Vikt och hälsa – ett förändringsprojekt eller en livslång kamp?

  • Ska jag för alltid behöva brottas med detta?
  • Är vikt och hälsa ett förändringsprojekt eller måste det vara en livslång kamp?

Det är en ständigt återkommande fundering hos mig och många andra.

Bullen får ett gulligt rosa kryss, för det går att fixa alternativ. Latten bara ett streckat streck - den funkar ju om man byter Barista-mjölken mot t ex Mini

Bullen får ett gulligt rosa kryss, för det går att fixa alternativ. Latten bara ett streckat streck – den funkar ju om man byter Barista-mjölken mot t ex Mini

För egen del har jag vid det här laget konstaterat att min livsstilsförändring började som ett radikalt förändringsprojekt med en Kickstart med måltidsersättningar, en tydlig vision och ett bestämt mål, med delmål och aktiviteter.

Den har sedan med tiden övergått till ett projekt av förvaltningskaraktär. Jag skrev om det redan för nästan ett år sedan i blogginlägget Motivation när målet är nått.

Frågan aktualiserades åter i en mailkonversation med min kära läsarinna som jag kallar Gullan”. Jag har fått lov av henne att återge vår konversation eftersom den troligen kan vara intressant för fler:

Gullan:

”… Hej igen Jenny och tusen tack för att du tagit dig tid att besvara mina frågor…”
”..
. Jag har ju förstått att du är van att jobba med projekt och där har jag nog nåt att ta fasta på. Jag jobbar med löner och ekonomi och ett sån’t jobb har ju inget avslut utan det återkommer och återkommer och återkommer.
Det är väl ungefär så jag ser på mitt överviktsarbete – jag tänker att det här jobbet kommer aldrig att ta slut utan jag måste alltid brottas med det här -:)…”

Jenny:

”…Hmm, om vi försöker att dra paralleller till jobb då… Jag som jobbat mycket i data- och förändringsprojekt har det ju som en naturlig bild med vision, mål, delmål, aktivititer, uppföljning, justering av ”kursen” etc.

Om vi skulle försöka att hitta något liknande i ditt mer ständigt fortlöpande jobb som aldrig tar slut ?
Även där handlar det ändå om att ha siktet inställt på att kunna färdigställa ett resultat till en viss tidpunkt och med en viss kvalitet.
Kanske du kan komma ifrån den negativa tanken ”ständigt brottas med det här” om du kan jämföra arbetet med ditt jobb när det gäller att det är något som ska ske fortlöpande med den positiva tanken ”för att maskineriet ska fungera”?
Jag kanske bara hittar på en massa tokerier, men allt är värt att pröva tills motsatsen är bevisad 😉
Om du försöker att se dig själv och din kropp som ett maskineri som fortlöpande måste skötas om för att må bra, att du faktiskt behöver inrutade rutiner för att den ska fungera, likaväl som att ekonomiarbetet måste ske enligt fastställda rutiner.
  • Du behöver äta regelbundet och i rätt mängder och du behöver utföra en viss mängd ombytt motion och ett antal steg vardagsmotion och du behöver framför allt fortlöpande jobba med hjärnan.
  • När det gäller mat och motion har du allt klart via Itrim, eller hur?
  • När det gäller mentala biten har du individuella samtal med din hälsorådgivare och gruppträffarna.
En extra dos mental träning kan du hitta via de Youtube-klipp som jag tipsade om på bloggen för några veckor sedan, med Kjell Enhager – sug i dig allt du hittar där!

Hoppas att det är någon liten hjälp 🙂 Kram Jenny…”

Gullan:

”Hej Jenny och tack för alla tips. Jag oroar mig en hel del för sommaren men har som mål att kläderna INTE ska vara för trånga i augusti…”

Hur tänker ni om ”Förändringsprojekt” eller ”Livslång kamp”???

Från 2xlblog på Facebook kommer idag:
JENNYS SEMESTERTIPS #4
Stickprov! Någon gång ibland- mät mängden. Frukostrussinen drar lätt iväg och blir en ”näve” och müslin likaså…
Foto: JENNYS SEMESTERTIPS #4Stickprov! Någon gång ibland- mät mängden. Frukostrussinen drar lätt iväg och blir en "näve" och müslin likaså...

Lämna en kommentar

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s