Svettigt. Äckligt?? Dag 5 på Vårstädningen

Jag tyckte att svettas var så himla äckligt. Och svettas gjorde jag utan minsta ansträngning.

Ljusblå skjorta var nästan omöjligt att använda (himla synd var det, för jag passar i färgen).

En inte alltför krävande analys säger att jag kände av omgivningens outtalade synpunkter. De måste ju tycka att anledningen till mina svettfläckar borde vara plättlätt att åtgärda – alltså göra mig av med x-ton kilon.

Med andra ord vara det skämmigt att svettas eftersom jag var tjock – för jag borde ju inte ha anledning att göra det eftersom jag inte tränade, motionerade eller ens rörde på mig överhuvudtaget??

Stegvis började jag med ökad träning och vardagsmotion och minskad vikt först att svettas mindre – Ja, ju lättare jag blev desto mindre ansträngande var de träningsdoser jag i början utsatte mig för.

”Vardagssvettningen” försvann förstås; färre kilon=mindre ansträngning vid vardagssysslor, såsom knyta skor, promenera (!) till affären etc.

Svettigt linne

Fint svettigt linne 🙂

Nu när jag lagt på några extra kol är jag istället stolt över att svettas!

 • Jag har ju ansträngt mig!
 • Jag har en bra orsak att vara svettig – inte bara lata, slappa, tunga kilon
 • Jag har använt min kropp!

När vårsolen tittat fram och värmen ökar har jag förresten fått en helt ny erfarenhet: Trots värmen är det smart att behålla mössan på – det svider i ögonen när svetten rinner ner från pannan 🙂

Dagens löpningsranson: 30 ninuter UTAN paus 🙂

Vad tänker ni om det här? Känner ni igen känslan av att det är fel att svettas eftersom man inte rör sig och samtidigt ömkansvärt eftersom man är tjock?

7 kommentarer

Under Hälsa, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

7 svar till “Svettigt. Äckligt?? Dag 5 på Vårstädningen

 1. Ann-Sofie

  Känner igen den mycket väl!! Försökte envist hävda i alla år att svettas mycket har inget alls med kondis att göra! Eller hur…? Nu svettas jag i alla fall mycket mindre vid samma ansträngning som innan viktnedgång – skönt!
  Tänk vilka sanningar man kunde hitta på bara för att verka ”normal”. Vad nu normal är!?
  Numera tycker jag att det är skönt att svettas eftersom det endast uppträder i samband med träning och då är det ju helt ok 🙂
  Ha en skön helg, kram!

 2. Håller helt med! Att svettas idag är skönt, förr en plåga. Nu känns det inte bra om jag inte svettas av en redig promenad, då har jag inte tagit i tillräckligt! 🙂

 3. Jag har aldrig direkt känt så faktiskt. Men jag brukar inte bry mig så mycket om omgivningens åsikter. Det slutade jag med i skolan när jag blev mobbad för att jag var en pluggis.
  Men visst är det skönt när man kan göra vardagssaker utan att svettas men ändå svettas vid träning som ett bevis på att man ansträngt sig:)
  Ha en bra helg!
  Kram

  • Vad skönt att du lyckats att inte bry dig:) Jag har upptäckt massor av saker som fastnat, främst sedan mellanstadiet, och som blivit en del av mina Hjärnspöken som jag brottat ned. T ex springa, rocka rockring eller som jag skrev om någon gång – att hälla i mig nötter ur en påse mitt i Täby Centrum;) Ha en fin helg du med! Kram

   Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s