Jubileumstankar – hur länge får jag leva?

Den 21:a är på sätt och vis en ny födelsedag för mig – då jag uppnådde mitt viktmål.

Tiden har flugit iväg! En skön tanke som ger ett kvitto på att det var värt att göra en radikal förändring. I det perspektivet känns det inte som att jag gjort en stor uppoffring eller att det tagit evinnerliga tider att få en helt annan livskvalitet.

Före och sprungit 5 km ffg

1991 (tv) hade jag skrattat rått åt den som sagt ”Spring 5 km!” (th 22 år piggare & friskare )

Gårdagens 75-årsjubileum och mötet med gamla och nya vänner och släktingar gav mig ännu en del att tänka på. Det är många som mist sina nära och kära alldeles för tidigt i olyckor eller sjukdomar. Jag har under dagen funderat mycket kring det och kring varför det tidigare inte var helt självklart att ta varje chans att påverka det som ändå går att påverka.

Jag är idag så nöjd och glad över att jag, trots att det dröjde många år, en gång för alla tog tag i min destruktiva livsstil. Med en morfar som gick bort i hjärtsjukdom vid 55 års ålder fanns dessutom en ärftlighetsfara att lägga till min övervikt och mina obefintliga motionsvanor.

Men, det här med motion gick inte in i skallen på mig med en gång – jag behövde många veckor på ”rehab” med måltidsersättningar och många gruppträffar på Itrim med lektioner i mat, motion och mental träning innan jag kunde ta till mig följande, så misströsta inte om ni tycker att jag kommer med knäppa idéer – de kan kanske ändå tända en liten gnista som blossar upp efter ett tag 🙂

 • Motionen är grunden för att slippa att ha ett extremt stort fokus på maten när det gäller att hålla vikten
 • Den basala metabolismen påverkas av muskelmassan (alltså – bättre förbränning med mer muskler)
 • 30 minuter motion/dag halverar risken att dö i hjärtinfarkt!
 • 10.000 steg/dag + 2 ombytta träningspass/vecka minimerar risken!

Så här skrev jag i min dagbok i början av november 2011 , dvs efter mina 12 veckor på måltidsersättningar, då poletten hade ramlat ner:

Prioritera träningen så får du energi att sköta resten!

Motion :

 • gör dig stresståligare
 • ger bättre sömn
 • ökar avslappningen
 • gör dig piggare, gladare och friskare
 • ger dig starkare hjärta
 • bidrar till en positiv självbild
 • gynnar kostvanorna
 • skapar bättre nerv-hjärna-muskel-koppling
 • förbättrar balans och koordination

Idag vill jag också passa på att hurra för Linda. Hon är en riktig kämpe som på 12 veckor jobbat bort drygt 20 kilo och som går och går och går!! Hon skriver på bloggen Linda Jsson~ min strävan till en bättre hälsa och en friskare kropp !

Dagens JENNYS SOMMARTIPS på 2xlblog på Facebook går också i motionens tecken:

#14 Leta upp en träningskompis! Det blev klart lättare att öka tempot lite när vi sprang tillsammans igen, jag och Caroline! Behöver man springa långsamt eller gå funkar även en liten hund bra

Sliten löparkompis

Lämna en kommentar

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s