Nu är julstrumporna packade

På tal om traditionernas vara eller icke vara tycker jag fortfarande att det är kul att skapa sina egna.

Vi har varit tillsammans i nästan 22 år, men det är nog egentligen de senaste 5 åren som vi verkligen skapat våra alldeles egna traditioner.

Våra respektive familjers traditioner smälter samman och med barnens stigande ålder ändras förstås idéerna om vad som är viktigt.

20121220-123146.jpg

 • Julstrumpa, kom med mannens amerikanska familjehistoria. Älskar dem vi köpte åt barnen i Disneyland Paris. Tidigare hade vi alla fyra strumpor laddade med marsipangris, tidning och någon liten sak. Jag hängde upp dem på sovrumsdörrarna när alla hade lagt sig. När tonåringarna så småningom inte var så ”lättlagda” började jag tröttna lite på att vara vaken sist, men det löste sig med att de inte längre vaknar först… och endast två av fyra börjar nu dagen med en sockerbomb 😉
 • Skagen och Ale, vår alldeles egna tradition att börja själva julfirandet kvällen den 23:e. När allt är förberett för Julafton sätter vi oss i soffan och ser på någon av Julfilmerna (som vi redan sett 43 gånger, förutom Miraklet på 34:e gatan som vi såg ffg  häromdagen) och provar utvalda Ale och äter Skagenröra.
 • Granen ska kläs i god tid, senast en vecka före Julafton. En tradition som jag och dottern har infört och håller hårt på (i mannens familj togs den in och kläddes först kvällen före).
 • Mumma blandas högtidligt av mannen (kommer från hans sida) och dricks ut sommarblommig (!) karaff.
 • Rödvin är det nog inte så många som dricker till julbordet, men det gör min mamma, min syster och jag. Det gäller bara att hitta rätt sort, så funkar det även till sill 🙂
20121220-123152.jpg

Mina kära kameler. Tradition så sent som 2009- egentligen ”granpynt” från Indiska

Skrotade traditioner är också en del av skapandet:

 • Dopp i grytan (ville bara jag och svärfar ha – skrotades 2011)
 • Alla sorters syltor, pastejer och korvar. Försvann så snart vi började ha ”eget” julbord hemma hos oss.
 • Chokladaskar. Vi tillhörde tidigare dem som slogs om Den vita och Den ovala i Aladdinasken. Nu finns ingen alls.
 • Ostarna. Vi hade förut tre olika sorters cheddar och en Stiltonost. Nu finns bara den röda Edamern och t o m av en lite lättare sort (22 %).

Förresten, på tal om kameler: Jag är så glad för att jag ÄNTLIGEN har hittat det här hittat klippet som vi har letat så efter  –  helt underbart 🙂

En riktigt God Jul till er alla! Kram

9 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Recept, Uncategorized, vikt, Viktminskning

9 svar till “Nu är julstrumporna packade

 1. Låter som ni hittat er jul och jular förändras ju beroende på ungarnas ålder. Vi lider brist (självvalt) på jultraditioner och det händer bara typ var fjärde år att alla mina ungar är hos mig. Jag ser det mer som en vanlig ledig helg som firas med några vänner och ibland något barn.
  God jul!

 2. God Jul på dig med Jenny! Jag är också så gott som färdig. Skinkan griljeras precis just nu. Och klockan är bara 19.05! Bingolottos uppesittarkväll är tradition för mig. Tidigare år ensam när barnen gick och lade sig i tid. Numera får de vara med till 21.00, sen är det natt för dom.
  Då tar jag mig en liten skinkmacka, kanske ett litet glas rött och myser för mig själv en stund innan jag också vill krypa i säng. 🙂

 3. Härligt med egna traditioner!!
  Önskar Dej Jenny en härlig och riktigt GOD JUL!!

 4. Självklart ska man skapa sina egna traditioner.men jag vet att många inte törs säga det till familj och släkt. Jag och maken började nästan direkt och skapa vår jul. Mysigt och avslappnat:-)
  Hoppas din jul blir underbar, men det tror jag nog, det låter som det.
  God jul! Kram

 5. Vi överlevde vår första jul utan Aladdin iår..och det var ingen av våra gäter som en påpekad detta!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s