Tillfredsställelse – mina erfarenheter och tips

Hahaha! Det här låter ju som ett lite väl spännande inlägg 😉

Men skämt åsido – det handlar om den sköna känslan att vara nöjd och tillfreds i motsats till att leva med en ständigt gnagande känsla av otillräcklighet och missnöje med sig själv.

Det är först efter nästan 51 år på jorden jag fattat hur fantastiskt det känns att ha ha rört ordentligt på kroppen, duschat och slappnat av efteråt – låter visst rätt så ”barnförbjudet” igen… 😉

Sluta nu inte att läsa för att nedan verkar galet överambitiöst, kom ihåg att jag jobbat med mitt nya liv i hela två år.

Vilken suverän tillfredsställelse det är att ha:

 • trotsat latmasken, värmen och farhågan om smärta i benet
 • snörat på de ”snabba skorna”
 • träffat löparkompisen och bästa pepparen i spåret
 • känt att benet håller!
 • sprungit 4 km på helt OK tid
 • svettats, duschat och kraschat med ett glas bubbelvatten
Chichi

Mmmm. en svettig matte-arm sitter aldrig fel!

Det blev alltså 4 km idag, enligt veckans plan. Vi sprang lite för fort i början och blev onödigt flåsiga, men det inger ändå hopp inför den stora utmaningen av klara Hässelbyloppet på 10 km den 13 oktober!

OK kilometertid med 9 veckor kvar till loppet

OK kilometertid med 9 veckor kvar till loppet

Så en tillbakablick på några ögonblick av tillfredsställelse för en f d matmissbrukare som tidigare hittat sitt stora nöje i mat, dryck och chokladbollar.

 • Första gången jag vaknade med armen på mitt täcke och kände nåt hårt – mina revben!!
 • När jag såg mina nyckelben igen (det har inträffat i kortare perioder under 30 års Jojo-bantande).
 • När jag tog på mig strumpor stående och inte sittande på sängkanten.
 • När jag klarade att rocka rockring.
 • När jag gick i linne och shorts i Täby Centrum och blev glad av att se mig i skyltfönstren.
 • När jag köpte ett par lågt skurna jeans – nu nyss, i somras!

Så var det frågan om Tips:

 • Ge varje ögonblick av tillfredsställelse värde och hågkomst genom att notera det ordentligt! Ni ser ju ovan att jag hänger upp mig på småsaker 🙂
 • Dokumentera framstegen, hur små och obetydliga de än kan verka vid tillfället – jag skrev min nästan hemliga blogg som blev en bok och fortsatte sedan med 2xlblog.

Jag är helt säker på att varje litet steg i rätt riktning hjälper en att hålla kursen om det får ordentlig betydelse – sådant är att jobba med hjärnan på ett sätt så som den fungerar.

 • Ett trick för att nyttja känslan av tillfredsställelse är att skapa en ”trigger” – att helt enkelt placera den härliga känslan på en plats på kroppen eller i ett sinne. Jag har själv en doft-”trigger” i Calvin Kleins Euphoria och massor av musik-”triggers”.
 • Ta massor av bilder – jag beklagar ofta att jag inte har fler bilder av processen, men jag inser att det handlar om skam och något slags rädsla för att se sanningen i vitögat.
 • Prova kläder ofta och gör dig av med dem (eller sy om dem) så fort de är för stora. Det skapar både tillfredsställelse och kapar vägen tillbaka till storhetstiden.

Avslutningsvis ett mattips:

Det finns en Recept-sida här på 2xlblog. Helt amatörmässigt och med lite ”ta en nypa-angivelser”, men sådant jag lagat under min viktminskning och som jag gillar. Igår blev det en improviserad köttfärsrätt som hamnade bland recepten.

Köttfärsdolmar, broccoli-cous-cous och Sambalsås

Köttfärsdolmar, broccoli-cous-cous, sallad och Sambalsås

Tips till nya 2xlblogläsare: Läs mer om liknande upplevelser i boken Hjärnspöken och i t ex blogginlägget Vad doft har med vikt att göra

Om du vill veta mer om att jobba mot sina mål tillsammans med hjärnan kan du hålla koll på Fredrik Weibull, som bl a bloggar på nosugaradded. Fredrik doktorerar i idrottspsykologi/visualisering på University of Birmingham. Han driver företaget Imagine That och är en av författarna till ”Träna tanken”.

3 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

3 svar till “Tillfredsställelse – mina erfarenheter och tips

 1. Tack för att du skriver i din blogg. Love it! Känner mig peppad att ta tag i min löpning igen efter några månaders uppehåll. Vet att jag är galen men jag älskar att springa på vintern 🙂 Kram vännen ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s