Ska du ligga i diket i Påsk?

Tänker du köra i diket i Påsk? Eller hamna i en svacka och stanna där hela våren?

Glad Påsk

 • Att köra ner i diket är en aktiv handling . Jag kan då välja att ligga kvar som en kraschad bil och vänta på bärgning…
 • Att köra upp ur diket en lika aktiv handling. När jag övermannades av OSTEN för några veckor sedan kunde jag hämta styrka i en gammal kommentar från bloggvännen Mitt Nya Liv:

”Det viktigaste är inte att undvika en engångs dikeskörning… Det är att ha en bra motor och 4-hjulsdrift så man tar sig snabbt upp på vägen igen!”

Att hamna i en svacka är ingen handling. Det är något som hänt utan att jag vet hur det gick till. I värsta fall en period där jag hetsäter, mår dåligt och känner att allt är förgäves.

Om jag fortsätter att betrakta svackan som något som drabbade mig är risken att jag blir kvar där överhängande. Om jag istället bestämmer mig för att se saken från ett annat håll är chansen rejält mycket större att jag:

1) förstår hur det gick till

2) lär mig av erfarenheten jag gjorde

3) har bättre verktyg för att inte hamna där igen

Jag behöver alltså anstränga mig för att ta kontrollen över det som händer. Jag låter bli att betrakta mig som ett oskyldigt offer som attackerats av någon utomstående kraft som bestämmer vad jag ska göra.

 • Ta med dig själv t ex ut på en promenad och sätt igång hjärnan på att fundera igenom det som inträffat – det första steget på vägen upp ur diket!
 • Ta ännu ett bra steg på rätt väg genom att inte bara ” låta dig” befinna dig i en svacka, som om det var något magiskt tillstånd som ‘ramlar över en’ från tomma intet
 • Ta ansvar för dig själv och gör en aktiv insats för att skapa en lösning.
 • Ta HJÄLP! Prata med din hälsorådgivare, din träningskompis, din fru eller arbetskamrat. Berätta vad som hänt – och om din plan för att komma rätt igen. Att vara hemlig är ingen bra idé 🙂
Därefter är mitt ”recept” att hålla dig till den lösning du kommit fram till och känna trygghet och självförtroende och att lita på att det fungerar!
En liten hund som gått fel kan behöva hjälp

En liten hund som valt fel väg kan behöva hjälp

Är ni med med på hur jag menar med skillnaden? Att vara aktiv och bestämma över sig själv eller att ”drabbas”…

22 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

22 svar till “Ska du ligga i diket i Påsk?

 1. Maria B

  Så sant! Samma sak med det att ”synda”. Ett uttryck som jag tycker inte borde användas i samband med mat eller godis. Jag syndar aldrig, äter jag sånt så är det ett AKTIVT val jag gör!

 2. Mycket sanna saker som vanligt:-)
  Det är därför jag dejtat mig själv och sen skrivit ner lite frågor att svara på. Då får jag påminna mig själv om vad jag vill och vad jag väljer. Blir lättare att ta sig upp på vägen då igen har jag märkt:-) för även om jag inte hetsäter längre så är sötsaker och tröst/stress ägande mitt kvar varande problem. Men en sak i taget och att bena up allt har jag lärt mig är bra för mig.
  Tycker också att det är viktigt att inse att man har ett val. Ibland väljer man fel av bara farten, men man kan då välja att ta fram kartan och leta fram rätt väg igen.
  Var rädd om dig:-)
  Kram

 3. Mycket bra inlägg och helt rätt Jenny!

 4. Håller med. Och jag försöker även ta bort uttrycket ”unna mig”. Ska ersätta det med att jag väljer och väljer då även konsekvenserna.

 5. Jag tänkte på godis ur en annan aspekt när jag läste det här igår
  https://www.facebook.com/Matfusket?ref=stream
  ”Gelatinet i våra skumgummifavoriter kommer verkligen från slakterier med okänt ursprung, renhet och råvara. Samtidigt hittar vi stora mängder med de extremt tveksamma ingredienser som färgämnen, konserveringsmedel, ytbehandlingsmedel, aromämnen, inverterat socker och härdade fetter. Ett barn kan lätt under påsken sätta i sig en kemikaliecocktail på minst ett 50-tal olika E-ämnen och tillsatser. Vad ger det för effekter på oss och våra kära? Finns det konsekvenser? Vi vill definitivt inte skrämma upp våra läsare, men det här är frågor man bör ställa sig och fundera över för barnens skull. För att inte tänka på miljön med som påverkas av att alla dessa tillsatser ska utvinnas med lösningsmedel och skeppas från olika håll av vår jord.”

 6. Tack! Det här inlägget behövde jag verkligen! Jag är i Berlin med min son och sladdade lite igår. Jag kommer sladda lite till, men det är ett eget val och den inställningen gör hela skillnaden. Och dagen kommer börja med en rejäl promenad. Som avlöses med fler. Ha en fin påskhelg!

 7. Klockren! Tack för detta!jag tar med mig dina ord under de närmaste dagarnas resa

 8. Nej här blir det ingen dikeskörning, men jag tar ut svängarna lite 🙂
  Perfekt att vara frisk och orka lite mer motion än under vardagarna!
  (PS. jag går sällan tillbaks till ett blogginlägg jag redan kommenterat, så om du svarar ser jag det inte. Har du lust får du gärna skriva eventuell kommentar i min blogg istället DS)

 9. Ping: Är det dags att ge upp? | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 10. Ping: Duktigheten är ett av Hjärnspökena! | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 11. Sarah

  Det du skriver är så sant! Man har alltid ett val. Ibland råkar man välja fel och hamnar i diket. Men man kan alltid välja att påbörja vandringen upp ur diket. Eller så kan man välja att se sig som ett offer och ligga kvar. Jag tror man mår därefter.

  • Tack Sarah! Och även om man inte orkar ta sig upp direkt så mår man nog i alla fall lite bättre om man bestämmer sig för att det var OK att trilla dit OCH att man faktiskt kommer att ta sig upp alldeles strax 😉

 12. Ping: Broken Windows – något för livsstilsförändrare? | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s