Mållöshet och tomhet

En hel del vänner både i bloggvärlden och i ”verkligheten” verkar just nu drabbas av dikeskörningar, ”återfall”, låg motivation etc.

Har lovat att inte lägga upp alltför smaskiga bilder utan varningstriangel, kryss el dyl :)

Har lovat att inte lägga upp alltför smaskiga bilder utan varningstriangel 🙂

Undrar hur det kan komma sig?

Jag tänkte pröva en teori som jag bloggade lite kort om redan i slutet av oktober i inlägget Fem Feta Framgångsfaktorer.

Det är nämligen inte huvudsakligen viktkämpar mitt i sin nedgång som verkar drabbas just nu, utan fler ”färdiga” som är normalviktiga sedan fler eller färre månader. Gastric Bypass-opererade, Viktväktare, Gör-det-självare osv verkar vara drabbade i ungefär lika stor utsträckning. Det är inte metoden för själva viktnedgången som verkar vara det avgörande, utan helt vanliga vardagslivsomständigheter.

I mitt oktoberinlägg skrev jag bl a om vikten av Långsiktighet – ända in i kaklet och förbi! Ett superbra uttryck som jag knyckt av Cribba, som redan från start lyckats zooma in ett läge bortanför det magiska viktmålet. Nu har han t o m satt upp målbilder för hur han ser ut och mår om jättelänge , som 50-åring (mm, vissa har oöverskådligt långt dit – andra inte… 😉

Födelseda!

Födelseda´!

Jag är helt säker på att en betydande del av framgången är att kunna föreställa sig det NYA LIVET som RESTEN AV LIVET och inte enbart fokusera på att ta sig till en viss punkt, där det i värsta fall uppstår samma tomhet som vid hemkomsten efter en lång resa.

 • Känner ni igen känslan – att ha varit bortrest, kanske på en underbar semester med massor av aktiviteter och komma hem till vardagslunken?
 • Jag känner igen känslan även från rökstoppet för 13 år sedan – ”Aldrig mer ska jag få vara med min finaste vän cigaretten, livet är tomt, tråkigt, grått och innehållslöst…”
 • Och så efter en målgång på önskad vikt och på följande upptrappning till viktstabilitet ”Jaha, det var det… Vad ska jag ägna mig åt resten av livet då när jag inte behöver koncentrera mig på måltidsersättningar eller exakta mängder av olika ingredienser?”

Det är här det måste till utmaningar och nya glädjeämnen för att minska risken för att förgylla livet med något o-bra i o-bra mängder 🙂

Jag tror att man med den inställningen kan rädda sig till en långsiktig framgång och hjälpa sig att komma upp på vägen igen efter en dikeskörning eller ett handlöst fall ner i en grop.

 • För min del handlar det om nya aktiviteter: simning (Anki vi ska simma ihop!), prova Zumba och Pilates (jahaja, ännu ett nytt påhitt av Gunilla på Itrim Täby) och framför allt ”Löparskolan”, som jag idag har kört lektion 2:2 (med inlägg i skorna och rätt strumpor 😉
 • Det kan också handla om att laga ny och rolig mat enligt fina nya kokböcker – måste rekommendera de här, vare sig man är Itrimmare eller inte, eftersom de har jättefina bilder och bjuder på många nya smaksensationer.

Finns på webshoppen på itrim.se

Jag tror att man även måste tillåta sig att känna tomhet. Och att lita på att det kommer att gå över. Det löser sig – Var snäll mot dig själv! Det är inte jordens undergång att ha tråkigt 🙂

Vad säger ni om min teori? Känner ni igen ”efter-semester-känslan” av tomhet? I såfall, hur fyller ni ”resten av livet” med ”icke-tomhet”?

6 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

6 svar till “Mållöshet och tomhet

 1. Ann-Sofie

  Åh, du har så rätt som vanligt. Jag tänker på tomheten som infinner sig när man läst en riktigt bra bok o man vill bara inte att den ska ta slut 🙂
  Min nästa utmaning nu efter att jag uppnått min målvikt det är att bli vältränad, att hitta rolig träning som jag kan hålla på med livet ut, träning som ger utmaning i det oändliga. Det känns som jag kan hålla på med det väldigt länge! Härligt!
  En annan utmaning är att äta bra mat och att laga god o nyttig mat som hela familjen gillar. Också en utmaning som jag kan hålla på med länge tror jag. Itrims kokböcker är riktigt bra o roliga. Ser fram mot nästa som kommer till hösten tror jag.

  • Precis! Eller som att Netfix-serien House of Cards tog slut för oss ikväll:( eller som det blir om två veckor när det allra sista Dr House-avsnittet visas:( Då får man ha laddat upp mentalt mot tomheten med ett par filmer eller böcker på lager, precis som man får förbereda sig för viktmålgången 🙂

 2. Det är en viktig sak som du belyser här. Du har rätt – jag kan tänka mig att det kommer en tomhet. Jag har ännu inte nått min målvikt och har en bit kvar, men jag kan tänka mig hur det blir när jag är där. Precis så som du beskriver det.

  Kloka tankar och vettiga synpunkter!

 3. Jag försöker springa men när jag inte kan det sjunker jag ner i ett bottenlöst hål av vab, dåliga mattider och för mkt snask…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s