Värsta mardrömsscenariot i New York

Just nu sitter jag mest och oroar mig för vänner och släktingar på andra sidan Atlanten. I skrivande stund är orkanen ca 40 mil söder om New York och kommer nu, under vår natt, att dra in rakt över de södra och östra delarna av Manhattan.  Det man framförallt är orolig för är att vattnet kommer att stiga med stora översvämningar som följd. Det här är ett extremt oväder som kommer att drabba hela nordöstra USA, nio delstater har infört undantagstillstånd.

Det känns förstås obeskrivligt skönt att vara i trygghet här hemma!

Snickers halloween

Mitt favorit-hatobjekt Snickers finns förstås i Halloween-variant 🙂

Det som slog mig under min New York-vistelse var att vi faktiskt såg oväntat få överviktiga! Under en hel vecka i New York träffade jag på färre XXL-amerikaner än under en dag som turist i vilken europeisk stad som helst. Det tål att tänka på hur det kan komma sig…

Det var väldigt tydligt att nyttig mat, grönsaker och frukt är mycket dyrare än ”junkfood” och godis. Samtidigt jobbar borgmästaren Michael Bloomberg hårt för friskvård, bygger ut cykelbanenätet i staden och i tunnelbanan hittade vi den här skylten med varning för att friterad och fet skräpmat kan orsaka fetma, diabetes och hjärtsjukdomar:

Fettvarning i Metron

Skräpmatsvarning i tunnelbanan

Det fanns väldigt få McDonalds och Burger King inne i city, men i de få livsmedelsbutikerna kunde vi hitta ett överflöd av färdiga micro-rätter:

Microrätt med fullkorn

Fullkornsströbröd på en ostkletig kycklingfilé – känns lite som ”plåster på en infektion” 😉

Jag tycker att det är väldigt intressant att fundera över hur saker och ting fungerar i just USA eftersom Sverige alltid påverkats mycket av vad som händer där. Jag har själv bara varit i Kalifornien, som redan i början av 90-talet var mycket hälsomedvetet, och nu i New York, så det är absolut inte representativt för USA i allmänhet, men min känsla är ändå att det där i mångt och mycket är en ekonomisk fråga om man lyckas äta rätt och hålla sin kropp hälsosam eller inte.

Ytterligare två reflektioner:

 • Reklam-TV flödade över av inslag om artrosmedicin! Fick mig att tänka på anledningen till att så många har ledvärk. Kan inte låta bli att påminna mig om att jag före augusti 2011 petade i mig själv en del piller av den orsaken…
 • I flera butiker fanns en avdelning jag hittills inte sett i Sverige: Junior Big Size

Vore spännande att höra andra erfarenheter eller funderingar…

18 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

18 svar till “Värsta mardrömsscenariot i New York

 1. Kost och hälsa är absolut en klassfråga, och de amerikaner som rör sig på Manhattan har nog helt enkelt råd att gå på gym, och köpa nyttig mat. Det är ju samma sak med rökning, det är också en klassfråga. För att minska den klyftan tror jag att skolan måste vara mer aktiv, så att alla får chansen att lära sig. Då kanske de även kan påverka sina föräldrar. Riktigt obehagligt väder i USA just nu! Tur att du hann hem!

  Kram, Pernilla be

  • Ja, nu precis kommer det braka loss rejält där borta.
   Det är tyvärr även min bild – som du säger – med de ekonomiska möjligheterna att ha goda kostvanor och hälsomedvetande. Har sett barn och ungdomar som faktiskt lever på Donuts och chokladbitar, typ Snickers. Skolan har absolut en viktig uppgift både där och här.

 2. Jag tror också att det är en klassfråga och blir ledsen när jag hör barn ungdomar lever på donuts och annat skräp.

  Skönt att du är hemma igen 🙂

  • Ja, det är sorgligt 😦 Tyvärr är det ju inte bara långt borta i ett annat land som barn växer upp på det viset. En av mina egna drivkrafter för att ta tag i mig själv var just att bli en bättre förebild för barnen, även om det inte var så illa att de levde på Donuts 😉 Men goda vanor behöver inte kosta mer än dåliga – som både Sara och Maria påpekar.

 3. Jag tycker att kost och pris är en intressant fråga. Folk köper godis för 49:90 kilot men grönsaker till samma pris anses vara dyrt. Eller ta kilopriset på en pizza? Det får man fin mat för i butiken.
  Men jag tänker när jag studerar butikernas veckoblad att det oftast är extrapriser på läsk, chips och chokladkakor. Det finns aldrig något erbjudande om att ta två pkt kycklingfärs och betala för ett. Däremot kan man få 5 pkt Dafgårds färdiga mat för 100 kronor.
  Det är rätt så sjukt. Och det blir människor sjuka av.

  • Mycket intressant! Och 49.90 är reapris på godis, i alla fall där vi bor… Kom att tänka på en grej till: det finns en sajt som inte bara tar upp näringsvärde på olika produkter utan även miljöpåverkan, skulle vara intressant att se på den aspekten också. Det är lätt att säga att ”jag äter inte så mycket grönsaker på hösten/vintern för det är dåligt för miljön att köpa sånt som fraktats långt/odlats i växthus” och så slipper man bry sig om de läskiga nyttigheterna. MEN, frågan är hur snabbmat och färdigfrysta lådor påverkar miljön, med tanke på ”produktförädlingen”, transporter, förvaring etc…?

 4. Jag tycker att det är konstigt att det är just de dyra sakerna som köps av de som inte har så mycket pengar, eftersom det just är så pass dyrt! Det måste ju handla om dåliga prioriteringar när man kan välja att köpa ett paket cigaretter för 50-60 kronor PER DAG (1500 kr/mån) men inte ha råd med räkningar/kläder/mat/saker. Eller äta skräpmat som inte heller är billigt i Sverige. Ett mål på en hamburgerrestaurang för 70 spänn, det får man ju en måltid för fyra!
  Jag menar inte att man inte får röka, men när man hör folk säga att de inte har pengar kedjerökandes, ja då kan inte jag tycka speciellt synd om dom.
  Usch vad jag låter hård, det är jag inte men vissa saker upprör mig en aning…
  Sara

 5. stina

  Kan bara hålla med er alla som skrivit ovan.
  Kram, söstra mi!

 6. Ping: Fem feta framgångsfaktorer | 2xlblog – Om vikt och hälsa

 7. Gräddstuvad vitkål är min favorit! Strimla vitkål fint och stek i smör tills den blir mjuk och blank. Krydda och häll på grädde, som du låter koka ihop med kålen. Passar till allt, och variera gärna kryddningen. Godare än pasta faktiskt!

  kram, pernilla be

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s