Fredagsmys & fest – mina erfarenheter och tips

Den närmaste veckan kommer jubilerande 2xlblog huvudsakligen att bjuda på mina praktiska tips och mina erfarenheter inom ett antal områden på viktminskningens och livsstilsförändringens himmel.

ostbagar

Oskyldiga små ostbågar 🙂

Första området är Fredagsmys, vilket förstås omfattar diverse andra festligheter.

Själva begreppet ”Fredagsmys” är nog egentligen ett ganska uttjatat ämne vid det här laget både i media och inom bloggvärlden, men jag tycker ändå att det är värt några reflektioner.

Min upplevelse är att fredagsmys är synonymt med social samvaro, avkoppling och att ”unna sig”.

Men om dessa positiva begrepp fylls med innehåll som ger en kanske både bildlig och reell baksmälla?

Är det då verkligen värt det?

I ”mitt gamla liv” fanns inte en tilldragelse som var för liten att fira, så självklart var fredagsmyset ett ypperligt tillfälle att fylla munnen med mat och dryck av söt och fet karaktär:

 • Chips eller Grissini och drink
 • Förrätt och vin
 • Varmrätt och vin
 • Glass eller OST eller varför inte både och ?!!

Fäbodmögel, S:t Agur, Arn och parmesan..

Under de senaste två åren har jag samlat på mig en hel del idéer om hur samvaro, avkoppling och ”unna sig” kan handla om annat än kaloribomber:

 • En ”Gin & Tonic” kan bestå av iskallt bubbelvatten i kristallglas med is & citron med nötter till. Vill övriga middagsgäster ha riktig GT så varsågod och min ser likadan ut 🙂
 • Kvalitet före kvantitet: köp halvflaskor riktigt bra vin eller äkta champagne (den här sommaren har faktiskt inte en enda Bag-in-Box hittat hem till oss).
 • Kvantitet? Ja, om jag vill äta riktigt mycket, så in med en hel långpanna med lök, vitlök, rödbetor, morötter, palsternacka och andra rotsaker i ugnen. Servera med lite protein och någon röra (t ex Edamame-hummus mums!)
 • Ost? Ja, vid mycket speciella tillfällen. Min egen födelsedag gäller för just mig 😉
 • Stämningshöjare att ha utanför munnen:
  • Levande ljus i överflöd! Härliga doftljus, särskilt lyxigt att ha i badrummet.
  • Vacker dukning, använd fina servetter och moster Elsas porslin Because YOU´re Worth It!.
  • Ät någon annanstans än framför TV:n ! Mysigare än kletiga ungar i soffan och osämja över fjärrkontrollen.
  • Nystädat är fredagsmys (visst städade mamma alltid på fredagar när man  var liten och visst sjöng Pippi Långstrump om just att städa varje fredag? – Det ligger något i det…)
  • TV? Inget planlöst zappande med händerna i chipsskålen och reklamavbrott som är som gjorda för att hämta nya godsaker. Hyr en grymt spännande film istället, som ingen vill pausa.
Fredagsmysdukning

Fredagsmysdukning

Så några allmänna festtips:

Någon kommer säkert att invända att man inte ska behöva anpassa sig till omgivningen etc men min personliga erfarenhet, som jag delar med mig av, är att det är sååå skönt att slippa sticka ut och förklara sig i festliga sammanhang att jag hellre vill ta till några knep:

 • Planera måltiderna inför festande. Det är inte smart att svälta sig en dag inför ett partaj och gå hungrig till kalaset. Ett ½ glas vin och swoosch! – där försvann omdömet och den skrikande magen tystades med snacks…. resten lämnar jag åt fantasin 😉
 • Planera träningen inför festande! I motsats till att ”svälta ihop kalorier” i förväg så är det smart att ladda upp med träning! Investera i att motionera, sätt in på kontot istället för att äta på kredit!
 • Om det av någon anledning inte går att få vettig mat på kalaset är mitt partytrick att se ut som en ”ätande”. Jag skyfflar runt maten en stund på tallriken och byter slutligen tallrik med mannen. Samma resa kan vid behov göras med vinglaset kolla i Hjärnspökesboken s 45. (Jag åt istället en måltidsbar lite diskret.)
 • Kräftskiva! Var den underbaraste hustrun/kompisen/sambon av alla och skala kräftor för glatta livet till din respektive. Du får en skalhög så ingen behöver tjat på dig att äta och bekymra sig om din krympande uppenbarelse. Häll upp vatten i nubbeglaset och var med och sjung visor och skåla. Alla har rätt att vara alkoholfria, men det här tyckte jag var ett kul och bra sätt!
  (Jag åt istället en måltidsbar lite diskret.)
 • Se till att du känner dig bekväm på kalaset. Ge inte dig själv någon anledning att tycka att du skulle behöva ”något gott” som tröst för att du är ”ful, fet och misslyckad”. Prova ut kläderna i god tid istället för att gråta i garderoben i sista stund. Kanske har du krympt ur den planerade festutstyrseln? 😉 Unna dig något nytt inför kalaset, kanske en ny doft eller en ny skjorta, men känn att det känns helt rätt i god tid.

Ni har förstås massor av bra tips och erfareheter inom festområdet! Kommentera vettja!

Några äldre inlägg på temat:

Vansinnig ekvation, samt tips på Mello-snacks

Fredagsmys: chipsalternativ mm

Fredagsmys med Skagenröra

Festa eller frossa

7 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

7 svar till “Fredagsmys & fest – mina erfarenheter och tips

 1. Idag festade jag loss på en nyttig variant av tomat och mozzarella-sallad (caprese heter det va?): keso istället för mozzarella och MYCKET tomat! lite olivolja och en del örtsalt… supergott 🙂

 2. Tack för massor av bra tips! Jag skulle dock ha svårt att äta en måltidsbar i smyg på fest och flytta runt maten på tallriken. Risken skulle vara stor för att provsmaka! För mig fungerar det bättre att förklara för värden hur det är. 🙂

 3. Peder

  En fråga ang kräftskivan. Varför ska man inte äta kräftor?

 4. Ping: Behandlad och totalt manglad ;) | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s