Livsfarlig hunger! Mina erfarenheter och tips

Ett spännande och relativt nyss utforskat område!

Snickers - kaloribomb

Ja, det stämmer, men ÅTGÄRDEN….?

Jag har ganska sällan varit hungrig i mitt tidigare liv. Det har liksom aldrig blivit tomt i magen 😉

När jag började min 12-veckorsperiod på måltidsersättningar var jag lite bekymrad över utsikten att behöva vara hungrig och ännu mer bekymrad över hur jag skulle kunna hantera det.

Det häpnadsväckande var att så länge jag var noga med att äta mina ”bars” och shakes med max 4 timmars mellanrum och röra på mig  uppgjort antal steg/dag och två ombytta träningspass/vecka så gick det alldeles utmärkt!

När jag var lite sjuk en gång under perioden och inte kunde träna, blev jag vrålhungrig. Botemedlet var att komma igång och röra på mig snarast möjligt. Låter supermysko, eller hur, men det handlar om kemiska processer i kroppen och ett metabolt tillstånd s k ”ketos”.

 • En oerhört viktig lärdom var hur som helst att hunger inte är något livshotande som till varje pris måste förebyggas med förberedande åtgärder i form av överätning.
 • En annan viktig insikt var för mig personligen den stora betydelsen av att äta regelbundet för att hålla en jämn nivå på blodsockret. När det gick för långt mellan ”måltiderna” blev jag både ilsken och korkad 😉
 • Under 12-veckorsperioden då jag bara åt måltidsersättningar tränade jag bort ovanan att höja blodsockernivån med ”något snabbt och gott”. När perioden var slut var det ett invant beteende att se till äta något vettigt var fjärde timme.

Mina tips på hungerområdet:

 • För att undvika hunger som kan lura iväg dig till godishyllan – ha alltid med något vettigt. Det kan bli förseningar i trafiken, oförutsedda möten, krislägen av olika slag som förstör ”ätschemat”.
 • Om jag behöver krishandla något mellanmål blir det sannolikt en ”bar” från ICA, Apoteket eller Pressbyrån alternativt en burk Keso och ett äpple. Protein mättar mycket bättre än kolhydrater, alltså hellre Keso än bulle.
 • Handla aldrig middagsmat hungrig! Om möjligt handla efter middagen annars förbered inköpsrundan med ett mellanmål.
 • Om jag har slarvat med planering av lunch eller middag blir det en ”räddningsplanka”:
  • En måltid som alltid finns hemma och som täcker behovet av det mesta (även om det är ap-tråkigt) är broccoli eller brysselkål, samt makrill i tomatsås på knäckebröd.
  • Gröt, ägg och hallon funkar också bra som räddare i hungersnöden.

Mer om nödlösningar finns i de tidigare inläggen:

Jo förresten, ett sista viktigt tips från en som köksrenoverade mitt under strikt diet: Kliv aldrig in på IKEA utan något i förväg utsett ätbart i fickan 😉

Så en liten rapport om att uppladdningen mot 10 km i Hässlebyloppet fortskrider enligt plan. Idag körde vi 5 km, men inte så snabbt.

Skön känsla - hade lätt kunnat springa längre

Skön känsla – hade lätt kunnat springa längre

Det är helt galet att jag igår mätte upp att vi har 9 km till stallet och tänkte ”Då kan jag ju springa dit som träning”. Låter som en annan människa än Jenny Lindström …

Dum matte - sprang utan mig :(

Dum matte – sprang utan mig 😦

6 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

6 svar till “Livsfarlig hunger! Mina erfarenheter och tips

 1. AnnamariaG

  ….och nu blev jag hungrig 😦 men ser att klockan är 20.00 och det är dags för sista chokladshaken på påse 🙂 i morgon äntligen börjar jag med LCD, 9 veckor, nu kör jag!!
  MariaG

 2. Den där insikten är riktigt intressant tycker jag, att det inte är farligt att vara hungrig. Jag har också gått och fått för mig att hunger är livsfarligt! Har dock lärt mig att det inte är så. Vore intressant att veta hur ”normalviktiga” tänker kring hunger…

 3. Jag har också lärt mig att hunger inte är livshotande för mig (i mitt liv just nu, eftersom jag bor i Sverige och inte är utfattig). För mig kom insikten med halvfasta, men jag måste än påminna mig om det när jag är hungrig. ”Ok, jag kommer inte att dö…” 🙂 strunt samma hur man ”lär” sig det, huvudsaken att det går in! 🙂

  • Ja, det ju ett välfärdsproblem vi brottas med. Visst känns det helt vansinnigt att en del av världens befolkning äter sig sjuk medan stora delar inte har mat så de överlever …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s