Massor av motion i New York

Tack för glada tillrop om reseinläggen. Jag har en del bilder och funderingar kvar, så då får det bli lite till om New York 🙂

Jag är fortfarande helt faschinerad över att jag inte hade minsta ont i fötterna trots att vi gick och gick och gick – dock inte upp i Empire State Building, där utsiktsplatsen ligger på 86:e våningen.

Vy över södra delarna av Manhattan från Empire State Buildning

Vy över södra delarna av Manhattan från Empire State Buildning

De södra delarna av New York drabbades veckan därpå hårt av Sandy, eftersom orkanen kom från det hållet. Byggnaden som sticker upp mest i bakgrunden är det nya norra tornet i World Trade Center, som svenska Skanska bygger. Det är redan nu den högsta byggnaden i NY och ska, när den är helt klar 2013, vara den högsta i USA med 514 meter. Hela det nya World Trade Center kommer att stå klart senast 2020.

One World Trade Center

One World Trade Center

En stad med nästan lika många invånare som hela Sverige lider nu förstås svårt av att infrastrukturen är utslagen. Ca 6 miljoner amerikaner är fortfarande utan el. Fyra tunnlar i New Yorks tunnelbanesysteme är fortfarande vattenfyllda. Hur hela elsystemet därnere ser ut efter ett antal dagar under saltvatten kan man fundera på. HÄR är en del bilder på före och efter Sandys framfart på östkusten. Om man ens kan jämföra katastroflägen med varandra så är det förstås mer fruktansvärda förhållanden i Haiti, där 18000 människor blivit hemlösa och hungersnöd hotar.

Det känns konstigt att skriva om viktminskning i samma andetag som hungersnöd, men en tanke jag gärna sprider är något som vi diskuterat lite här tidigare – att på olika sätt stötta barn och arbete med barn. Vi har två fadderbarn via SOS Barnbyar och ser även till att lägga en del på vettiga hjälpprojekt.

Survivor tree
”Survivor Tree” är ett päronträd som överlevde attacken och återplanterades på 9/11 Memorial Plaza .


På minnesplatsen finns två pooler som byggts i fotspåren av tvillingtornen. Längs kanterna finns bronspaneler med alla namn på offren för attacken 11 september 2001 och för bombningen 1993. Otroligt gripande!!

En av våra riktiga långpromenader gick även en bit över markytan, på The High Line, som byggdes 1930 för att flytta den farliga godstågstrafiken från gatorna i de dåvarande industriområdena på West Side. Linjen lades ner 1980 och den första delen återinvigdes som park 2009. Nu går parken med den fantastiska utsikten ca 10 meter upp i luften från 14:e gatan till 30:e.

High line

High Line, den här biten mellan 30:e och 34:e gatan har ännu inte blivit park.

Vy från High Line

Vy från High Line – Empire State Building i fonden

Sista hela dagen traskade vi mest på Upper Manhattan, dvs norr om 59:e gatan. Vi tog tunnelbanan till 86:e gatan och gick in i Central Park. Runt den största sjön i parken, The Reservoir, har man anlagt en löparslinga. Man får bara röra sig i vänster varv och inga hundar eller barnvagnar får vara med här.  Kändes väldigt bekant från massor av TV-serier och filmer 🙂

Central Park

The Reservoir i Central Park

På andra sidan parken tog vi oss tillbaka ner till centrala delarna via Park Avenue och Madison Avenue. Lika mycket TV-känsla här 🙂

Gatorna är nästan i alla kvarter fulla av små vagnar med försäljning av korv, indisk mat, halalrätter och snask. Det luktar grillat och  brända mandlar i vartenda gathörn, så det gällde att ha planerat måltiderna för att inte plötsligt kasta sig över en påse sockerpanerade popcorn eller nämnda mandlar 😉

 

4 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

4 svar till “Massor av motion i New York

  1. Åh, älskar New York-promenader! När jag var där sist tog vi inte tunnelbanan en enda gång, vi bara gick och gick… 🙂 High line är häftig tycker jag! 🙂

  2. En dag ska jag springa i Central park!

    kram, pernilla be

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s