Varför hjärnan är full av dumheter

Som jag gång på gång återkommer till – hjärnan är så full av gamla spöken. Både jag och flera andra skriver om det på olika sätt igen och igen… Även om man gör allting rätt och enligt plan så dyker det upp små otäckingar som antingen försöker att stjälpa en eller som försöker att få en att tro att det man gör inte är tillräckligt bra.

Men vad beror det egentligen på?

Min hemsnickrade teori är att:

 • Eftersom hjärnan gillar att befinna sig på känt område (och det är vetenskapligt belagt- inte mitt påhitt – tänk om vi var tvungna att pröva om spisen bränns varje gång istället för att vi känner igen den och vet av erfarenhet att den är varm) uppstår en ny och okänd situation när man plötsligt gör rätt avseende mat, motion etc.
 • Alltså blir det konstigt, annorlunda och okänt att vara nöjd och tillfreds och hjärnan börjar leta efter anledningar till att man borde göra ännu mer .
 • Min erfarenhet är också att jag var så van att inte duga i mina egna ögon, att jag blev misstänksam och funderade över om det jag åstadkom verkligen kunde vara tillräckligt bra…

Hjärnan vill känna igen sig och strävar efter att hitta de gamla spåren.

För att lyckas med en förändring är det nödvändigt att skapa nya spår och att lära sin dumma lilla hjärna att följa dem i vått och torrt. Att klara att gå enligt den nya kartan även om det dyker upp ett hinder (läs tråkigt besked, jobbig dag, bråkiga ungar, sjuk häst) som helst vill skicka en tillbaka på den gamla invanda, trygga, bekväma vägen.

Columbusstatyn i Barcelona

Columbus (statyn i Barcelona). En som inte var så rädd för att pröva nya spår…

Det gäller att få sina tankar att allt oftare, och så småningom automatiskt, gå i de nya banorna.

Det låter ju lätt som en plätt, men hur 17 ska man åstadkomma det då?

 • För mig har det fungerat att koncentrera mig stenhårt på när något gått enligt ”det nya mönstret” och när jag fått utdelning på nya sorters beslut.
 • Jag tror också på att ge sig själv massor av beröm och uppmuntran när man valt rätt och när man t o m fått uppmärksamhet för något som hör till Den Nya Världen.
  • En enkel och konkret sak kan t ex vara att promenera (och så småningom kanske t o m springa..) ofta så att det blir väldigt tydligt att orken och ”flåset” ökar.
  • En annan idé är att ofta prova gamla kläder och känna att de sitter lösare (och så göra sig av med dem så fort som möjligt för att inte ha någon ”väg tillbaka”, som HÄR).
  • Skaffa tydliga symboler för den nya vägen, (t ex som att jag bytte parfym när jag hade nått mitt mål).

Allt sånt som ger hjärnan en konkret upplevelse förstärker bilden av framgång och fördjupar de nya och bättre spåren. I förlängningen kan det leda till att det blir lättare och till slut automatiskt och utan tvekan att hamna direkt i de nya spåren.

Tänk på det negativa uttrycket ”Hamna i de gamla hjulspåren…” och börja istället att skapa nya att slita på så att de snabbt blir djupare än de gamla.

Chichi o Doris

Snart dags att göra nya spår i snön!

26 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, vikt, Viktminskning

26 svar till “Varför hjärnan är full av dumheter

 1. Du skriver så bra, sätter ord på saker som snurrar i mitt huvud. Det verkar falla sig så naturligt när du skriver det. I mitt huvud är tankarna mer som spaghetti i ett durkslag…

 2. Så sant! Man måste ta kommandot över hjärnan!

 3. Ännu jag jag befälet över tankarna men hoppas sonen vill sova snart så jag med får göra det istället för att kämpa med tankarna mer idag

 4. Har jag kommit in på rätt spår funkar det oftast bra, men om jag slirar ut så tar det såååå lång tid att hitta rätt igen. Att vara konsekvent speciellt i början är nog ett måste.

 5. Anonym

  Härligt och tankvärt inlägg! Det där med parfym ska jag fundera över, men varför inte som en delmålsbelöning? Vissa parfymer jag har symboliserar fest för mig tex. Nya jeans i mindre storlek är bra, då påminns man hela tiden om hur duktig man varit 🙂 Varje gång man går på toa!

  Kram, Pernilla be

 6. Så sant! Bra att tänka på om/när viktnedgången stannar upp emellanåt. Åtminstone när det gäller mig själv så börjar jag förstå att om min kropp inte haft nuvarande vikt på kanske 20 år så tar det ett tag att göra de där nya spåret 😉

 7. Ann-Sofie

  Tidigare har jag också sparat för stora kläder vid viktnedgång. Tack för tipset att inte göra det denna gång!

 8. Jag gör mig av med för stora kläder direkt, blir bara deprimerad och fattar inte att jag ens burit dem…

  Hjärnan är speciell och lukter, herregud lukter, vad man får minnen av lukter…

 9. Anonym

  När man pratar beteendeteori, så menar man att bestraffningar inte hjälper på samma sätt som positiv förstärkning. Jag tänker att du gör rätt som skaffar nya vanor. Om man lägger ner ca 10000 avsiktlig träning på något blir man en expert. Ta t ex att spela gitarr – inte 17 kan man det på en gång, men många som lär sig spelar och spelar och spelar. De blir uppslukade och så småningom går allt lättare (som det du skrev om att gå mycket). Att byta parfym tänker jag blir som att skapa nya neuronförbindelser i hjärnan. Det pågår spännande minnesforskning på Psykologiska institutionen, SU, där man tittar på luktsinne och minne. Har du förresten varit här: http://www.psykologifabriken.se/?

  • Tack för länken! Ska kolla!
   Ja, så det är lite konstigt när man säger att en ryttare måste ramla av 100 ånger för att bli bra. Då lär man ju sig att ramla av – inte att rida ! 😉

 10. Så rätt så:) Det är ju sånt som ofta förstör för oss fast vi började så bra. Jag har provat många nya vägar nu och det är väl därför det går bra för mig. Men det där med att byta parfym när man nått sitt mål har jag inte tänkt på. Men varför inte, dofter är ju starkt kopplade till minnet och associationer.
  Det är dags att börja fundera på vilken slags doft jag vill när jag är i mål:) Tack för det!
  Kram

 11. mellan

  Hej, såg att min kommentar om bl a Psykologifabriken var anonym, det var inte meningen!

 12. Cribba

  Är helt otroligt hur du gång på gång lyckas placera ens tankar i riktiga meningar som faktiskt ger någon betydelse. När man själv snurrar runt i ett virrvarr av tankar så har du alltid den faktiska meningsuppbyggnaden som får ner det i ett upplägg som är lättförståeligt och som man ständigt kan återkomma till.

  Hatten av till dig. Tack för ännu ett inlägg som blir att lägga till på favoriter 🙂

 13. Ping: Tack!! och lite reklam och vikttips :) | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s