Är det viktigt med knivskarp deadline?

Vikten av tydliga, konkreta, livfulla, färgstarka, doftande mål har jag och många andra skrivit om många gånger 🙂

Jag bläddrade runt i bloggen för att hitta olika målbildsinlägg och hittade mitt brev till Tomten inför Julen 2012.
Det är lite läskigt, för jag har inte tittat på den sedan jag skrev den 18 december, men av 3 konkreta saker har inom bara en månad fixats 2!! och jag lovar – de fanns inte alls i närheten när jag skrev upp dem:)

Önskelista 2012

Kolla längst ned på listan!!

Frågan är dock hur viktigt det är att ha just en knivskarp deadline?

Därom tvistar nog de lärde 😉

För min del kan jag se flera sidor av saken:

 • Jag klarade INTE knivskarpa deadlines i början av min livsstilsförändringsprocess. Hade någon sagt att jag måste köra 30 minuter träning 3 ggr/vecka före oktober eller att jag måste ha gått ner x kilo före jul hade jag troligen gått i taket och lagt ner verksamheten totalt 🙂
 • Däremot kunde jag nu i november, ett år efter uppnått viktmål , själv bestämma att jag skulle ha sprungit elljusspåret 2 ½ km före Lucia. Det fanns en liten tveksamhet kring denna deadline ett tag när det blev halt och kallt, men tacke vare min knivskarpa måldag så gick det!! (och med tre dagar tillgodo 😉

Jag tycker att det här är en väldigt intressant bild av en process som inte bara handlar om att tappa xx kilon, utan som omfattar att totalt förändra hela sitt tänkande…

Ett helt annat sammanhang, där en knivskarp deadline ledde till en häpnadsväckande bedrift, är omständigheterna kring dotterns nytagna lastbilskörkort.

Storyn är som följer:

 • Den 19 januari 2013 skulle nya regler träda i kraft för bl a C-kort dvs körkort för tung lastbil.
 • Den som jobbar med hästar har minst sagt stor nytta av ett sådant.
 • Regeländringen innebär bl a att man måste ha fyllt 21 år för att få övningsköra…
 • För Loi, nyss fyllda 19 brann det i knutarna om hon inte skulle behöva vänta nästan 2 år på att ens få börja försöka…

Alltså blev det teori-”råplugg” med högsta prioritet. När teoriprovet var i hamn 6 december fanns plötsligt inga uppkörningstider lediga förutom i Boden 😦

Med daglig telefonterror på Transportstyrelsen dök det upp ett tillfälle: Den enda tillgängliga uppkörningstiden i hela landet var i tisdags 15/1 2013 kl 09:45, i Tullinge (på södra sidan om Stockholm).

De praktiska detaljerna innebar nu att snabbt få hjälp att byta av körskola från Täby (hemma) till Huddinge (andra sidan sta´n) för att få en möjlighet att låna fordon och körlärare till själva uppkörningen, lära sig en ny sorts växellåda på lastbilen, byta av arbetstid på jobben ett antal gånger…

Denna knivskarpa deadline ledde också till att uppkörningen fick göras i det värsta snövädret på länge, då det redan låg lastbilar i dikena och blockerade vägen till uppkörningsplatsen.. Men det fanns ingen annan möjlighet!

I ett sånt läge är det ett bara ett totalt fokus på uppgiften som leder till framgång: KÖRKORTET SKA MED HEM – INGET ANNAT FINNS PÅ KARTAN!

Lastbil på väg till uppkörningen

Knivskarpt mål – uppkörning 15/1 now or never…

Blir ni extra peppade av knivskarpa deadlines eller istället ”tvärt-om-iga”

Ps. Nytt recept under Recept-fliken ovan – vår ljuvliga middag från igår kväll, en ren grönsaksbomb: Ratatouille med örtbakad lammytterfilé och gratinerad chèvre. Ds.

13 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Recept, Uncategorized, vikt, Viktminskning

13 svar till “Är det viktigt med knivskarp deadline?

 1. ja du, motvals som jag var så hade jag förr sparkat bakut men nu inser jag att jag går ingång på knivskarpa deadlines. 🙂 Annars blir det för flummigt för mig!

  • Haha! Tänkte minsann på dig också där 😉 Än så länge är det en balansgång för mig, i vilka lägen det funkar och inte. Itrim -Ulrika är en bråkstake och puttar på mot knivskarpt” 😉 Som sagt – för Lucia-utmaningen funkade det ju 🙂

 2. Fick dottern körkortet då?! 🙂

  • Jadå 🙂 Vi firade i fredags eftersom hon jobbade kvällar hela veckan. Hummer och champagne .- Chichi fick ingen skumpa men hon fick i sig hummerskal så det knastrade.. Woops! Men nu bör risken för buköppning även på liten hund vara över… 😉

  • 27041/2/02 at 4:23 amGood site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day! Log in to Reply

 3. Både och skulle jag vilja säga. Jag jobbar oftast mest effektivt mot en konkret och definitiv deadline

 4. Jag måste ha en konkret plan annars blir jag motvalls. Fast det gäller det mesta i livet. Ska jag ha gått net 10 kilo på 30 veckor så måste jag, i min hjärna, göra det på 15.
  Jag avskyr dessutom att misslyckas. Det finns inte på min karta.
  Jag är en väldigt jobbig människa 🙂

 5. Jag måste gå med mina skygglappar tills det nya sitter spalta upp varje dag och bocka av annars faller jag handlöst

  • Så var det gör mig också under ungefär det första halvåret ‘den här gången’. Sedan började jag superförsiktigt kunna börja snegla utanför och lita på att jag inte genast skulle springa dit 🙂 Härligt att du är igång!

 6. Jag måste ha uppsatta mål att jobba mot. Dock inser jag att jag måste ha jäkligt realistiska mål. Problemet är för egen del att om man inte uppnår dem finns risken för återfall. Därför måste mina egna mål vara relativt enkla att uppnå.

  • Låter klokt! Du har hittat Dig och vad du behöver för närvarande! 🙂 Jag känner starkt att det absolut viktigaste är att lära känna och förstå sig själv. Om man inte vet hur man fungerar hur ska man då kunna förändra något?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s