Vad kostar det att pynta yoghurten?!

Hmm, ibland får man stanna till och tänka en smula. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om min utforskning av Müsli-marknaden. Vi kör numera i princip alltid med Axa Dinkelmüsli och naturell lättyoghurt 0,5%.

Det känns duktigt och rätt 🙂
Men på senaste tiden har jag hittat på allt fler goda små ‘pynt’…
Jag höll precis på att ställs till det med mina nyss införskaffade fikon, när jag råkade kasta ett öga på förpackningens innehållsförteckning. 280 kval/100g…

Det fina lilla fikonet som jag hade valt ut var på 70 kcal!

Blev då lite nyfiken på vad det kostar kalorimässig att pynta* yoghurten med lite energitäta tillbehör och Oops – skärpning Jenny!

 • 1 msk russin = 49 kcal
 • 1 msk torkade tranbär = 55 kcal
 • 5 st hasselnötter = 35 kcal
 • 3 torkade aprikoser = 38 kcal

Tjoffa på alltsammans och vips har den magra yoghurten med de nyttiga flingorna fått en Guldkant (?) på 178 kcal! Motsvarande ungefär en halv påse popcorn…

En riktig fest blir det med ett fikon i också – då är vi uppe på ganska exakt en halv Snickers på toppen av frukosten 😉

Müslitillbehör

Müsli-tillbehör??

* Jag höll på att skriva ”pimpa” min yoghurt, men med tanke på gårdagens inlägg om språkets betydelse valde jag bort det. En intressant artikel i frågan tycker jag är Pimpa inte min frukost

27 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

27 svar till “Vad kostar det att pynta yoghurten?!

 1. ja det är verkligen lätt att det rusar i väg så där. ”Men det är ju nyttigt” säger många och visst är det det men ALLT vi stoppar i mun kostar ju kcal!

  Jättebra skrivet! Som vanligt! 😀

  • Tack! Just att plussa på mer och mer känns som en farlig fälla 🙂

  • This process also allows for newcomers to adjust to and make sense of their background and past work experience in the end save your company time and energy. Finally, the criteria provides a framework to judge performance and appraise the degree to which candidates should be hired by the ornnigzatioa. May help organizations deal with rapid turnover without overusing inexperienced personnel who may not be interested to know that they attend the interview. The techniques used in the FAQs of reputed companies consist of any or all of the PBA to be treated.

 2. justanothergbpblog

  Klokt skrivet! Har själv fallit i den fällan allt för många gånger… man är ju expert på att lura sig själv :)!

  http://www.justanothergbpblog.blogspot.se

 3. Ja, fast då får du tänka om. Även om ett fikon är 70 kcal så är det mest fibrer i form av fröna och dom kommer ut lika hela som dom var när du stoppade i dom i munnen. Samma sak med nötterna. Även om dom är feta – bra fetter – så tas inte allt upp av kroppen.
  Det är vid såna tillfällen som kaloritänket slår helt fel.

  • Jag älskar hasselnötter och måste begränsa mig även om de är fulla med nyttigheter.

   • Ja men fem stycken till frukost är inte mycket att orda om. Men jag måste erkänna att jag är en äggätare, ett helt ägg och tre äggvitor är min vanligaste frukost – tack för att det finns äggvita på flaska! 🙂
    Även om kalorier är viktigt är det viktigt att inte stirra sig blind på kcal, det är då folk överäter tex riskakor som innehåller noll näring bara för att det är få kalorier. Mer näringstät mat är bättre!

   • Fem nötter känns helt OK, bara de inte har sällskap av både fikon, aprikoser, russin, tranbär och müsli;)

  • Och fikon-min värsta Advents’plåga’ 😜 Ett om dagen är det som gäller, funkade förra året med ett rejält mått disciplin 😃 Förr om åren har det gått åt en påse varannan dag ungefär…

 4. Personligen skulle jag hellre äta yoghurten med aprikoser, tranbär, fikon och nötter och skippa müslin. Av rena hälsoskäl.

 5. AnnaSofie

  Frågan är väl går du upp i vikt? För om du inte gör det så ÄR det ju faktiskt nyttiga grejer! Men kanske välja bara en av frukterna?

 6. Jag tänker dock att fikon och annan torkad frukt må innehålla en del kalorier, men det är trots allt inte den värsta sortens kalorier. Såklart ska intaget begränsas men det är ju så gott att det är värt alla de där kalorierna 😀 På tal om det ska jag snart äta en gotteboll innehållandes torkade fikon, torkade aprikoser och katrinplommon 😉

  • Mums! Kanon som Gotteboll! Min oro är att jag börjar smyga in en sak i taget och då blir jag lite bekymrad eftersom jag känner igen ett gammalt spöke som lurar i dörröppningen… Stoppar den fulingen 😜

 7. Egentligen helt sjukt hur indoktrinerad man är gällande saker som man tror är ”nyttiga”. Känner verkligen att man måste sätta mig in i en hel framöver.

  • Jag tror att alla mina yoghurtpynt är nyttiga med vitaminer, mineraler, fibrer, MEN jag får låta bli att ta alla på en gång, åtminstone inte samtidigt som müslin 🙂 Bra saker att känna till är ju sådant som kan få en att göra bra och framför allt medvetna val. Dra nytta av din dietist vettja!

 8. Väldigt lärorikt vad sakerna egentligen innehåller. Är perfekt som information inför min kommande upptrappning till riktig mat. Tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s