Ett sorgligt farväl till ett bekymmerslöst liv?

När jag slutade röka på Nyårsmorgonen 2000-01-01 kl 03:40 kändes det som att jag med stor sorg tog farväl av en kär vän och en livsstil som jag trodde att jag skulle komma att sakna. Det kändes då som att glädjen försvann, som att allt roligt för resten av livet var borta. Hur skulle jag kunna uppskatta ens en kopp kaffe utan en cigarett?

Självklart var det inte riktigt klokt att tänka på det viset, men det går inte att komma ifrån att känslan fanns där.

Mozartkulor Never again

Mozartkulor – never again??

Nästan likadant var det elva år senare, den 8 augusti 2011, när jag tog farväl av livet som matmissbrukare och började kampen för ännu en livsstilsförändring.

Att äta rätt, vardagsmotionera och att komma igång med ombytt träning har förstås varit viktiga ingredienser i livsstilsföräningen. Som jag tidigare tjatat hur mycket som helst om har den ständiga striden med hjärnspöken och gamla valda sanningar blivit framgångsfaktorer som hjälpt mig att, för första gången någonsin, klara att HÅLLA vikten – inte bara att minska den.

Men, det svåraste var nog att acceptera att livsstilsförändringen även innebar att säga farväl till den upplevelse av välbefinnande som kommer av att:

 • fira glada händelser med särskilt utvald mat och dryck
 • botanisera bland kaloristinna recept inför glada tilldragelser
 • mysa med smaskiga fredagsmiddagar
 • krypa ner i TV-soffan med något mumsigt, varmt, kletigt

Och sist men definitivt inte minst att våga ge sig in i firandet av högtider som JULEN och förändra traditioner som sitter nästan lika långt inne i kärnan av min person som ögonfärgen och ormfobin.

Lucia 1999

Lucia 1999 – numera kommer inte en enda stjärngosse eller Lucia

Bilden av Fanny & Alexander-Julen hos gammelmormor i Småland, med en röd Edamerost, stor som ett bowlingklot, mitt på bordet. Med trängsel i köket, alla släktingar kring skinka, revbensspjäll, julkorv och risgrynsgröt. Alla ljus, allt godis, de doftande hyacinterna och granen. Tomten som kom pulsande genom snön med lykta i handen och tittade upp mot oss små barn som hoppade av förväntan på kökssoffan under det stora fönstret.

Medicinen kan vara att Skapa Ny och Annorlunda Glädje!

Det är helt möjligt att öka välbefinnandet i tillvaron genom att identifiera vad som, utöver mat och dryck, kan göra en glad och lycklig. Ett knep inför stundande Advents- , Lucia-, Jul-, Nyårs- och Trettondagsfirande kan vara att helt enkelt göra en lista över trevliga och bra saker som skänker glädje och tillfredsställelse.

Bjuder på några små och kanske superfåniga exempel:

 • Hos oss går Absolute Christmas i princip 24 timmar om dygnet. JA, det är mysigt och julstämningsfullt, men jag blir vansinnigt irriterad på att höra Wham och Carola för 73:e gången
  Lösningen var enkel – spellistor på Spotify! Igår hörde vi OLIKA jullåtar med OLIKA artister flera timmar i streck, hurra! 🙂
 • Myset i TV-soffan med gamla och nya julfilmer kryddas med India Chai-te och groteska mängder av levande ljus Det är tillräckligt gosigt för att jag inte ska behöva trycka i mig Lussebullar och pepparkakor för att känna julstämning. Dyrt? Hmm, 30:- för 50 värmeljus; även om hela påsen går åt på en enda dag är det mindre än en ½ flaska Blossa Glögg, ½ burk pepparkakor och en klyfta Gorgonzola…

Vilka situationer, aktiviteter,saker, människor påverkar dig positivt?

Och, om du riskerar att utsättas för aktiviteter och människor som påverkar i negativ riktning hur kan du motverka deras inflytande över dig och dina val?

6 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, vikt, Viktminskning

6 svar till “Ett sorgligt farväl till ett bekymmerslöst liv?

 1. Alltså, du skriver så fantastiskt bra!! 🙂 Får såna bilder av det du skriver i mitt huvud, nästan som en film. Trevlig andra advent!

 2. Ewa Mandt

  Min Jenny tände just alla ljusen och det är mysigt så det räcker med kaffet. Jenny, vad har du för mail? Jag har ett recept som du borde testa.

 3. Du har verkligen varit och är jätte duktig:-)
  Men man kan se skillnaden på hur olika man kan lösa likartade problem. Mitt sätt är att kunna äta allt men inte alltid och att sluta i tid. Jag vill ha kvar vissa av mina mat traditioner men byta ut andra. Jag försöker också göra som du. Att ersätta med roliga saker som gör en glad. För jag vill också få bort tänket jag haft att man inte kan ha kul,umgås, njuta osv utan mat och godsaker. För det kan man:-)
  Kul med din recept flik. Den ska kollas in:-D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s