Vikt, hälsa och STRESS

Det är mycket nu…

Jag gillar när det är fullt upp med aktiviteter och vantrivs med att t ex ligga på en strand och slappa. Men nu verkar jag ha fått så jag tiger 😉

Insåg att min vilopuls inte var riktigt hälsosam…så när jag åkte in till city för en fotografering bestämde jag mig för att ställa bilen i Täby Centrum och ta Roslagsbanan, enbart för att försöka koppla av lite istället för att sitta i trafiken och hetsa upp mig.

Foto shoot på Kulturhuset

Foto shoot på Kulturhuset

Några extremt hektiska veckor med många stora avgöranden toppades av fredag och lördag med:

 • en liten föreställning på scen för drygt 200 pers
 • efterföljande boksignering av ungefär lika många Hjärspökesböcker
 • ett 50-årskalas i undertecknads regi (inkl föregående presentkoordinering, inköp och matlagning, samt tal till festföremålet, partajande och röjning av festlokalen)
50årsfestklänning


Klänningen blev kanon och jag kände mig jättesnygg 🙂

MEN en intressant biverkning av den senaste tidens späckade schema både när det gäller aktiviteter, koordination och viss mental stress tycks visa sig på vågen. Allt jag gick NER under aprils vårstädning hade jag gått UPP igår!

Inte för att det känns som något stort problem, utan mer som en intressant företeelse att fundera över. Jag har garanterat inte lyckats äta och dricka mig upp i vikt på några få dagar, utan det måste handla om något annat, dvs stress.

Min väninna har råkat ut för något liknande (hon med Ananasspliten, ni vet). Utan att egentligen äta fel har hon gått upp i vikt och fick hjälp av sin hälsorådgivare att fundera över orsakerna. De kunde då konstatera att hon varit utsatt för massor av mental stress den senaste perioden.

Vad som tydligen är vanligt i dessa sammanhang är att kroppen, som ett försvar, slår till bromsarna:

 • OJ, nu är det farliga tider!
 • Bäst att spara på det som finns!
 • Sänk förbränningen för bövelen!
 • Här sprutar det adrenalin, vi kan behöva vad vi har på lager!

När det gäller mig själv och den senaste tidens stress gäller det nu:

 • att gilla läget och se det som en utmaning att klara med ”hälsan i behåll”
 • fortsätta att ha fokus på att äta bra mat och regelbundet
 • fortsätta att träna enligt plan

Det vore så lätt att svepas iväg i att prioritera bort träning för att spara tid och att börja äta sämre mat av samma skäl, men det känns otroligt viktigt att inte trilla ner i den fällan.

Jag är nämligen helt säker på att det vore att sätt igång en spiral av ohälsosamt beteende som inte i någon som helst mån skulle minska stressen, utan bara öka den med dåligt samvete!

Hur reagerar ni på stress? Blir det McDonalds eller kaffe och mackor för hela slanten?

2 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

2 svar till “Vikt, hälsa och STRESS

 1. Viktig insikt. Jag har genom lägenhetsförsäljning, framtidsplaner och fix för att göra alla nöjda, varit rätt stressad sista tiden. Jag har också haft problem att gå ner mina kilon. Och kosten har inte varit så himla usel så att jag skulle förtjäna det har jag tänkt. Jag vet ju att stress påverkar negativt, men när man är mitt inne i det så är det inte självklart att koppla ihop det. Jag ska tänka mer på det framöver. Tack för att du får mig att se sammanhangen. De viktiga sammanhangen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s