Mental träning – visst, men vad är det då?

Jag återkommer ofta till Mental träning som en framgångsfaktor i arbetet med att nå en hållbar livsstilsförändring (med Motion och Mat som de andra ingredienserna).

Klassisk visualisering . Jag kan flyga - jag är inte rädd!

Klassisk visualiseringsbild. ”Jag kan flyga – jag är inte rädd!”

Mental träning kan tyckas låta som värsta hokus pokus, men man kan tänka sig att det är som vilken fysiskt träning som helst, bara att det är hjärnan som får jobba mer än kroppen…

Om man drar parallellen till idrott och fysisk träning handlar det även inom den mentala träningen om olika ”grenar” och på olika nivåer/svårighetsgrader. Grenarna skulle t ex kunna vara:

  • Visualisera sin målbild  (med så många sinnen som helst fantisera om sig själv i sin nya kropp)
  • Överge gamla valda sanningar och skapa nya (tydligt och konkret uppmärksamma sina bra val och snabbt släppa när det någon gång blir fel)
  • Identifiera, analysera, bekämpa och besegra Hjärnspöken

Så här står det om begreppet mental träning på Wikipedia:

Mental träning är ett begrepp inom psykologin och används främst inom idrottsvärlden … Mental träning kan definieras som den kognitiva repetitionen av en uppgift inför en viss prestation. Begreppet innehåller en samling tekniker vars syfte är att utöka, förstärka och identifiera önskade tankar och beteenden.

Vill gärna bjuda på några tips – jag har ett par favoriter inom området:

Kjell Enhager hänvisar jag till rätt ofta. Det finns en sida på Facebook, som är toppen, coach2coahch. Där dyker det upp massor av klokskaper, små filmer etc 🙂

Bild: Remember to be flexible in your approach to building your audience for your book, business or website

Bild från coach2coach på Facebook

Om du ändå är inne på Facebook  kan du ju passa på och ”gilla” sidan 2xlblog 🙂

En annan klok figur i sammanhanget är Fredrik Weibull.

Jag som småfuskar lite på området med glada tips här på bloggen fick ett så fantastiskt roligt mail i morse (tillsammans med en bokbeställning) att jag bara måste få dela med mig: …Din liknelse om ”dålig karaktär som man kan göra till ett färgat objekt” (grå sopsäck i mitt fall) och ”hur man kör upp ur diket och upp på rätta vägen mot målet” är bränsle för mig på min väg till hälsosam livsstil…/från 92 till nu 80 kilo

Hoppas att ni också hittar bra träningsredskap hos Kjell Enhager och Fredrik Weibull! Har ni fler tips på mentala idrottsplatser – så dela gärna med er!

2 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

2 svar till “Mental träning – visst, men vad är det då?

  1. Här kommer ett annat tips: http://www.upphopp.se/ Man kan prenumererar på Olofs veckopepp som kommer på måndagsmorgon. Vissa bra och andra kanske inte lika men alltid kan man lära sig något. Kram Tina (www.butterflytina.com)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s