Viktuppgång – ingen totalpanik, men ändå en tankeställare

I morse visade alltså vågen 0,6 kg för mycket och jag lovade att återkomma med mina funderingar kring varför och vad jag ska göra åt det.

Först och främst: Jag är fullständigt medveten om att ligga 600 g över sin egen gräns är ett larvigt lyxproblem jämfört med att ha lagt på sig 5 kilo över sommaren eller att stå inför att ta tag i ett viktminskningsprojekt på 24 kg, 45 kg, 80 kg.

MEN, jag skriver här på 2xlblog om hur jag hanterar min långsiktiga livsstilsförändring. Mitt eget viktminskningsprojekt från augusti 2011- augusti 2012 är i detalj beskrivet i Hjärnspökesboken. Idag handlar det om hur jag hanterar min viktstabilitet ett år senare och då är hanteringen av dessa 0,6 kg och mina tankar och reaktioner kring det en mycket viktig ingrediens.

Den gräns jag har överskridit är ju egentligen inte ett ”viktmål”, utan en bättre beskrivning är att jag är hamnat på mina vägräfflor!

Vägräfflor hejdar dikeskörning!

Vägräfflor hejdar dikeskörning!

Frågan VARFÖR är plättlätt att besvara, precis som jag gjorde i Wii Fit-programmet i morse

 • ate too much
 • drank too much
 • didn´t exercise enough 😉

Under dagen har ni underbara engagerade läsare kommit med frågor, kommentarer och förslag kring detta lilla faktum.

Maria skickade en fråga med en ”blinksmajlis” och undrade om jag verkligen var seriös som oroade mig för 600 gram.

Mitt svar är att det faktiskt är lite dubbelt:

 • Å ena sidan är det kanonbra att jag inte blir helt hysterisk och drar igång någon ”aktion” och riskerar att hamna i det vidriga Jojo-bantarträsket som jag låg och sprattlade i under 30 års tid.
 • Å andra sidan är mitt sk ”viktmål” den absoluta gränsen, som jag inte ska över. Jag har sedan slutet av november 2011, nöjd och glad, legat och guppat 1½-2 kg under det så här är det läge att sätta STOPP. Jag känner mig litegrann i riskzonen för att dra iväg i det skrämmande svart-vita tänket med de otäcka små kusinerna ”Det är ju ändå kört” och ”Jag kan ju lika gärna…” och sån´t elände

Det är bäst att ta de här 0,6 kg på allvar

600 g

600 g

och inte låta dem fortsätta att öka till storleksordningen mjölpåse

1,5 kg

1,5 kg

för att smygande ta mig tillbaka till före 8/11 2011 och storlek 2XL.

De enda sparade plagget i 2XL

De enda sparade plagget i 2XL

Kommentera supergärna! Jag kommer att fortsätta blogga på ”Kom -igång-(eller-kom-tillbaka)-temat de närmaste dagarna…

OCH om exakt en vecka fyller Hjärnspöke-boken år. Berättelsen i den startar den 9 augusti, så skynda dig om du vill läsa på ”rätt dag”:

 • Du kan beställa boken direkt av mig på jenny@2xlblog.com  för 100:- (inkl porto och emballage).
 • Bästa pris (69:-) får du om du köper den på ett Itrim-center. Du kan även beställa boken på itrim.se/webshop.
Hjärnspöken

Beställ nu så har du den från start!

8 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

8 svar till “Viktuppgång – ingen totalpanik, men ändå en tankeställare

 1. Det jag menar är att vad du väger en dag, vid en vägning, betyder inget men väger du samma sak varje dag under en vecka så har du ökat i vikt.
  Det handlar om att skilja på vikt och vikt. Många stirrar sig blinda på vågen, målvikten eller inte, när vågen är ett tråkigt viktinstrument som inte vet om du druckit vin, hur du ligger i din cykel, hur mycket glykogen dom finns i dina muskler eller om du överätit hamburgare.
  Vad säger ditt snöre? Dina kläder? Spegelbilden?

 2. Vissa veckor väger jag två kilo plus och andra två kilo minus. Det är en normal förändring för mig.

 3. Oavsett 1, 20, 40, 80 kilo etc så har vi alla våran kamp. Du har redan gjort viktminskningen nu har du en annan tid i dietandet som är balans och viktstabilitet. Det jag försöker säga är att allting är relativt. Så om du behöver, vill, måste få känna oro, noja etc så är det din rätt för det kan vara ditt sätt att hantera situationen för att kunna fortsätta hålla balans och viktstabilitet. 🙂 och där med inget jojande eller tillbaka gång till ursprunget.

  • Där sätter du nog faktiskt huvudet lite på spiken Linda. Jag tror att det att det precis som för vilket missbruk som helst är frågan om att hantera sin situation på så bra sätt som möjligt för resten av livet. Det finns en del statistik på att man hamnar i kritiska perioder vid olika tillfällen och då är det bra att ha en beredskapsplan. Ha en skön helg och Lycka till med din kamp! Du är grym !!

 4. Ping: Augusti – förändringarnas månad för vikt och hälsa | 2xlblog - Om vikt och hälsa

 5. Ping: Broken Windows – något för livsstilsförändrare? | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s