Dag 26 – man kan inte göra ALLT samtidigt!

En av de viktigaste insikterna i min kamp över mina Hjärnspöken, i synnerhet mot den fula figuren Svart-Vitt är just att inte försöka ändra på ALLT samtidigt!

Det kan tyckas gå tvärt emot att min framgångsrika förändring startade med 12 veckor på strikt diet och det nyfunna konceptet ombytt motion 2 ggr/ vecka, men det handlar om så mycket mer:

  • Ett livslångt beteende ska bytas ut.
  • Nya vägar ska ritas upp, byggas, och testköras.
  • Gamla valda sanningar ska skrotas.
Skapa nya spännande mönster

Skapa nya spännande mönster

Men det måste få ta den tid som krävs!

  • Det har tagit mig ca 20 månader! sedan jag steg in på Itrim att börja dricka kaffe utan mjölk.
  • Som jag tjatar om mest hela tiden är springandet – En alldeles ny upplevelse som jag lyckats med via små, små steg och upptrappning enligt ”löparskolan”.
  • Mitt mål för vardagsmotionen var i början nästan oöverstigliga 7000 steg. Nu blir det minst 10000/dag oftast mycket mer.
  • I början av min förändringsprocess var det även nödvändigt för mig med lightprodukter av alla slag. OM jag kunde äta två tsk av en lightprodukt istället för 1 tsk smör tog jag förstås det. Jag behövde ju MÄNGDEN!

Först NU är jag redo att övergå till använda små mängder av så mycket ekologiska mejeriprodukter som möjligt (det är ju tyvärr sällan EKO på lightgrejor).

OBS!!! Jag har precis börjat tassa fram i det här området, så ta allt jag säger med en nypa salt:)

Ekologiskt

Lite Eko finns det i alla fall i mitt skafferi 🙂

Jag har precis börjat följa en Facebooksida som är riktigt intressant: Matfusket.

Häromdagen kom ett inlägg med de fem områden som Naturskyddsföreningen förordar som de viktigaste anstränga sig med att köpa ekologiskt pga stora vinster för oss och vår jord. Så här står det:

Kaffe …
På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar – och dödar – både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.
Bananer och vindruvor
Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.
Mejeriprodukter
För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.
Kött
När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.
Potatis
Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward – en kung som borde störtas!
Källa: http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/5-viktiga-varor-att-byta-till-eko
Man kan inte ändra på ALLT samtidigt. Tacka dig själv för att du tar hand om dig och gör små förändringar – de kan leda till större när du orkar och är redo!

2 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

2 svar till “Dag 26 – man kan inte göra ALLT samtidigt!

  1. Kaffe, bananer och vindruvor är sedan länge självklara ekologiska produkter i min matkasse. Några andra är tomater, mjöl och andra gryn och strösocker. Och Smör. Tyvärr är vårt laktosfria sortiment redan mycket dyrt och innebär att jag bara ibland väljer den ekologiska mjölken. Men jag väljer alltid Arlas laktosfria framför t ex Valios, om den finns.
    Alla kan inte göra allt men kanske man kan välja några varor som är ekologiska. Om vi är fler som väljer eko så sjunker förhoppningsvis priserna, så att ännu fler kan välja det alternativet. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s