Varför man väljer en kortsiktig belöning

Så var det dags att fundera lite i 2XL-spår utifrån ännu en artikel i SvD´s serie om hur man undviker tankefel. Den här gången är temat ”Kortsiktig belöning enklaste valet”.

Jag är riktigt intresserad av all kunskap jag kan skaffa mig om hur vi människor, enligt hjärnforskare och andra kloka figurer, fungerar. Kunskapen kan verkligen hjälpa oss att undvika fallgropar och även att kravla upp ur dikena som vi eventuellt råkar köra ner i 🙂

Ibland kan jag skratta åt hur jag är på väg att gå i en fälla för att det handlar om kortsiktig tillfredsställelse och att jag då är beredd att släppa den långsiktiga vinst jag skulle kunna göra.

Hmm, unga damer, nyss hemkomna från fest, valde inte så bra frukost…

Artikeln i SvD inleds så här:

FALLGROPAR. Har du någon gång spenderat mer än du hade tänkt dig? Börjat röka igen efter att ha slutat? Eller kanske ätit lite mer än du borde? Vi tar dagligen beslut som vi sedan ångrar. Men det finns saker du kan göra för att hindra dig själv från att trilla dit nästa gång

Om en duva får välja mellan att få mycket mat om tio sekunder, eller lite mat på en gång väljer duvorna det senare. Varje gång.

Vi människor fungerar enligt liknande mekanismer. Om vi vet att vi får något inom kort, varför vänta på en större belöning som kommer senare?

Vi vill inte gärna avstå från en trevlig upplevelse som vi kan få direkt, även om det skulle innebära att vi kan uppnå hälsa på lång sikt, i en avlägsen framtid.

– Men om vi vet med oss att vi är kortsiktiga varelser kan vi också hantera det på ett nytt sätt. Om vi vet att vi i framtiden kommer att bli frestade att göra något som är dåligt för oss, kan vi redan nu göra något som kan hindra oss från att falla för frestelsen, säger Dan Ariely, som forskar om beslutsfattande vid Duke University.

För min egen del handlar det förstås om att inte ha god ost eller Nut & Choco bars hemma.

 • Hushållsost är OK för den är tillräckligt ointressant för mig.
 • Nut & Choco bar köper jag endast i ”lösvikt” på Itrim och äter direkt efter ett träningspass (under förutsättning att det finns utrymme för den i min matplan för den dagen).
Nut & Choco bar

Nut & Choco bar

När det gäller att välja den långsiktiga fördelen av att träna istället för den omedelbara tillfredsställelsen i att lata sig tar jag hjälp av diverse små enkla påhitt:

 • Träningskläderna tvättas och packas så fort som möjligt efter föregående träningspass = lätt tillgängliga, det ska vara enkelt att välja rätt, inte krångligt.
 • Träningpass på Itrim /”löpskolan”/ simning är antecknade på familjens Whiteboard i hallen=fler än jag själv ser vad jag ”borde” göra= positivt grupptryck.

Den omedelbara mattillfredsställelsen som duvan skulle välja håller jag stången på några olika sätt:

 • Det finns alltid rejält med frysta grönsaker, morötter, bönor, krossade tomater och ägg hemma. Då är det lättare att laga något bra än att hitta på något ovettigt som genväg.
 • Jag har bars (inte Nut&Choco då förstås;) som livlinor när det kniper ordentligt. Jag vet – inte jättebäst, men de hindrar mig från att göra heltokiga val pga dålig planering och hungeranfall.

Artikeln i SvD avslutas med följande trick som kan hjälpa dig själv att inte bli lurad av hjärnans genvägar hela tiden. Neda Kerimi, som forskar om beslutsfattande vid Uppsala universitet, sammanfattar sina bästa tips:

1. Ett första steg är att känna till dem: att ha mer kunskap om hjärnans begränsade kapacitet kan förbättra våra beslut markant.

2. Låt vissa kognitiva genvägar finnas, men var mer försiktig när det gäller viktiga beslut eller när fel beslut kan få stora konsekvenser. …

3. Undvik känslor, i alla fall när det gäller viktiga beslut. Känslor brukar vara en bov. Oftast förlitar vi oss mer på känslor än fakta. Det verkar finnas en överdriven tro på att det är bättre att gå på magkänsla, men mycket av forskningen pekar på att det är mycket bättre att ”sova på saken”. Problemet med känslor är att vi alltid utgår från att vi kommer att känna precis som vi gör i stunden. Vi är dåliga på att förutspå hur vi kommer att må i framtiden och majoriteten av besluten handlar om framtiden…

4. Föreställ dig vad andra skulle göra i samma situation. Mycket av forskningen har visat att vi tänker mer rationellt när det gäller andra, medan vi är mer intuitiva och känslostyrda när det gäller oss själva.

vad bra att jag gjort långsiktiga val ett tag - min tidigare kropp hade inte tagit sig in i bilen ;)

Skönt att jag gjort långsiktiga val ett tag – min tidigare kropp hade inte tagit sig in här;)

Tips 4 tycker jag var kanonbra! Eller vad säger ni?

13 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

13 svar till “Varför man väljer en kortsiktig belöning

 1. Jag var en sån rökare. Jag slutade ofta men varje gång jag var ledsen/arg/frustrerad så tyckte jag att jag kunde unna mig en cigg. Som om det hjälpte? Och hur gjorde ickerökare när dom upplevde samma känslor?
  Så där känner jag inte alls nu för jag vill inte ha en anledning att röka. Det är skillnaden.

 2. Ann-Sofie

  Fick ett bra tips av min Hälsocoach. Att göra ett Tankestopp när ”handen är på väg ner i kakburken”. Det är ju reptilhjärnan som styr den där handen. Att då stoppa den tanken en stund och tänka lite bakåt (före min avvänjning) funkar för mig. Brukade jag må bättre av att ta kakan? Nej, snarare sämre. Var det värt att ta kakan o må sämre? Nej. Kan jag göra något annat istället för att ta kakan? Ja, massor andra saker som får mig att må bra! T ex träna, promenera, hitta på nåt kul med barnen, ta en kopp te m.m.
  Punkt 4 var toppen tycker jag – kommer jag använda mig av.

 3. Ja fyran gillade jag också! Ibland tänker jag att jag borde ta efter en kompis matvanor, hon har alltid varit ”lagom”, äter gärna gott och sött ibland men verkar ha det där med måttfullhet i ryggraden. Kanske man skulle få det automatiskt efter ett tag? Njae… Men det skadar inte att testa kanske?

 4. Tankar kan vara en dödare i många fall, beroende på hur du använder tankekraften;)

 5. Trean tilltalar mig mest 🙂
  I alla fall på vardagarna… när jag kommit hem från jobbet och ätit så skriver jag in mina siffror, intagna kalorier, antal gram fett/protein/kolhydrater mm och ser sedan i mitt excelark om jag ligger på ett underskott eller inte. Oavsett vilket så får det mig att inte stoppa något mer i magen om jag inte blir riktigt hungrig. Ligger jag för högt vill jag inte förvärra det och ligger jag under så ser jag istället fram emot morgondagens vägning 🙂
  Dagens ca 300 kalorier minus borde ge en liten viktminskning tills i morgon, tror jag.
  Vad andra skulle ha gjort bryr jag mig inte så mycket om 😉

  • Härlig koll du har:) Jag gillar att fylla i och kryssa för att jag sprungit, tränat, hur många steg. Maten är jag urkass på – tror att det kanske kan vara en reaktion på alla mina inte så framgångsrika Viktväktarperioder 😉

 6. Ping: Alternativ till livsstilsförändring?? – Dag 16 Vårstädning | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s