Bland tomtar och troll i juletid

Att troll spricker när de träffas av solstrålar och att vampyrer inte kan vistas i ljuset är vanliga motiv i sagor, myter och filmer.

20121218-183424.jpg

Vampyr, varulv och ½ vampyr tror jag 😉

När det gäller livsstilsförändringar och alla spöken och troll som kan vara förknippade med viktminskning tror jag stenhårt på att våga plocka fram dem i ljuset!

När man tittar noga på troll och hjärnspöken och lär känna dem mister de mycket av sin magiska kraft och blir mindre skräckinjagande. När man verkligen studerar dem och känner efter blir de hanterliga.

Det kan vara värt att att ställa frågan:

 • Vad är det allra värsta som kan hända?

Och fundera en stund på:

 • Om det värsta skulle hända, vilka är konsekvenserna?
 • Kan jag leva med konsekvenserna?
 • Finns det någon räddningspatrull?
 • Går det att hitta stöd och hjälp om nu det fulaste trollet trots allt skulle komma till liv?

För er som till äventyrs inte tröttnat på dem, kan jag bidra med mina gamla otäckingar. Dem som jag tar fram i ljuset så ofta som möjligt för att de ska krackelera, så att jag ska kunna släppa oron för dem:

 • Perfektionismen, det svart-vita tänkandet som kastade sig över mig om jag inte hade skött mig minutiöst med planering, inköp, träning etc. Här fanns även den läskiga “Det är ju ändå kört” som tog över kommandot och styrde upp oss emot 100-kilosstrecket igen…
 • Omåttligheten som också är kusin med “Det är ju ändå kört” och som t ex innebar att jag kunde få för mig att äta ohämmade mängder av kakdeg…

Tankens kraft är otroligt stark, så det är värt massor att plocka ut sina troll och ha ihjäl dem eller att åtminstone få dem att fatta att de är satta under bevakning!

Dåligt samvete är ett riktigt otäckt troll , som kan få en att ramla ner i en grop. Mycket bättre att acceptera det man bestämmer sig för att göra utan att känna sig som en dålig människa!

Som Ellinor så klokt skrev häromdagenpå sin blogg i tekoppen:
Vet du, det är inte julmaten som gör en tjock. Det är mängden godis och allt det andra du gör och stoppar i dig på ett år. Inte julmaten i sig, inte ens julafton i sig eller hur mycket du äter då, som är det stora problemet. Det stora problemet är när man inte äter som man ska resten av de 364 dagarna på året( ja, julafton är det 365 dagen) För om man tränar och sköter sig i andra fall så spelar en dag av ätande ingen roll alls. ”

Och frågan ovan – Finns det någon Räddningspatrull? Kanske vi kan hjälpas åt de närmaste dagarna och försöka att hinna med att stötta varandra!

Jag kommer i alla fall att lägga upp något litet inlägg varje dag – Promise 🙂

itrim julrecept

Missa inte: Itrim bidrar idag på Facebook med ett helt häfte med Lätta Julrecept!

15 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

15 svar till “Bland tomtar och troll i juletid

 1. Du är så rolig och klok människa det är alltid lika kul att läsa dina inlägg 🙂

 2. Jag tror det dåliga samvetet/ångesten är det som kan förstöra mest för en. Det ligger ju bakom krav att vara perfekt, annars dåligt samvete, jag misslyckades, dåligt samvete, jag åt för mycket, dåligt samvete. Allt detta leder ju lätt till överätande och det blir dåligt samvete igen. Den onda cirkeln är igång.
  Alltid tänkvärda saker du skriver:-) Saker som är till hjälp och stöd för mig och många andra. Tack!!
  Ha en underbar helg och jul. Kram

 3. Ja, men HUR kan jag bemästra mitt troll, det dåliga samvetet! *grrr*

  • Det som funkat någorlunda för mig är att fylla på med Gott Samvete och att uppmärksamma det så mycket som möjligt 😉
   Du gör ju så himla mycket som du kan ha gott samvete för – kolla på allt du åstadkommit, titta på alla gamla bilder och jämför med spegeln! Vad du lyckats med när det gäller träning är ju också verkligen något att hänga i julgranen! Kram

 4. Dåligt samvete, ångest, skuld och den eviga ursäkten dålig karaktär har tyvärr förstört för alldeles för många. Mig bland annat i flera år! Härligt att du ska skriva varje dag! Längtar efter dina inlägg varje dag!
  Kram!

 5. Du blir inte tjock av det du äter mellan jul och nyår….Du blir tjock av det du äter mellan nyår och jul. =)

  Jag får lite dåligt samvete varje gång jag äter något. Detta är givetvis någonting jag måste jobba med. För för eller senare måste jag ju givetvis börja äta mer eller mindre normalt. Men den dagen är inte här än, kan jobba med det ett tag till.

  • Du hinner 🙂 Man får ta en sak i taget… Insikten om dikeskörning och att snabbt ta sig tillbaka på vägen kommer du ju långt med! Det tog mycket längre för mig att komma fram till än för dig 😉

   • Ja absolut. Det får ta den tid det tar. =) Insikten om saker och ting är ingenting värd om du själv inte har 4-hjulsdrift =) Haha! Nejdå, det är klart att alla har 4-hjulsdrift om man verkligen vill! Det gäller bara att hitta rätt knapp att trycka på.

 6. Som vanligt klok som en bok! Tror att jag ska ta och skriva lite om juletid och dåligt samvete idag. Tack för inspirationen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s