Hur min viktnedgång hjälpte mot Rosacean

Jag gjorde ett besök hos min kära hudterapeut Inger. Det var ett tag sedan jag var hos henne och vi funderade lite på hur det kom sig.

Under många år har jag varit en regelbunden besökare hos Inger, som haft sin Hudverkstad i 30 år. Minsta varje kvartal har jag fått en grundlig ansiktsbehandling och skaffat specialprodukter för att klara min känsliga ansikte.

Det största problemet har varit en irriterad och röd hy med hudåkomman Rosacea. Jag gick aldrig utanför dörren utan puder på näsan och i väskan.

Inte utan mitt puder

Inte utan mitt puder!!

Det är nu som sagt ett tag sedan jag hade dessa problem. Så jag ställde frågan till Inger om det finns ett samband mellan viktnedgång och förbättrad hy?

Först och främst kunde hon konstatera det som egentligen inte är någon ”raketforskning” utan helt enkelt sunt förnuft:

  • Bättre kost med mer näring och mindre skräpmat gynnar förstås huden, kroppens största organ.
  • Motion ger blodcirkulation och därmed bättre syresättning.

I just mitt fall handlar det även mycket om tid och lugn. Ett allmänt sett mindre hektiskt liv, där jag avsatt tid för regelbundna måltider, prioriterar träning och väljer vardagsmotion ger ett grundläggande lugn som har god effekt även på stressrelaterade hudåkommor.

En annan spännande aspekt på kosten, berättade Inger, är att det är mycket svårt att tillföra organet Huden protein från utsidan. Proteiner är tydligen så stora molekyler att det allra bästa sättet är att tillföra dem från insidan. Alltså äta bra mat som innehåller protein!

Se där 🙂 Mer kycklingfilé, Kidneybönor, ägg och Keso åt ansiktet!

Inger pekade också att man kan göra sin allmänna livsstil hudvänlig. ”I en dålig miljö finns många fria radikaler som angriper hudens försvar av antioxidanter. Det kan motverkas med E-vitamin. Ät alltså sunt med mycket frukt och grönsaker.”

Å så det man tyvärr lärt sig den hårda vägen:

”Trådarna i bindväven – kollagenen – är som gummiband. När de tappar sin elasticitet blir huden slapp och hängig. Man ska undvika att fresta på huden genom att jojobanta”.

Kan i det sammanhanget passa på och meddela att mitt träningsfokus på rumpan ger små, små resultat (Nej, det blir ingen bild – dottern kommer inte att ens hälsa på mig på ålderdomshemmet om jag lägger upp sådana 😉

Med hälsningar från Inger:

Lev harmoniskt. Sov mycket. Njut av livet. Och var noga med den dagliga hudvården. Då hjälper du din hud så att den inte åldras snabbar än du själv!

10 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

10 svar till “Hur min viktnedgång hjälpte mot Rosacean

  1. Så roligt att läsa din blogg. Massor av bra fakta och tankar.

  2. Jag önskar att människor med tex hudproblem förstod vikten av att äta bra mat. Hälsan kommer inifrån! Ett av mina ex hade problem med torr hud men mat med bättre fetter i löste det väldigt snabbt. För att inte tala om alla dessa människor med dålig mage. Där gör kosten en otrolig skillnad. Och när man tänker på hur maten påverkar kroppen brukar även viktnedgången komma.

  3. Ja visst måste det hänga ihop på ett eller annat sätt. För som du skriver om man tar hand om sig själv så äter man bättre och rör sig mer. Detta leder ju till mindre stress och jag märker väldigt väl på min rosacea om jag mår bra ellerinte. Kan ju funka som varnings klocka att det är dags att varva ner och sköta om sig själv lite mer när rosacean blossar upp. Ha en härlig lördag:-)

    • Precis! Jag såg direkt på min näsa när jag var stressad, sen är det självklart så att det inte hjäld´per alla alltid, men det känns välidgt vettigt att bra mat, motion, mindre stress hjälper 🙂

  4. Härligt att kosten påverkar på så många sätt. Jag upplever också att min hud blivit lite bättre senaste månaderna… Har också haft problem med rosacea i omgångar, och som ung hade jag acne….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s