Att se sanningen i vitögat

När jag i augusti 2011 äntligen pallrade mig iväg till Itrim för att få lite ordning på mitt liv fanns inte det här suveräna testet:

123

Itrimtestet

Itrimtestet

Om testet hade funnits skulle jag ha fått reda på vad jag verkligen gick och bar på i onödan (en skivstång).

När jag hade gått ner 22 kg fick jag däremot prova att stoppa just så mycket vikter i en ryggsäck och ta den på mig. Det räckte med att gå 10-20 meter så kunde jag lätt inse hur synd det hade varit om mina knän alla dessa år.

Ryggsäck

Hur påverkad insidan och alla organ var har jag inte några påtagliga bevis på.

Det har en annan dam i min närhet:

Med ”bara” 13 kilos övervikt var det ”bara” ett bilbatteri att bära på och det kan man i och för sig tycka är rätt överkomligt. Damen i fråga ansåg nämligen att hon hade någorlunda trivselvikt och levde ett någorlunda sunt liv med promenader och cykelturer.

Men genom att se den bistra sanningen  högt blodtryck och usel kondition i vitögat fick denna dam ändå inspiration. I lugn och egen takt gjorde hon under ett års tid en livsstilsförändring som hittills resulterat i minus 10 kg och en kondition som en 15 år yngre person!

Min ögonöppnare var dock inte tyngden av en byrå, moraklocka eller barnvagn utan:

 • tvånget att handla mina sommarshorts i herrbutiken
 • en ständigt värkande vänsterhöft
 • onda knä och fötter

samt en ytterst obehaglig upplevelse av att betraktas som en lägre stående varelse pga min övervikt. Jag har nog berättat om det förut, men det var ett tag sedan ..

Min vändpunkt
Sommaren 2011 råkade jag öppna vår bildörr så att den oturligt nog snuddade vid den bil som stod parkerad bredvid. Bilens ägare kom mycket upprörd fram till mig för att diskutera hur jag tänkte hantera skadan. Det var skrämmande tydligt hur denna förares sätt att tilltala mig baserades på hennes uppfattning om mig som något slags lägre stående varelse. Visst jag hade gjort fel, men det var helt uppenbart att hon inte talade med en jämbördig utan med en fetoch värdelös blobba i hemskt fula shorts. Det tog verkligen skruv och tisdag 9 augusti 2011 började mitt nya liv!

Liten kropp i 2XLshorts

8 augusti 2011 var de tajta. Här 12 veckor senare.

Den stora skillnaden mellan mina tidigare mer eller mindre framgångsrika viktminskningsförsök och detta – mitt livs sista – var att jag äntligen insåg att jag var Foodaholic eller Kalorimissbrukare. Jag var nu beredd att komma tillrätta med missbruket, att ta hjälp och att inleda min avgiftning.

Har du någon specifik ögonöppnare?

15 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

15 svar till “Att se sanningen i vitögat

 1. Den här bloggen är precis vad jag behöver nu. Började i höstas att gå till en dietsköterska för att få hjälp med min övervikt, och resultatet blev väldigt positivt. Men nu har jag ramlat tillbaka igen och det är så svårt att motivera sig att fortsätta. Ska läsa mer i din blogg, och kanske hittar jag nåt bra tips.

 2. smart av dom att låta dig ta på en rygga med all vikt =)
  Då inser man verkligen hur mkt det är man släpat omkring på..

 3. Heja Jenny! Du uppmuntrar enormt mycket med din blogg…………

 4. Vilken tur i oturen att du träffade på en otrevlig person. Ibland så behövs det fast det är smärtsamt

 5. Dom där onda fötterna är nu ett minne blott! 🙂

 6. stina

  Igår visade jag din blogg med dina fina foton, kära syster, för min goa kollega Dusanka och hon bara utbrister – wow, vilken snygg syster du har, är hon yngre eller äldre?
  Hm…… Ok jag bjuder på det 🙂 ❤ Du är bäst!

 7. Jag tycker det är oerhört inspirerande att läsa bloggar skrivna av sådana som du, som verkligen delar med sig så bra och handfasta tips! Även jag har startat på Itrim och har hittills gått ner strax över tio kilo, fem kilo kvar. Som du säger, så ska det här vara sista gången jag bantar, man får göra klart med sina hjärnspöken vad allt handlar om. En ny sund kropp och gladare sinne är resultatet hittills!

 8. Ping: Att våga lita på sig själv | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s