Mer viktsmörja i kvällspressen?

Så var det strax dags för ett tillskott till sidan Jenny i Media 🙂 Under vecka 10 eller 11 blir det några rader i Aftonbladet Hälsa… Gjorde en telefonintervju igår och på måndag kommer en fotograf.

Men varför då, då?!?!

Jo, för att jag vill bidra med något förhoppningsvis vettigt i ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. På förfrågan från journalister är jag petnoga med att jag inte ställer upp på ”gå ner med pulver” el dyl . Jag är däremot gärna med om jag får utrymme för budskapen:

 • Det är inte så enkelt som energi in ;energi ut. Huvudet måste vara med.
 • Identifiera dina Hjärnspöken och jobba med dem.
 • Man måste se långsiktigt på sin livsstilsförändring
 • Lita på dig själv
 • Du är värd att må bra!

Vikt och hälsa är oerhört tacksamma ämnen för kvällspressen och det skrivs väldigt mycket smörja i dessa sammanhang. Jag uppfattar att pressen får mycket välförtjänt skäll för en del av det som skrivs, men frågan är om det alltid är fullt lika illa som det verkar?

Ja!! Kändisbaserade braskande rubriker där innehållet i många avseenden känns som rent larv:

 • Stjärnornas smaltrick – små gröna kaffepiller. ”Demi Moore och Jennifer Lopez sägs äta tabletterna för att bli ännu smalare…”
 • Viktoria Beckham går på ny trendig diet! ”Redan ultrasmala Victoria Beckham, 38, ansluter sig nu till skaran kändisar som väljer att hålla vikten med hjälp av en alkalisk vegetarisk diet..”
 • …och så alla i mitt tycke vansinniga idéer om huruvida träning är onödigt och eller farligt! ”PILUTTA DIG!” Du kan lika väl sluta träna för du kommer i alla fall inte bli smal! Lotta skrev väldigt bra om detta tokeri för ett tag sedan på sin blogg I Jakten på kcal.

Och så har vi förstås årets scoop!

 • Clamps blixtbantning en bluff – Gick ner i vikt på exklusiv klinik innan hon gjorde reklam för Viktväktarna. ”Aftonbladet avslöjar sanningen bakom reklamen är att Shirley Clamp inte gick ner med hjälp av Viktväktarna. Istället anlitade hon den exklusiva privatkliniken Bülow Clinic där metoden är en extrem svältkost (500 kalorier per dag) kombinerat med en experimentell hormonbehandling (HCG) som sägs minska hungern. ”

Men ibland dyker det upp rubriker som vid första anblicken verkar helt kocko, men som visar sig ha riktigt vettigt innehåll:

 • Småät dig smal med mättande mellanmål. Artikeln handlar här om vikten av planerade näringsriktiga mellanmål för att hålla förbräningen på bra nivå. Det finns tips på mellanmål och ”nödmat” att ha med sig eller att kunna köpa som alternativ till godis, sockerstinn drickyoghurt och syltsöt Risifrutti.
 • Go nuts! Artikeln är balanserad, faktaspäckad och känns väl underbyggd. Sedan skulle jag själv inte välja att leva en månad på en kost bestående av 80% nötter och frön 😉

Och glädjande nog skrivs det ibland även artiklar som för mig känns helt rätt:

 • Ät rätt frukost – tappa kilon och bli piggare. I denna artikel beskrivs hur frukosten sätter i gång hela systemet och är dagens viktigaste måltid. Den får fart på förbränningen, ger hjärnan energi, minskar­ risken för små­ätande och för att man ska drabbas­ av ­huvudvärk. Man refererar till studier som visar att de som hoppar­ över frukosten ofta både väger mer och äter sämre under dagen.­ Till exempel har en femårig studie,­ med forskare från bland annat­ ­University of Minnesota i USA, följt 10 000 personer­ och analyserat deras matvanor. ­Studien visade att de som regelbundet åt frukost i snitt vägde 2,3 kilo mindre än de som ofta hoppade över ­frukosten. I artikeln finns även tips på frukostar och på HUR man ska kunna få i sig den om man har problem med det.

För min egen del vägrar jag att gå in i ett ”religionskrig” om LCFH, GBP, Viktväktare, Itrim, GI etc. Därmot är jag angelägen om att efter bästa förmåga bidra till en sund syn på vikt och hälsa – när jag får chansen 🙂

Vi får väl se hur det ser ut i Aftonbladet – tyvärr han man ju inte en aning…

12 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

12 svar till “Mer viktsmörja i kvällspressen?

 1. Frågan är hur man ens ”vet” vad som är ett vettigt sätt? För varje studie som är FÖR något sätt att äta på finns liknande studier som visar precis motsatsen. Det tycker jag är intressant. Precis som jag som kör periodisk fasta hittar en massa studier som visar att täta måltiders verkan på förbränningen är en myt (likaså frukostens effekt) verkar alla som förespråkar en diet hitta precis de resultat som passar dem.
  Jag tror att det viktigaste är att hitta de sätt som man kan leva med. Kanske t.o.m olika sätt under olika perioder av livet men att man ändå ägnar ätande och motion en tanke.

  • Precis som du säger- det viktigaste är att man hittar det som funkar för en, så att man inte behöver vara osäker utan kan leva med det och lita på sig själv i det man gör:)

 2. Jag precis som Maria tror på att hitta ett sätt som man kan leva med. Det spelar egentligen ingen roll vilket upplägg du har, vad programmet heter eller vad det nu är – huvudsaken är att det fungerar och att du mår bra.

  Alla är vi byggda, skapta och fungerar olika vilket gör att bara för att en metod fungerar perfekt för mig så innebär det inte per automatik att den är klippt och skuren för någon annan.

  Däremot så tror jag att alla kan hitta något som fungerar, det handlar bara om att våga testa – till slut så hittar man det som passar dig likt handen i handsken och då är det bara att slutföra för att slutligen känna hur livet öppnar sig 🙂

  Kul förövrigt att du ännu en gång syns i media 🙂

  • Det finns en del som tycker att det sättet som bl a jag gick ner mina kilon är helt vansinnigt. Och själva ‘nedgångsmetoden’ tycker jag inte är avgörande utan att man hittar långsiktigheten och självförtroendet i sin livsstilsförändring. Du är ett strålande exempel 🙂

 3. Det ska bli spännande och se vad de skriver 🙂
  Säger det igen, du skriver sååååå bra! 😀

 4. Jag respekterar alla metoder som fungerar och som får folk att må bra! Det är upp till var och en att hitta sin metod och en metod som fungerar långsiktigt. Något som funkar för en person kanske inte fungerar för en annan. Jag har fått många kommentarer om att jag gör ”fel” och att mitt sätt inte kan vara bra osv. Varför fokuserar inte folk på sin egen hälsa, så fokuserar jag på min? Jag mår ypperligt!! 🙂

  • Exakt! Det som fungerar långsiktigt för var och en måste ju vara rätt för just den! Ja, varför ska man behöva ha åsikter om andras metoder istället för att vara glad för varandras framgångar…

   Skickat från min iPhone

 5. gitsan

  All heder till dig! Det finns ju egentligen inget ”facit” för viktnedgång, men kanske, kanske kan det finnas ett för att sedan behålla den nya vikten. Det ska bli spännande att läsa vad du skriver i AB!

 6. Det jag gillar med dig och din blogg är att du har samma inställning som mig, till vad man ska göra för att gå ner i vikt. Du är inte fanatisk och vill frälsa alla med ditt sätt, men du delar med dig av det. Du säger inte att ditt sätt är det enda rätta utan alla ska hitta sitt sätt. Det gillar jag! För vi är alla olika och lever olika liv, då säger det ju sig självt att vi inte kan göra samma saker för att må bra.
  Men vi kan ta till oss en massa av varann, våra tips, våra råd, vår kämpaglöd, vårt pepp, tips på bra mat, finnas för varann, stötta varann och lära varann att vara snälla mot oss själva, på samma sätt som vi är snälla mot varann!
  Ska bli kul att läsa tidningen sen:)
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s