Alternativ till livsstilsförändring?? – Dag 16 Vårstädning

Inlägget nedan har jag sugit på rätt länge eftersom det kanske är lite kontroversiellt, men nu vill det ut 🙂

På radio hör jag väldigt ofta reklam för en plastikkirurgiklinik i Stockholm.

Ungefär så här låter det:
”Har du också tröttnat på att kilona smugit sig på? Vi hjälper dig förbättra och återställa ditt utseende. Ett enkelt ingrepp kan ge dig ett bättre självförtroende, högre självkänsla och få dig helt enkelt att bli Det Bästa Du kan bli!
Och med 20 % rabatt på behandlingarna…

OBS! Jag vill inte på något sätt dra paralleller till obesitaskirurgi eller till plastikoperationer av överskottshud, som blivit nödvändiga efter kraftig viktminskning!

 • Nej det jag reagerar på är lättvindigheten i radioreklamen för kliniken.
 • Glättigheten som förleder oss till att tro att lycka och slankhet uppnås med ett ”enkelt ingrepp”.

Både den som gjort en GBP-operation och den som valt andra metoder för viktnedgång och livsstilsförändring vet att det inte överhuvudtaget är enkelt någonstans!

Jag reagerar på att radioreklam som denna är ett utslag av hur enkelt och lätt vi ska ”fixa våra problem”.

Det kostar svett och tårar eller åtminstone väldigt hårt arbete att förändra sitt liv och få en långsiktigt hållbar viktminskning.
20130302-133051.jpg

En liten vink om varför det är så säljande att framställa en arbetsam och omvälvande process som livsstilsförändring som lätt och enkel är gissningsvis människans instinkt att ta den ”lätta vägen”. Jag skrev om det i samband med en artikelserie i SvD: Varför man väljer en kortsiktig belöning

Summa summarum – förändring är inte så himla enkel!!

Men det GÅR och det är DU som kan göra det!

11 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

11 svar till “Alternativ till livsstilsförändring?? – Dag 16 Vårstädning

 1. Du har helt rätt. Att förändra saker i sitt liv tar tid och kraft, massor av tid och kraft. Bra inlägg!

 2. En genväg blir ALLTID, hur lockande det än låter, en senväg! Tack för bra bloggpost! 🙂

 3. Ann-Sofie

  Det där retar mig också!! Hur många är det inte som går på ”den lätta fixen” och sedan mår dåligt i alla fall eller tom får fysiska men för livet. Fy tusan för vilseledande reklam!

 4. En sak som jag tänkt på i många år är: de nu som väljer operation (gbp) – hur får de lära sig att anpassa sig till sitt nya liv? Både fysiskt och mentalt? Mycket har säkert förändras (jag hoppas det!), men för ca 20 år sedan arbetade jag med en kvinna som gjorde en sådan. Det ställdes inga krav på henne för själva genomförande. Efter ett tag kunde hon i stort sett äta som hon gjort tidigare (tankemönstret hade ju inte förändrats) och hon gick givetvis upp i vikt. Rejält. Därför är jag skeptisk. Det mentala behöver ju liksom hänga med. Har någon en annan syn eller egen erfarenhet är jag tacksam för svar.

  • Jag har en bekants bekant som var i samma situation som den du beskriver, men jag hoppas och har intrycket att det fungerar bättre nu. Allmänt sett känns det som att man fått upp ögonen på många områden, inte bara inom idrott och viktminskningsprocesser, för det mentala arbetets betydelse för hållbara förändringar.
   Bra svar om just gbp kan vi nog få från t ex flera av 2xlblog´s läsare, t ex Liza och Sara…?

 5. Jag är en av dom som gjort en bukplastik efter kraftig viktnedgång på kort tid.
  Jag är en av dom som fick 20% rabatt också.
  Detta är en operation som jag planerat i 5 år men skjutit på pga av min övervikt. Jag förstod att det inte är en quick fix. Sagt och gjort, jag gick ner 40 kilo.
  Men huden då? Ja den hängde mer än någonsin. Efter 2 kejsarsnitt hade jag ingen känsel i den delen som hängde så den hamnade mellan gylfen när jag stängde byxorna. Man lider också ofta av svamp nör huden hänger så.
  Jag tycker också att det är fel att marknadsföra sin klinik som snabbfix mot lycka och vacker kropp.
  Jag gjorde det även för att lättare kunna röra mig när jag tränar.
  Seriösa plastikkirurger opererar inte överviktiga (lite övervikt är ok dock)
  Jag ångrar ingenting 🙂
  Så för mig var inte bukplastiken en genväg.

  Sen finns det dom som gör diverse ingrepp helt utan att tänka. Övervikt börjar i huvudet, inte på kroppen.

  Kram på dig du goa kvinna. Älskar dina kloka ord.

  • Exakt! Du har gjort ett fantastiskt och stenhårt jobb, sedan behövde du hjälp med bukplastiken. Du om någon vet att det inte är lätt och det syns i din blogg att det inte är någon ”quick fix”.Det är bedrövligt att man i reklamen ger sken av att man på kliniken liksom på en kafferast åtgärdar ”några kilon som smugit sig på”. Jag kan tänka mig att det inte är gratis ens med 20% rabatt… Fy fasen stackars dig med hänget du hade – jag vet, men jämförelsevis liiite, hur det är bara med att ha stl 95F på BH en varm sommar… KRAM till dig, tack snälla för de fina orden!

   • Anonym

    Tack snälla du!
    Nej det är hemskt när folk genomgår olika ingrepp utan att ändra livsstil. Många som gjort GBP har bara gått ner utan att egentligen lärt dig något. Vikten är borta men inte problemet.

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s