Varning för IKEA-effekten?

Nu har jag äntligen sett all text i rätt layout, med innehållsförteckning och allt 🙂 Min kommande bok alltså, om hur jag besegrade mina hjärnspöken och tog mig från 2XL till stl 38 för sista gången.

De senaste dagarna har den varit på slutlig korrekturläsning och dagen T, som i tryckning, närmar sig med stormsteg – planerat datum är onsdag 20/2.

2XL boken

”2XL boken”

Trots att jag vid det här laget läst texten fler gånger än vad jag kan räkna och tillsammans med redaktörer vridit och vänt på allt möjligt, så hittar de ”nya ögonen” massor av stavfel, saknade kommatecken, felplacerade mellanslag.

Alltså ännu ett intressant tecken på hjärnans önskan att följa mönster och leta igenkänning – att man gång på gång kan läsa en text som om den var helt korrekt, därför att hjärnan gärna vill ha det den förväntar sig.

Häromdagen skrev jag med anledning av en artikel i SvD om  att hjärnans genvägar leder fel . Ett sådant tankefel har också varit högst aktuellt i samband med min bok, nämligen den s k IKEA-effekten.

I SvD artikeln beskrivs IKEA-effekten så här:

Är din Billybokhylla lite bättre än grannens? Dina barn lite sötare än andra? Din rapport lite bättre skriven än din kollegas? Förmodligen inte. Men vi tror det. Människor har en irrationell tendens att gilla saker som vi själva har varit med och tillverkat lite mer än andra saker. När vi har ansträngt oss för att skapa något, blir vi automatiskt lite mer nöjda med resultatet och ser på det med skönmålande, förälskade ögon. Det kallas för Ikeaeffekten för att man först upptäckte fenomenet i samband med just Ikeamöbler.”

Tack och lov har jag haft hjälp av flera kloka och erfarna personer som inte tilllåtit boken att vara Min Lilla Baby 🙂

MEN, när det gäller viktnedgång och livsstilsförändring tycker jag att man SKA låta IKEA-effekten flöda över en allt vad man kan!

Belöningsblommor

Belöningsblommor!

 • Här är det verkligen läge att tycka att man själv är bäst och underbarast!
 • Den ansträning som man gör för att förbättra sin hälsa, öka sitt välmående och kanske även sin självkänsla tycker jag ska hissas och firas allt vad som går!
 • Vartenda litet steg i rätt riktning är värt att notera! Dels genom att anteckna eller ”logga”, men också genom att t ex plocka fram mindre storlekar på kläder så snart det är möjligt!

För – simsalabim– så hjälper man sin hjärna att identifiera denna nya livsstil som den korrekta och den kan hoppa över felstegen precis som när jag inte lngre sr stvfeln i mn egn txt 🙂 (eller äter ost…)

Fortsätter att tjuvhålla lite på titel och omslag eftersom vi jobbar med det ända fram till dess att alltsammans far till tryckeriet …

Hur lyckas du pränta in dina framgångar så att motgångarna bleknar?

 

10 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

10 svar till “Varning för IKEA-effekten?

 1. Åh, vad kul att du har skrivit en bok om din väg till bättre hälsa och vad härligt att du har bra människor som hjälper och stöttar dig! 🙂

 2. Spännande med boken! Åh, vad jag längtar efter att läsa den 🙂

  kram, pernilla be

 3. Härliga tankar! Du sätter alltid ett leende på ansiktet på mig när jag läser det du skriver =)

 4. Va spännande, jag ser fram emot din bok! Spännande om det andra du skrev också, jag skriver utredningar om dagarna och när jag är klar är jag oftast riktigt nöjd. Jag läser den och allt ser bra ut men om jag tittar på den några dagar senare så ser jag helt andra saker! Haha, häftigt egentligen!

 5. Vad kul att det snart är dags:)
  Helt sant det du skriver om att man missar en massa för att man förväntar sig att det ska vara rätt. Händer ofta mig också,haha.
  det jag gör för att fortsätta hålla mig på rätt väg, är att jag inte hänger fast vid det jag gör som är fel. Om jag faller, som jag nyligen gjorde ju, då konstaterar jag det och ser om jag kunde göra nåt för att förhindra det. Sen går jag vidare och vägrar tänka på det mer. För då har jag gjort allt jag kan och det hjälper inte att älta det förflutna. För mig blir det så att eftersom jag fokuserar på det som jag gör rätt så blir det det som finns närmast till hands i vardagen och då blir det lättare att leva efter det, men förut när jag kunde gräma mig länge för att jag misslyckats med nån diet, då tänkte jag ju på det felaktiga hela tiden. Det gjorde ju att det som låg närmast till hands hela tiden var felaktigt beteende när det gäller ätande. Om jag hela tiden tänkte på att jag föll och åt en chokladbit, då tänker jag ju på choklad hela tiden och det gör inte speciellt mycket bra för en, när det handlar om att försöka låta bli choklad:)
  Ha det bra!
  Kram

  • Visst är det intressant att man är så bra på ‘inte’ ; Du ska inte äta choklad – klart man ser den framför dig 😉 Akta dig så att du inte cyklar omkull är ju en klassiker liksom se upp då du inte snubblar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s