Ny upplaga av dagens inlägg ”Har du god vattenvana?”

Sorry – det blev tokigt med förra varianten ;(

Nytt försök:

Min vän som snart kört tre veckor med Itrim har haft sitt största problem med att dricka vatten.

Det jag har tipsat om är att unna sig att dricka bubbelvatten med smak för att komma igång. Så gjorde i alla fall jag. Miljö-ovänligt och säkert inte supernyttigt heller, med konstgjorda smakämnen, men:

I kärlek och viktminskning är alla medel tillåtna 😉

Eller kanske inte precis alla , men åtminstone de som gör det lättare att klara vikten och att närma sig en varaktig förändring.

Jag lovar – jag dricker inte 4 *50 cl Ramlösa Skogsbär längre!

Man kan ju också piffa till vattnet lite med något fint att ha det i och att dricka ur:

soda o glas

Numera kan jag t o m ta ett glas kranvatten då och då, t ex efter löpning och träning, men jag vill fortfarande helst ha bubbelvatten. I kylen finns ständigt en bubblad och en obubblad Soda Stream-flaska redo.

En väninna som inte har något som helst behov av viktnedgång, men som däremot varit tvungen att göra en ordentlig livsstilsförändring pga stress kom med ett tips till den som inte gillar kallt vatten och inte heller te;

Hon dricker varmt vatten. Inte varmt från kranen alltså, utan uppvärmt som om det skulle i en tepåse.

Jag har själv inte sett något behov av att prova, eftersom jag gillar te, men det kanske kan vara en idé som någon annan kan ha nytta av…

Vattendrickandet tror jag ärligt talat är en vanesak. Sedan får man inte bli överdriven heller – det finns risker med att dricka för mycket. Om vi inte svettas mycket så är normalbehovet vatten för en normalstor människa ungefär två liter om dagen. Dricker man mer finns risk för obalanser i nivåerna av kalium och natrium.

Lagom är väl bäst – som vanligt 🙂

10 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

10 svar till “Ny upplaga av dagens inlägg ”Har du god vattenvana?”

 1. Det finns dom som av hälsoskäl inte dricker kranvatten utan endast mineralvatten utan klor. Så där ligger du ju bra till!
  jag ogillar vatten och tar hellre kaffe till mat och så… men sonen älskar vatten från vår sodastreamer hemma och det är ju inget jag förnekar honom 🙂
  jag tröstar mig med att man kan räkna av gr5önsaker som vatten och jag äter nog ett kilo per dag och sen är det minst 1.5 l vatten i mitt kaffe 😉

 2. Finns ingen godare dryck än vatten!!
  Dricker i alla möjliga former. Som te, med fun light i, med fun light i bubbelvatten, med essenser för smaksatt bubbelvatten, med gurka i, men allra godast är kallt vatten direkt från kranen. Släcker törsten och smakar underbart! Fast allt vatten smakar tyvärr inte gott. På ett ställe jag bodde smakade det så illa att det inte gick att dricka tyckte jag. Men det var inget fel på det, det smakade bara inte gott. Här hemma har vi byvatten så det kommer från en källa i marken 1 km från vårt hus. Kan knappt bli bättre:)
  Håller med om att det är bra att se till att dricka lagom mängd vatten.Varken för lite eller för mycket är ju bra. Dricker jag för lite får jag huvudvärk på en gång och gör jag inget åt det då, så har jag snart besök av migrän.
  Kul att du gillade gröt tipset:) Det är faktiskt en så stor favorit hos oss nu att vi längtar efter att få äta den till frukost. Trodde jag aldrig, haha.
  Sköt om dig!
  Kram

  • Man tycks kunna vänja sig vid det mesta ; Keso, vatten… 😉 Härligt att ha tillgång till bra brunnsvatten. Vi får vara lyckliga som har så rent kranvatten. I t ex New York smakade det så mycket klor att det var rätt äckligt, även om det anses vara helt OK renhetsmässigt. Kram

 3. Åsa

  Lite fakta blandat med lite tyckande i denna artikel från Läkartidningen http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=11357. Så länge en frisk person är otörstig dricker så är det tillräckligt vätskeintag

  • Tack för länk, Åsa. För min personliga del känns ca 2 l / dag som en lagom mängd som jag vant mig vid.
   Precis som det står i den artikeln är vätskebehovet både individuellt och beroende på många olika faktorer. Citat: ‘I tempererat klimat kan dygnsbehovet av vätska variera från 2–4 liter, och i mycket varmt och fuktigt klimat kan dygnsbehovet i extrema situationer stiga till mellan 4 och 10 liter.’

 4. Man kan testa sitt vattenbehov här: http://www.vattentornet.se/vattenkalkylator.aspx Det varierar ju beroende på aktivitet, ålder, kön osv. 🙂

 5. Jag är skitdålig på det här med att dricka vatten.
  Försöker men får lixom inte in nån rutin på det.
  :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s