningar och stora portioner kan lura oss att äta mer. Träningslära drivs av:

Jacob Gudiol – Leg. sjukgymnast.  Han håller regelbundet förläsningar om träningsfysiologi för olika grupper, föreningar och utbildningar, bland annat på sjukgymnastutbildningen i Lund. Han sitter med i styrelsen för idrottsmedicin syd och han skriver även artiklar till olika träningsmagasin, främst BODY Magazine.
Nicklas Neuman – Doktorand i kostvetenskap på Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet.
 

17 kommentarer

Under Hälsa, Mental träning, Motion, vikt, Viktminskning

17 svar till “Växande volymer inget vidare för vikten

 1. LizasGastricbypass

  Mkt bra inlägg! 🙂 Men liten popcorn finns faktiskt. Den köper jag gärna nu. Innan op var det minst en medium!

 2. stina

  Jag håller med Liza, jättebra skrivet och mycket tankvärt. I lördags tog Beccie och jag varsin caffe latte i Gallerian och vi fick varsit jättedricksglas och den koffeinkicken gjorde båda illamående och med önskan om att ta oss hem fort. Nästa gång kan vi mer än gärna dela eller varför inte en god kopp te? 🙂
  Inte heller fler Sangria model XL….

  • Loi och jag har faktiskt delat- senast idag. Jag beställer förresten alltid med lättmjölk på Espresso House eller Cortado, som är mkt mindre mjölk. Mm, 8 dl Sangria var nog sista gången i Barcelona 2010 🙂

 3. Ja, det är mycket som växer i denna värld! Mindre tallrikar är ett bra knep. Och att lägga maten på tallrik INNAN man lägger ner den i matlådan… Matlådan kan annars blir hur stor som helst! 🙂

 4. Tanten

  Härligt skrivet och mycket tänkvärt! Håller med om att helt plötsligt känner man sig gammal….. två tuggors kanelbulle, som de som mamma bakade jämfört med de som är stora som just ett ”kaffefat”. För ett tag sedan bakade jag muffins lite mer frekvent än tidigare och reflekterade över att det som tidigare blev 18 muffins idag skulle bli 8 enligt receptet…..
  Det går fort att ”bli fartblind”. ;))

 5. Så sant! Det är så mycket som förändrats genom åren. Jag minns oxå när man köpte lösgodis och tanten bakom disk plockade i dom i en liten påse. man var lycklig när man hade 3st tioöringar för då visste man att man kunde få en hel del godis, nåja, en hel del på den tiden 😉
  Nu får ungarna en 50-lapp när som ska köpa sitt lördagsgodis! Och det är ju inga små mängder det handlar om.

  Bra inlägg, mycket tänkvärt.
  kram

  • Tack Hanna! Ja och visst handlar det inte bara om nostalgi, utan det har verkligen blivit en tokig förändring. Det är jätteintressanta synpunkter i inlägget från Träningslära. Rekommenderar det varmt även om det inte är pinfärskt.

   Skickat från min iPhone

 6. Mycket tankvärt inlägg! Allting bara sväller omkring oss, och vi också.

  kram, pernilla be

 7. emsut.

  Vi har plockat bort dom stora skålarna från köksskåpen.. 🙂

 8. Ping: Ännu mer i kölvattnet om fetmaepidemin | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s