Fredagsmys: chipsalternativ, tävlingsstrategi mm

Min mamma bakade ett kanongott knäckebröd som hon bjöd på häromdagen. Det påminde en del om några (svindyra…) brödpinnar med frön som jag provat som alternativa snacks.

Fröigt knäckebröd

Fröigt knäckebröd – recept längre ned

Det här knäckebrödet skulle ju passa superbra i mindre bitar, att bara knapra på medan eventuella onyttiga familjemedlemmar knökar i sig popcorn sån´t. Morotsstavar och hummus i all ära, men visst är det något speciellt med snacks som knapras?!

Om man gärna vill ha något på och inte bara ”leka chips” så kan jag föreställa mig att det passar bra med Philadephiaost (Ica har en lightvariant på 9%) eller en florstunn skiva Brie eller någon 17% stark Falbygdenost, typ 1878 (så´n som inte får finnas hemma hos mig, som jag skrev om i Livsfarliga lockelser :).

Fler Fredagsmystips hittar du enkelt om du söker på Fredag i rutan Sök på 2XL här till höger 🙂

Ett Fredagmys följs av en Lördagsmorgon. Min bästa lördagsmorgon är, som jag nog tjatat om tidigare, en låååång frukost till  Melodikrysset.

Viktig lördagsfrukost

Vad jag jobbar med i pärmen till höger om frukosten kommer ni snart att få veta mer om 🙂 🙂

I morgon blir det tyvärr inte en sådan lång frukost, utan hästtävling hela dagen. Strategin för sådana tillställningar är nu en väl inrotad vana – Gröt hemma, äpple, macka och kaffe på vägen och så blir det måltidsbars och äpplen till lunch och mellanmål. Det är möjligt att det inte är helt ortodoxt eller en vetenskapligt hälsomässig rekommendation, men det har sedan ett år tillbaka klarat mig helskinnad genom långa dagar på dressyrtävlingar.

Tävlingsplatser är ofta usla matmässigt, vet inte om det gäller alla idrotter, men det är ändå märkligt att det vid just idrottsevenemang är så svårt att få tag på vettiga alternativ.

  • Var serveras det mest varmkorv (och definitivt inte den med 89% kött…) i landet? Gissar på Råsunda Fotbollsstadion…
  • Var är det i princip omöjligt att hitta annat att äta än popcorn och Chicky Bits? Mmm, på Stockholm International Horse Show. En hel långhelg i november, då det gäller att smuggla med sig matsäck (förbjudet alltså!)

Marinas knäckebröd

ca 12 bitar (i Ryvita-storlek) 150 grader.

1 dl dinkelmöjl fullkorn

1 dl siktat dinkelmjöl

1 dl solroskärnor

½ dl hela linfrön

½ dl sesamfrön

1 tsk salt

½ dl rapsolja

2½ dl hett vatten

Blanda allt torrt med rapsolja. Häll i vattnet. Bred ut den kletiga smeten på bakplåtspapper i långpanna. Om det är svårt att smeta ut jämnt – doppa verktyget i kallt vatten. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Ta ut plåten och skåra så många bitar du vill ha. Ställ tillbaka plåten och grädda ytterligare 55-60 minuter.

Hoppas att ni får en härligt hösthelg!

3 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Mental träning, Motion, vikt, Viktminskning

3 svar till “Fredagsmys: chipsalternativ, tävlingsstrategi mm

  1. Måltidsbar är bra nödproviant. Fast lite söta kanske. Jag brukar alltid ha sötmandel eller nötter i handskfacket också. Du har inte provat att baka egna måltidsbars? Knäckebrödet låter supergott! Har ett liknande recept hemma som jag bara måste baka en dag.

    kram, pernilla be

  2. Ping: Fredagsmys & fest – mina erfarenheter och tips | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s