Julbord-Ruelse-Tillbaka på spåret

Finner inget bättre ord än det något ålderdomliga ruelse, som enligt Wiktionay förklaras samvetskval; djup ånger; förkrosselse och så himla passande illustreras med meningen ”Jag känner ruelse över gårdagens incident”.

Efter att ha tidssatt ett überduktigt blogginlägg om den så avgörande och viktiga PLANERINGEN av Advent och inför Julen, sätter jag mig vrålhungrig till bords i glada vänner slag. Vi har kört över ett vintervitt Djurgården, parkerat i marschallers sken och klivit in i brasvärmen på Hunduddens Café för att avnjuta årets julbord med ridklubben.

Nu far f..n i mig och jag tappar totalt kontrollen. In i min glupska mun far sillar & lax, laxröra & Skagen, revbensspjäll och Jansson och jag besinnar mig inte ens för dessertbordet utan trycker i mig fyra helt ljuvliga choklad-kola-valnöts-bitar och fyra kokosrullade chokladbollar. När vi är påklädda, proppmätta och på väg hem rycker jag åt mig en sista av kolaskapelserna som färdkost.

Inte min tallrik - åt bara av chokladbollarna och gegget bakom, men desto fler...

Inte min tallrik – åt bara av chokladbollarna och kolagegget bakom, men desto fler…

Jag tror att jag åt mer klet och klafts på en kväll än sammanlagt under det senaste året 😉

Somliga straffar Gud genast är ett känt talesätt… Nu vet jag inte om det nödvändigtvis var just Gud som höll reda på mig, men gräsligt ont i magen fick jag i alla fall 😉

Denna morgon vaknade jag med just ruelse.

I mitt gamla liv hade jag gått lös på dotterns frågesportsvinst...

I mitt gamla liv hade jag gått lös på dotterns frågesportsvinst…

Nåväl, nå´t har jag uppenbarligen lyckats förändra.

 • En snabbkoll med målsnöret visade att jag inte hunnit jäsa upp över natten.
 • Men kanske jag skulle ta och lägga in ett oplanerat träningpass? Nope – vet av erfarenhet att det går dåligt att träna i ett sådant här läge och jag vill inte fylla på min ruelse med extra missnöje och besvikelse över min usla person.
 • En riktig långpromenad med hunden kändes som ett bättre alternativ. MEN, det är total snöstorm här. Hela dagen har det snöat horisontellt, så det kändes inte heller görligt.
 • Normal frukost – inte gurka och vatten 😉 , en bra lunch med ugnstorsk, potatis och broccoli samt en fruktsallad med Keso till mellanmål har känts klokt.

Nu är vi på väg in till Dramaten för att gå på Fanny och Alexander. Ett dygn har förflutit sedan ”dikeskörningen” och jag har överlevt! Jag behövde inte fortsätta att vräka i mig idag för att det ”ändå var kört”! Jag har inte heller tvingat mig att tok-kompensera för mitt dåliga val igår kväll.

En stor seger över det svart-vita synsättet! 🙂

Varmt tack till er alla som ”Gillar” 2xlblog på Facebook , som följer bloggen och som kommenterar! Det är alla ni läsare som gör det kul och meningsfullt att skriva!

24 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, vikt, Viktminskning

24 svar till “Julbord-Ruelse-Tillbaka på spåret

 1. Smart! Det är inte hela världen att spåra ur några gånger per år. Det gör ingen skillnad på vikten heller. Det krävs ett överskott på 7000 kcal för att öka ett kilo i fettvikt och det är nästan omöjligt att fixa på ett julbord.
  Och sen gör du rätt som återgår till det vanliga livet utan att straffa dig med två salladsblad och hysterisk träning dagen efter.
  Det är då man kommit l

  • Nämen det är precis så jag ser det – man vinner INGET på att straffa sig. Skuldbeläggandet är ju en viktig ingrediens i mångas jojo-bantande, så kan man ta sig över det har man tagi ett gräsligt stort kliv. Jag önskar SÅ att många, många ska klara det nu i december och över helgerna och inte stå där i januari och förakta sig själva, äta gurka i tre dagar och sedan svulla igen. Tack för bra siffra på fettkilo/kaloriöverskott (man behöver alltså trycka i sig två hela satser fruktkakesmet och det är nog ingen lek 🙂 🙂

   • Många väger sig dagen/dagarna efter en kväll med god mat och dryck och får panik men det är ingen fara. Man binder mer vätska i kroppen när man överätit ”fel” saker. Själv har jag noterat att en kväll på stan med mat och för mycket vin ger ca 2 kilo plus på vågen i max tre dagar – den är det borde och det är inte så konstigt för 14000 kcal extra kräver sin kvinna för att trycka i sig!

   • Hahaha! Man kan nog klara att dricka dem, men då krävs tyngre artilleri än vin tror jag 😉 å en del chips, samt ‘på-väg-hem-bratwurst’ 😉

   • Och chilinötter! och en burk nutella à 400 g (min tidigare passion) som nattmat hemma

 2. Det är ju fullt normalt, förståeligt och inte minst mänskligt att åka ner i diket ibland! Det värdefulla är ju att du inte kör vidare nere i diket 🙂

 3. Det är då man kommit långt i tänket!
  Bra gjort!

  Jag lyckades trycka i väg kommentaren mitt i 🙂

 4. Det viktigaste är inte att undvika en engångs dikeskörning… Det är att ha en bra motor och 4-hjulsdrift så man tar sig snabbt upp på vägen igen!

  🙂

 5. Det spelar ingen roll om det blir dikeskörning för en stund, huvudsaken är och förblir det långsiktiga arbetet! Bra kämpat mot det svartvita tänket! 😀

 6. Åh jenny, vi som hade så mysigt!
  Men du, en gång är ingen gång….
  Kram Katten

 7. det här visar att du kommit lång väg tycker jag. Att man inte fortsätter och vräka i sig bara för att det gick fel vid ett tillfälle. ett tillfälle gör ingen skada, det är om det fortsätter som det blir jobbigt. Men det är bara att kliva upp på vägen igen och fortsätta gå i sin egen takt och ta sikte på målet igen. Tycker du var duktig som gjorde det.
  Jag börjar bli riktigt bra på det också, äntligen:)
  Ha en härlig torsdagskväll!
  Kram

 8. Ping: Bra för kropp och själ – dåligt för plånboken? | 2xlblog – Om vikt och hälsa

 9. Haha, skönt att höra att du är mänsklig 😉 Mitt bästa knep är att mata suget med protein tills kolhydratsuget stillas. Brukar funka, om bara viljan finns. Just nu njuter jag av rostade dubbelmackor, pasta och bullar helt hämningslöst. Men jag kommer igen – det gör jag alltid!

  kram, pernilla be

 10. Ping: Hur ska detta se ut i januari? En matmissbrukares skräck | 2xlblog – Om vikt och hälsa

 11. Ping: Julbordsdags – tappade kontrollen totalt! Lucka 9 (28) | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 12. Ping: Våga sluta vara så förb…at rädd! Lucka 21 | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 13. Megastort grattis pe5 ff6delsedagen och njut se5 mckeyt du bara kan!Hennes kle4nningar e4r himmelska se5 jag e4r ge4rna med och te4vlar om en i strl M!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s