Tankens kraft i praktiken

Många gånger i livet har jag förundrats över hur styrande tanken är. Själv har jag i utbildningssammanhang både demonstrerat och tagit del av övningar på temat och sett häftiga resultat. Bara en sån sak som sonens gradering i Taekwondo, med slutprovet ”slå sönder bräda med handen” demonstrerar ju tydligt en liten smula av karatemästarnas tegelhögskrossning.

OBS! Annan pojke 😉 Bildkälla

Jag har under årens lopp haft förmånen att träffa massor av tränare och coacher av olika slag, både inom näringsliv och idrott.

Den senaste tiden har jag sett häpnadsväckande exempel i praktiken med vår häst.

DC o Loi 13/2 2013

Mina fina i onsdags 🙂 Bildkälla

Som många läst tidigare har vi en häst som blev dödsjuk i september och fick opereras.

Efter 9 dygn på sjukhus med svält och dropp och därefter många, långa veckor i en box inomhus hade hans självförtroende tagit en hel del stryk. För att hjälpa honom lite extra har vi fått stöd av fantastiska Lina (om ni har sett eller läst ”Mannen som talade med hästar” så förstår ni lite).
Med hennes övningar i huvudet lyckades jag själv häromdagen att få DC att förstå vad jag ville, i princip bara genom att tänka och se framför mig vad jag ville att han skulle utföra!

Helt magiskt, eller?

Vad det handlar om är inget som helst hokus pokus. Nej, små, små förändringar i attityd och kroppsspråk som kommer från den styrande tanken – och det funkar!!

När jag senast handlade praktiserade jag samma idé på mobiltelefonförsäljaren utanför affären.

Vanligtvis brukar Loi och jag tävla om att tänka ut de mest avväpnande svaren på ”Varsågod, vi bjuder på de här. Vilken mobiloperatör har du?”

Jag mötte hans blick istället för att irriterat och ”upptaget” titta åt ett annat och förmedlade ordlöst vänligt men bestämt mitt totala ointresse för hans mobilerbjudanden.

Trolleriet som inträffade var att han la ner tuggummipaketet och började bläddra i sina papper!!

Efter inköpsrundaa slog det mig att jag hade haft glada små möten med fyra olika okända personer, som skojjat eller tipsat om något. Jag funderade ett ögonblick på om kundunderlaget i just denna butik förändrats och alla sura människor som alltid var i vägen för mig för 1 1/2 år sedan flyttat härifrån…??
Eller är det något annat som har förändrats?

 • KAN det vara så att man som mer nöjd med sig själv förmedlar ett ger ett intryck?
 • SKULLE det kunna vara så att det påverkar ens relationer även med okända människor?

Tanken svindlar…

Kommer även att tänka på min goa, nästan übersociala syster, som är världsmästare i kommunikation med alla sorters människor i alla åldrar. Henne har jag alltid varit lite avundsjuk på för just den förmågan, men det skulle kunna vara så enkelt som att hennes stora leende och genuina intresse för alla hon möter reflekteras.

Början på något nytt

Början på något nytt

En annan person som jag kommer att tänka på i det här sammanhanget är min bloggvän med Början på något nytt. Det är många av oss som även stångas och brottas med bekymmer av andra slag än vikten, men har ni inte läst denna blogg så ta en titt och ta del av ett Jävlar anamma av sällan skådat slag.

Jag vill inte dra några förhastade slutsatser eller uppmuntra till ”var glad ändå, även om du mår skit”, men jag tycker att det är väldigt spännande funderingar. Med risk för läsarstorm ställer jag ändå frågan:

SKULLE det kunna vara så att en person som känner sig mindre nöjd med sitt utseende och sin situation omedvetet förmedlar det och får lite ”samma tillbaka”.

13 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

13 svar till “Tankens kraft i praktiken

 1. Hehe, jag brukar säga att man ”berättar för andra” hur man vill bli bemött, genom att med förväntan ”visa”. Om du förväntar dig att någon annan ska manipulera dig, är det självklart att du kommer att känna dig manipulerad, oavsett du blivit det eller inte.

  Min förväntan och syn på mig själv ”lär ut” till andra hur jag förväntar mig att bli bemött.

  Intressant bloggpost, som vanligt! Tack för übertrevligt möte i dag, Jenny!
  Kram

 2. Självklart är det så. Tänk vad vi förmedlar via energier som djur direkt känner av. Det tar en hundradels sekund att reagera på människor vi möter i vardagen. Och i anda speglar vi oss.

 3. Oh yea! Detta tror jag på helt och hållet! Ett brett leende så har du redan halva inne! Typ 😉

 4. Jag tror det är så att man blir lite vad man tänker.

  Har blivit uppmuntrad och kämpade av din blogg så nu harmjag bestämt att jag ska kära igång även jag, lite rädd lite skral men i tanken lyckas jag

 5. Ping: Snacka om trolleri | 2xlblog – Om vikt och hälsa

 6. Tack Jenny för att du nämde min blogg hemma hos dig. Det du skriver ommin jävlar anamma stämmer som hand i handske. Har kommit så långt på väg att nu skall inget eller ingen få stå ivägen för mitt mål och min hälsa. Kram vännen 🙂

 7. sambonse

  Intressant sida du har här. Jag känner igen mycket av tankarna kring missbruk. Att försöka mota Olle i grind är en bra strategi som fungerar ibland. Men andra gånger hjälper det inte. Då kan man redan ha bestämt sig för ett återfall. Och egentligen vet man det men kan inte få tanken ur skallen.

  • Tack! Vad glad jag blir för din kommentar 🙂 Ja, visst kan det vara som att man inte har någon som helst makt över sig själv i ett sådant läge. Det är lite läskigt att man inte har 100% koll ens efter att ha varit ”matnykter” i 1 ½ år…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s