Din kropp är ett tempel – mwoahahah

Årets skämt – jag hade garvat ihjäl mig åt det före augusti 2011.

Det enda tempel min kropp skulle ha kunnat jämföras med var en av Mayafolkets efterlämnade ruiner på Yucatanhalvön, där aporna skuttar mellan de gräsövervuxna murresterna.

Palenque

Mayastaden Palenque Bildkälla

Först vid 49 års ålder insåg jag att hälsoaspekterna på övervikten var värda att bry mig om. Tidigare hade jag bara brytt mig om utseendet – eller rättare sagt frånvaron av önskat utseende 😉

Mina överviktskrämpor

Mina överviktskrämpor 11 augusti 2011

Nu i mars 2013, 19 månader senare, är det nästan obegripligt att jag så helt kunde bortse från sambandet mellan min onda, orkeslösa kropp och den totala bristen på användande av den till annat än att stoppa in mat och dryck i!

Förändringen tog dock tid!

Och jag var noga med att låta förändringen ta sin tid, väl medveten om att jag inte var särskilt tålig eller uthållig när det gällde just träningsbiten av min stora livsstilsförändring:

 • Det tog tre veckor innan jag var uppe i 10000 steg/dag vardagsmotion.
 • Det tog faktiskt en hel månad innan jag genomförde hela Pulspasset på 30 minuter med alla stationerna för konditions- och styrketräning.
 • Det tog 1 år och 3 månader från starten i augusti 2011 tills jag grät av glädje över att ha sprungit 1,6 km. (Hur det gick till kan ni läsa HÄR).
 • Det tog 1 år och 5 månader tills jag köpte min första baddräkt på många år och pallrade mig iväg till en liten simtur. (Mer om det HÄR).

Sjävklart är konditionsträning bra för hjärtat. Den förbättrar syreupptagningsförmågan, blodcirkulationen, spänsten och lungkapaciteten. För att belägga nyttan av motion och träning finns förstås mängder av undersökningar, men de har aldrig bitit på mig förrrän jag fick något slags egna bevis från människor i närheten (och förstås från mig själv).

Min vän som nu gått ner 15 kilo hade Diabetes 2 – varning och högt blodtryck och åt fyra olika mediciner. Vid ett läkarbesök för kontroll alldeles nyss höll doktorn på att ramla baklänges; värdena var så radikalt förbättrade på alla fronter att det var dags att börja plocka bort medicin efter medicin.

Som jag skrev häromdagen: Jag har aldrig tidigare varit i så bra form.

För Dig finns kanske en gammal form att hitta tillbaka till?

 • Kanske har du ett skolmästerskap i 60 meter?
 • Kanske simmade du?
 • Spelade fotboll?
 • Fanns det en tid då du hann och orkade springa, träna på gym, spela tennis?

Kan du hitta tillbaka till (eller som jag – upptäcka) tillfredsställelsen av att kunna använda kroppen till annat än att sitta med i soffan, på kontorsstolen, i bilen?

;

12 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

12 svar till “Din kropp är ett tempel – mwoahahah

 1. Eller kanske hitta till en ny form som aldrig funnits ännu?

 2. För min del så är det helt fantastiskt att slippa orörlig med värk och smärta i soffan hela dagarna som jag gjorde för drygt ett år sedan. Nu ”skuttar” jag som en ”hare” i trappor och backar. Maken var helt chockad idag när vi var ute och ”skuttade” tillsammans. Han säger att jag är som en helt annan människa nu. Han kände inte mig när jag var som mest aktiv och tränade sju dagar i veckan. Det är den formen jag vill komma tillbaka till, men det får ta den tid det tar. Jag är bara lycklig över den förändring som har skett hitintills. 🙂

 3. Marie

  Detta behöver jag höra! Jag vet det mesta, men att orka, att ha uthållighet, att ha motivation…. Det är så mycket lättare att sjunka ner i soffan med ett antal choklad framför sig. Ångesten som kommer när man tryckt i sig allt, som dessutom inte smakade särskilt gott.
  Jag ska fortsätta läsa din inspirerande blogg och sakta men säkert jaga bort mina hjärnspöken

 4. Tack för din ärlighet och nakenhet. Den väcker tankar och känslor. Men framför allt så knuffar den inte undan skammen i ett hörn, utan lyfter istället fram den i dagsljuset för att kunna säga: ”Hej kompis, ska vi tag i det här du och jag?”

 5. What an awesome way to explain this-now I know eveghtyinr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s