Vardagsmotion – 10 tips

En underbart solig höstmorgon, med hög klar luft, en möjlighet att rensa tankarna och ladda med energi, men en hel timme gav bara drygt 6000 steg?!?! Med andra ord – ta vara på ALLA möjligheter till ytterligare vardagsmotion.

Härlig höstpromenad

Härlig höstpromenad

Varsågoda en samling plättlätta små tips, men förhoppningsvis till någon nytta:

 1. STEGRÄKNARE!!! Jag använder stegräknaren från morgon till kväll, varje dag och känner mig lika naken utan den som utan mobilen :). Snäpper fast den i troskanten när jag klär på mig. Jag föredrar en superenkel som bara räknar steg. Struntar i ”fancy stuff” där man ska mäta upp sitt genomsnittssteg och får en sträcka uträknad…
 2. SVART på VITT. Det sista jag gör på kvällen är att läsa av och notera antal steg. Om man lägger in stegen i t ex en Excel-fil och har lättillgänglig på datorskärmen kan man också ha koll på sitt snitt och acceptera att det någon gång blir färre – bara det också blir fler. För min del är det helt nödvändigt att hålla koll, för att inte drabbas av ”äh, jag tar igen en en annan dag”, som aldrig kommer…
 3. BÖJ PÅ BENEN. Alltså inte sätta på datorn med stortån och liknande latmaskhyss 😉
 4. Veckohandla välplanerat – JA, men SMÅHANDLA också! Bestäm någon färskvara t ex mjölk eller frukt som ska tas hem varje dag. En promenad till butiken med en tom liten ryggsäck och så en lätt börda på hemvägen. För mig är det effektivt att ha en ständig mjölkbrist i kylskåpet eftersom jag absolut vill ha det i kaffet.
 5. Sätt stopp för BALANSERANDET! Istället för att plocka ihop allt som ska flyttas från matbordet till diskbänken, från undervåningen till övervåningen eller från tvättstugan till garderoben och balansera torn av porslin, kläder eller andra prylar – ta lite i taget och gå flera gånger.
 6. För att helt säkert få ihop > 10.000 steg – gör jag ungefär som min Itrimkompis Sofia tipsat om. Hon brukar KOLLA LÄGET när det är dags att lägga barnen. Om det är minst 9000 steg då är det OK, eftersom 1000 steg fixas lätt med kvällens ”natta huset” (gissar att möjligen fler tjejer än killar förstår vad jag menar;). Låt det alltså inte bara ”råka” bli för lite, utan var ute i god tid och kolla läget för att kunna göra något åt en eventuell stegbrist!
 7. Eftersom mina barn är 15 och 19 blir det snarare så att jag får kolla hur mycket jag har när det är dags för hundens kvällsrunda och så göra den så lång som behövs för att närma mig 10.000. Är det helt hopplöst blir det erforderligt antal varv runt MATBORDET, ibland med en tidning som sällskap 🙂
 8. Kontorsjobb? Ställ SKRIVAREN långt bort och hämta en utskrift i taget istället för att samla många, så blir det många små micropromenader.
 9. Istället för att be någon ta med åt XX dig – HÄMTA SJÄLV eller gå ännu längre och HÄMTA åt andra även om du inte själv behöver vad det nu är just då, t ex kaffe…
 10. Lina, en annan Itrimkompis, har kommit på den kloka idén att först åka hem och LÄMNA BILEN OCH SEDAN GÅ TILL DAGIS och hämta sina barn. Det här sättet att hämta barnen har den positiva bieffekten att hon slipper få en massa sandlådesand i bilen (vilket i och för sig är motionsmässigt negativt, då man slipper städa bilen så ofta, men jämfört med promenadvinsten en försumlig förlust).
Bilgolv hos en hästfamilj

Bilgolv hos en hästfamilj (värre än småbarn)

8 kommentarer

Under Uncategorized

8 svar till “Vardagsmotion – 10 tips

 1. Fia

  Härliga tips! Jag kör ungefär samma knep :). Ett annat vardagstips är att om man måste ta bilen (minst 5 km) så parkera alltid längst bort på parkeringen – där finns det dessutom alltid lediga platser :).

 2. Kanonbra tips! Måste rota fram min stegräknare…

  kram, pernilla be

 3. Jag parkerar också en bit bort, så det tar nog 7-8 min att gå till jobbet. Många bäckar små 🙂

  kram, pernilla be

  • Visst är det bra! Ska hälsa Lina också och tacka extra för inspirationen till ”åk hem och hämta SEDAN barnen”- punkten 😉 Skulle man ha gjort på den tiden. Hade förutom att slippa skita ner bilen sluppit hålla lerungarna långt ifrån dräkt och pumps, som var min jobbklädsel när de var dagisåldern;)

 4. Lina Lachapelle

  Tack för resten av tipsen! Som en livslång soffpotatis måste jag verkligen hitta motionen i vardagen – varje dag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s