Att lära gamla hundar sitta – Dag 9 av Vårstädning

Jag som är en hyfsat gammal hund hävdar att inte går att skylla på åldern.

Inte så gammal - men kan sitta :)

Inte så gammal – men kan sitta 🙂

Det första försöket att åtgärda min (självupplevda) övervikt gjorde jag innan jag fyllde 20, så om det hade haft med åldern att göra borde jag ju inte över huvudtaget ha varit i behov av någon förändring senare i livet…

Det finns de som hävdar att det är mycket svårare att gå ner när man är äldre.

Men, enligt näringsfysiologen Kristina Andersson är det en myt. ”Fysiologiskt sett är det inte svårare när man är runt 50”, säger hon bl a i skrivit boken Viktminskning 50 +.

Hon fortsätter ”Det svåra är att är att förändra den livsstil som man kanske har haft sedan i 20-årsåldern… ”

Där håller jag definitivt med!

I min gamla livsstil gällde:

 • Bil överallt (vår Ica ligger 656 meter hemifrån…)
 • Träna? No, No, NO, NO
 • Springa? Hahahahaha 🙂
 • MAT – orkar inte ens lista upp allt skräp jag stoppade i mig utöver min passion för Ben & Jerry och ostar.

Mindre hälsosam diet

Man behöver förstås inte vara så radikal som jag, som kick-startade min förändring med 12 veckor på måltidsersättningar för att nu vid 50+ ha en träningsdos på 10000 steg/dag, två Pulspass och tre löprundor/vecka.

I min omgivning finns exempel på alla varianter.

 • På mitt Itrim-center finns en dam närmare 80-strecket, som långsamt och försiktigt kliver upp och ner på step-brädan. Ytterligare en äldre dam har en assistent med sig, som håller henne i handen när hon går emellan stationerna.
 • Där finns även träningskamrater i 60-årsåldern som jobbar på mycket tuffare och svettas mycket mer än vad jag gör under Pulspassen.
 • Min bloggvän Pernilla har en 65-årig mamma som går till gymmet två gånger per vecka, cyklar på motionscykel och använder olika träningsmaskiner för att stärka ben, armar och rygg. Här är inlägget om Pernillas mamma
 • Mina egna föräldrar på 75 resp 80 går till Medley och tränar två gånger per vecka; mamma jobbar i gymmet och pappa simmar.

Här finns mer att läsa av Kristina Andersson i artikel i Aftonbladet Hälsa.

Hur ser era erfarenheter ut när det gäller ålderns betydelse ?

4 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

4 svar till “Att lära gamla hundar sitta – Dag 9 av Vårstädning

 1. Tack för länkningen 🙂

  kram, pernilla be

 2. Du har absolut rätt, ålder är ingen orsak att skylla på för att INTE träna och motionera! Tvärtom, all motion ska ses som ”pengar” man sätter in i en ”hälsobank” hela livet.
  Även mina föräldrar som är 71 och 73 år tränar regelbundet. Mamma simmar en gång per vecka och går på zumba som hon säger sig älska. Pappa spelar aktivt boule och rör sig mycket i största allmänhet. Det är så roligt att ha dem som goda förebilder! Dock har jag haft mina alltför långa perioder av icke-motionerande. Och felaktigt ätande. Därav övervikt som jag snart är av med helt och hållet. Tack för din underbart peppande blogg!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s