Spöken och idioter – Dag 24 av Vårstädningen

Idag är det 8 månader till julafton 🙂 Visst känns det fantastiskt att veta det, när sista snön precis gett upp på skogsslingan? NOT!!!!

Blåsippan

Blåsippor – om man kollar noga 🙂

Hur som helst ger det lite perspektiv – jag tänker på att tiden kan gå rätt fort beroende på hur man ser den. En av mina bloggvänner har just börjat på Itrim och konstaterade häromdagen att en 12-veckors intensiv period för att dra igång sin livsstilsförändring faktiskt bara är 23 % av ett helt år. En ganska överkomlig insats om man tänker på att man förbättrar livskvaliteten i resten av sitt liv, som kan vara rätt många år….

SPÖKEN

För nytillkomna läsare kunde det kanske vara på sin plats med en presentation av mina Hjärnspöken, de i bokens titel:

Under förändringsprocessen kunde jag konstatera att det inte bara handlade om att äta mindre och motionera mer utan att det fanns en tredje faktor som visade sig vara den allra viktigaste. Den pusselbit jag inte tidigare förstått vikten av, nämligen mental träning. När jag fick hjälp att förstå mina egna valda sanningar kunde jag även bekämpa och besegra mina “Hjärnspöken” som är:

Perfektionismen, det svart-vita tänkandet som kastade sig över mig om jag inte hade skött mig minutiöst med planering, inköp, träning etc. Ett inte helt besegrat spöke, numera gäller det träningen där jag måste öva på att vara nöjd med mina framsteg.

“Det är ju ändå kört” som tog över kommandot om jag inte var perfekt och då styrde upp mig emot 100-kilosstrecket igen… t ex ”Det blev ju party igår, så jag kan lika gärna äta marmeladmackor till frukost idag och pizza till lunch och …”
Omåttligheten – som är kusin med ”Det är ju ändå kört ”- och som t ex innebar att jag kunde få för mig att äta ohämmade mängder av kakdeg… Även här är det numera träningen som måste dresseras för att inte bli omåttlig, så att jag springer med förkylning i kroppen etc.

• Andra små spöken är sådana som Det kommer aldrig att gå (t ex att springa) och De kommer att skratta åt mig . T ex rocka rockring och dansa Zumba – Jag? Elefanten? Aldrig!

Att besegra Hjärnspökena är en process som kräver just mental träning. De måste jagas bort med nya, fina, snälla kompisar som:

 • Jag duger!
 • Jag kan göra lagom mycket, det räcker bra!
 • Varje steg är bättre än inget alls!
 • Jag bryr mig inte! Förresten är min nya erfarenhet att omgivningen sällan skrattar åt en som försöker och kämpar på…

IDIOTER

Jag blir så ledsen när jag läser på bloggar och Facebook om människor som drabbas av rena IDIOTER! Visst är vi alla olika etc men när folk som är utbildade för att hjälpa andra kan vara så extremt icke tillmötegåsende blir man ju alldeles matt:

Häromdagen fick läste jag i en Facebook-grupp om en kvinna med många överviktskilon och ett livslångt sockerberoende som berättade om hur hon besökte läkaren på överviktsenheten på sitt sjukhus.

Och när hon säger att hon varit beroende av sött hela sitt liv svarar han ”Ja men det är väl bara att sluta tvärt på en gång”.

Man ju tycka att en läkare på en överviktsmottagning borde ha en lite annan kunskap och inställning?…

Undrar om en läkare på en alkoholberoendemottagning skulle ha kvar jobbet om han uttryckte sig likadant?

Ett liknande fall upprörde mig i höstas när jag fick höra om hur en ca 40 kg överviktig man med diabetesvarning och andra ”vanliga” överviktskrämpor sökte hjälp att ta tag i sin situation. Han försökte vid ett flertal tillfällen få kontakt med en dietist via hälsocentralen.

De ville inte ha med honom att göra!

 • Det är skrämmande att en överviktig person som verkligen vill göra något åt sin situation och behöver hjälp blir fullständigt ignorerad!
 • Hur mycket skulle inte kan samhället spara på att stötta och förebygga jämfört med att behandla diabetes mm mm?
 • Var ligger problemet undrar jag?

Är det det gamla traditionella synsättet på att sjukdomar ska behandlas med den ”heliga läkekonsten” medan att förebygga med hälsovård betraktas som något slags hokus pokus?

En ljusglimt är i alla fall att man numera på vårdcentraler lär kunna få s k FaR – rörelse på recept! Det gäller som jag förstår det både om man helt enkelt behöver fysisk träning för att bygga upp sin kropp och om man behöver hjälp med viktnedgång och motion. Se här på Vårdguiden!

Man kan använda FaR-recept på Itrim 🙂

Avslutningsvis en liten rapport från Dag 24 av min Vårstädning:

 • Träning: 5,6 km löpning( inkl 2 min promenad) enligt Löparskolan 8:1. Snitthastighet 7:33 /km, yihaa! – som Caroline säger ”Du, det finns visst en liten tävlingsjäkel därinne trots allt”.
5.60 km rätt snabbt - stolt!

5.60 km rätt snabbt – stolt!

 • Frukost: Gröt, pastejmacka, grapefrukt, kaffe, vatten.
 • Afterrun: Hallon med yoghurt, müsli och nötter.
 • Lunch (sen): På ”Redfellas”, GI-sallad med bulgour o quinoa, kyckling mm, smoothie ”I want it all” bara frukt och bär.
 • Middag: Ugnslax med couscous, rödbetor och haricots verts. Mannen fick vin till maten, inte jag 🙂

Nu är jag grymt nyfiken på era eventuella erfarenheter av ”idioter”?

3 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

3 svar till “Spöken och idioter – Dag 24 av Vårstädningen

 1. Läste för lite sen om en kvinna som var till vårdcentralen och vill ha hjälp att gå ner några kilon där läkaren sa nåt i stil med: titta på dem i autswitch (koncentrationslägret) ät mindre.
  Kvinnan var lätt chockad över svaret!

  Jag har länge följt dig tassat i periferin och inte riktigt vågat skriva nån kommentar men jag har inspirerats av dig och din kämpaglöd, för nån vecka sedan starta jag min blogg och jag kämpar med pulver mest för att det det ska ta slut, inom några dagar sätter jag igång med 12 v med enbart pulver. Igår kom din bok hem i brevlådan behöver jag tala om att jag inte sovit så mycket inatt 🙂
  Läst och läst och blivit ännu mer inspirerad att gå ner mina och glad när jag såg vi använder samma uttryck foodaholic.
  Jag har lång väg framför mig men jag ska lyckas 🙂

  • Tack för din långa härliga kommentera! Jag blir otroligt glad över att höra att du finner inspiration i min blogg och att boken höll dig vaken 😀 😀
   Jag önskar dig massor av lycka till med din kamp med DiNA kilon och spöken!! Ska genast titta in på din blogg 🙂

  • Du, förresten, följ gärna på Facebook också – det brukar bli lite kul debatter om mat på 2xlblog-sidan 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s