Vi vet ingenting nu

Häromdagen när jag kollade runt på bloggar och kommentarer och även läste några mail fick jag Lisa Ekdahls gamla låt i huvudet:

Vem vet, inte du
Vem vet, inte jag
Vi vet ingenting nu
Vi vet inget idag

Det är precis så det är!

Vi har inte den blekaste aning om vad som ligger bakom andras bekymmer, utmaningar, och kamper.

Alla har sitt osynliga eller synliga bagage som påverkar resten av livet.

Ryggsäck

Få har en tom ryggsäck

Ibland bleknar ens egna bekymmer bort till intet när man får höra om andras. Jag fick en ordentlig påminnelse om detta i en mailkontakt häromdagen.

Det här blev tydligt för mig redan för ett par år sedan på en middag med tjejer som jag trodde att jag kände någorlunda bra och som ytligt sett verkade glada, friska och bekymmerslösa. Det visade sig under kvällens lopp att det fanns så mycket tragiska erfarenheter, som andra inte känner till och som påverkar individens känslor och förmåga.

Även mina egna, i det här sammanhanget, små ynkliga Hjärnspöken har naturligtvis sin grund i tidigare upplevelser, som färgat mitt sätt att tänka och fungera i olika situationer.

Jag känner väldigt stor respekt för människoöden i verkligheten ”därute”. Det är så otroligt enkelt att slänga ur sig att andra borde göra si eller så, men vi har inte den blekaste aning om vad någon annan bär på, vad som finns i en annan människas bagage. Vi behöver därför vara försiktiga och omtänksamma när vi bemöter vår omgivning även när vi inte ser den öga mot öga.

Själv känner jag mig oerhört lyckligt lottad som har helt fantastiska läsare, som ger konstruktiva kommentarer och suverän feed-back. Jag är även tacksam för att så många orkar vara så generösa med att dela med sig av sina erfarenheter och det är med stor ödmjukhet jag tar del av andras verklighet.

Just att vara så himla bra på hur andra ska göra beskrivs väldigt träffande i den artikelserie i SvD, som gick i början av året kring tankefel vi gör. Fenomenet kallas överkonfidens. Jag översätter det med helt enkelt med ”alltför stor tro på sin egen förträfflighet”.

Det finns experiment som visar att när vi tror att vi har 100 procent rätt, så har vi i genomsnitt 20 procent fel 🙂
En nyttig påsk med Itrim

Ett litet Påsktips: Kolla här på Itrims Påskbuffé!

Vilka tankar har ni om vår okunskap om varandras bagage? Och om ”överkonfidens”?

10 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Recept, Uncategorized, vikt, Viktminskning

10 svar till “Vi vet ingenting nu

 1. Tack för bra läsning. Undrade just när du skulle ”marinerat” färdigt med tanke på vårt samtal i fredags. Du inspirerade dessutom mig till att skriva en motsvarande, som kommer i morgon. Om det är okej, kan jag länka in den som en till kommentar här? 🙂

  Det är väldigt lätt att döma, projicera och ifrågasätta andras val – men kanske inte riktigt lika lätt när vi ”gått i deras skor” en dag…

 2. Ann-Sofie

  Så kloka ord!

 3. Här är min motsvarande blogg i ämnet. Inser att jag själv är en riktig tycker – om tyckare…! 😉

  http://www.vargkask.se/personlig-utveckling/ar-du-en-tyckare/

  • Well spoken! Särskilt intressant med avsnittet ”Ett ytterligare intressant perspektiv är ju när man får “klä skott” för andras upplevelser. ” Mycket guldvågsvägande ägnar man sig åt när man tagit sig friheten skriva om sina upplevelser offentligt 🙂

   • vargkask

    Ja, det är så ”enkelt” att alltför snabbt gå in i det som egentligen är vår tolkning…

 4. vargkask

  Eh, TYCKARE – inte TYCKER… Ojojoj, va’ man kan slinta på tangenterna! =D

 5. Intressant. Jag har exakt samma tanke i huvudet idag och har hittat en passande bild som beskriver den ödmjukhet vi alla skulle behöva ha när vi kliver innanför en annan persons ”staket”. Den finns på min blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s