Bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret?

Nu blev det nästan lite överhurtigt, men jag tror att vi kan vara flera som behöver det just nu 😉

Motivationen verkar gå lite på sparlåga såhär 12 nätter före Jul, både här och där på bloggarna och bland andra vänner i viktbranschen… Själv pendlar jag som ni kanske märkt den senaste veckan mellan Katastrof-Julbordgluffare och euforisk 2 ½ km-löpare…

Det är inte helt enkelt att hålla sig på den smala vägen, kryssande mellan Julbord, Luciafirande och Glöggmingel. Att äta någorlunda rätt och att få plats för träning i stressen med julhandel och andra förberedelser är lättare sagt än gjort.

 • Men hur kan man ”tända ett ljus” istället för att dras ner i mörkret av beteenden som man ångrar och som ger skuldkänslor, som i sin tur kanske i värsta fall sätter igång en kedja av överätande redan före julhelgen?
 • Finns det åtminstone några små pyttesaker man faktisk KAN göra utan att det frestar på, så att det blir övermäktigt?

Några av mina tidigare totalmörker fick i alla fall följande små ljus tända:

 • Det är halt, så jag kan inte promenera -> Gympadojor med grov sula.
 • Det är kallt, så jag kan inte promenera -> Nya överdragbyxor, gräva fram gosig mössa.
 • Det är mörkt i skogen, så jag kan inte promenera -> Gatlyktor i bostadsområdet. Elljusspåret.
 • Hunden blir full av snöbollar, så det blir jobbigt att vara ute ofta -> En oortodox klippning av alla rastypiska ”fanor”.  Cavalierutställare skulle gråta, men Chichi ska inte skönhetstävla 😉
Chichi-klippning

Chichi slipper nu även otäcka hårda ispluppar i trampdynorna 🙂

När det gäller maten då?

 • Jag KAN faktisk se till att dricka mina 2 liter vatten oavsett vilka aktiviteter som står på schemat!
 • Jag KAN få i mig nödvändiga mängder grönsaker/frukt/bär totalt under ett dygn även om det blir som igår när jag proppade i mig fler kokta rödbetor vid lunchen än normala människor äter på ett halvår. Men sen hade jag mycket gott samvete, trots att resten av dagen blev mer vitaminfattig.
 • Jag KAN ta trapporna två steg i taget varje gång, varje dag!
 • Jag KAN få i mig ett melllis, även om det av tidsbrist eller omöjlig logistik får bli en måltidsersättningsbar, så att jag inte är vrålhungrig och äter galet vid middagen.

Jag KAN äta en ½ lussebulle, NOLL knäck och NOLL Mozartkulor, trots att de ligger och ser grymt mumsiga ut på fatet framför mig. Jag plockar nämligen upp mobilen precis innan jag sätter mig vid fikabordet och tar en titt på min bakgrundsbild:

Tre jular

Tre jular; 2010 – 2011 – 2012

Och det är Dagens Jultips: Lägg dig själv som bakgrundsbild i mobilen och på datorns skrivbord! Välj en Avskräckarbild eller en Drömbild.

Förra julen körde jag med den vänstra bilden före och under julen och bytte till den i mitten efter helgerna.  😉

Har lagt till en härlig rödbetssallad Recept-sidan. Tack Ewa!

31 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Recept, vikt, Viktminskning

31 svar till “Bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret?

 1. Bra tänkt! Bara för att man gör ”fel” ibland betyder det ju inte att man inte kan göra ”rätt” ofta! 🙂

 2. Vilken bra idé med att lägga en inte så smickrande bild som bakgrund. Det har jag gjort nu i både iphonen och ipaden! Så nu får vi se om det funkar 😊

 3. Mies liv

  Du får sno lite av mitt ljus… För just nu är jag sjukt peppad. Sköter både kost och rörelse på ett bra sätt, märker skillnad på både band och våg.
  I morgon ska jag ev. göra en BIA-mätning och få ett kvitto på hur jäkla bra jag är! 🙂

 4. En sån bild ska jag också lägga in! Har en fruktansvärd bild från Turkiet i somras där både hakorna och magarna syns i full frihet. Jag hade tänkt att radera den när jag såg den, men kom på att det kan vara bra att ha några före-bilder kvar… :/

  • Bra tänkt – jag har alldeles för lite förebilder 😦 Eller förresten, det räcker med ett par stycken läskiga, det är ju framgångsbilderna man verkligen behöver. Steg för steg!

   • I noticed that one. You’d have to think that God singled you out for special treatment, or sorgmhine!TetjeP, not sure floods to that degree are a good thing. In Central Queensland they are apt to bear special gifts, courtesy of open-cut mines pumping water plus sundry metals and toxins to try to clean out their mines.

   • Great common sense here. Wish I’d thought of that.

   • I agree with you Morgan and I try to get as much of that in my life as possible.. but right now I’m all about working hard so I can enjoy hikes and 3D movie night most nights later on in life haha! That’s the lure of passive income- what a prize! Income without continuous work. So worth the hard work to get there.

 5. Sjukt imponerad jag blir av din fantastiska inställning. Som alltid lyckas du träffa mitt i prick vad gällande att ha rätt ”mindset” och bibehålla motivationen. Kan egentligen bara säga – Tack! 🙂

 6. Vilket härligt inlägg. Jag ska förbereda lite foton till min Itrim-start.

 7. Ett tips till: Det är lättare att avstå helt från godis än att bara äta lite.

  Kram, Pernilla be

 8. Jag ska också leta fram en skräckbild till mobilen 🙂

  Kram, Pernilla be

 9. wavva81

  Julen är en riktig ångest högtid för mig som dyrkar socker 😦
  Men jag kan! Jag vill! Och jag är STARK!
  Men himmmmmel vad gott det är!

  Jag ska lägga en förebild i mobilen också.
  Tack för tipset 🙂
  Synd bara att hjärnkontoret hos mig inte riktigt har fattat galoppen 😦 men jag är en bra bit på vägen!

  Önskar dig en fin kväll
  Kramar från mig

 10. Min bikinibild som jag har i träningsbloggen i headern har fått mig på rätt spår många gånger 🙂

 11. Himla intressant det där med ”anledning till att inte röra på sig” Man känner ju verkligen igen sig. – jo jag har tänkt börja springa men jag får ju vänta till i vår/försommar annars kanske jag blir sjuk – =)

  • Tror att det är superviktig att hitta en sådan nivå så att man utmanar sig själv lite och att man faktiskt klarar det fysiskt. Själv har jag trappat upp till min 2½ km-tur från 7000 GÅNGSTEG /dag. Det var vad jag pallade i augusti 2011. Hade jag ens försökt att tänka tanken att springa då så skulle min hjärna slagit in tvärnit och så hade jag inte ens GÅTT. I januari blev jag övermodig och tog i för mycket på träningen, vilket fick till följd att jag inte kunde använda min vänsterarm överhuvudtaget på ett tag. Jag har svårt att se ”Make over-program” med killar i 200 kg-klassen springa uppför en backe tills de kräks – tror inte på den metoden (men funkar det för någon är de naturligtvis att gratulera). Nej jobba med skallen, men ändå med något slags realism tror jag på 🙂 Hojta till när du drar igång, så peppas vi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s