De värsta fienderna – mina erfarenheter och tips

Hjärnspökena – de värsta fienderna till viktnedgång, normalvikt, viktstabilitet och varaktig livsstilsförändring.

Man kan tycka att det vore så otroligt enkelt att gå ner i vikt och att hålla en hälsosam livsstil. Det är ju bara att äta lagom mycket och att förbruka motsvarande rätt mängd energi!! Eller hur??

LÅT BLI ATT ÄTA FÖR MYCKET OCH FEL och SÄTT IGÅNG OCH ANVÄND KROPPEN hörs ofta från den

 • som inte själv försökt och misslyckats,
 • som inte själv kämpat och fallit
 • som inte själv samlat all sin styrka och ändå hamnat i diket och blivit kvar där sprattlande.
Chokladdoppade jordnötsfyllda Oreos

ÄT INTE SÅNT HÄR

Lotta Thriatlon mästarinna med enorm energi

GÖR MER SÅNT HÄR

Det är inte så himla enkelt!

Det finns ytterligare en ingrediens i den här ekvationen – jag kallar den Hjärnspöken.

Var och en har sina egna spöken att brottas med…

Mina har namn som Det Svart-Vita Beteendet, Perfektionismen, Omåttligheten och kusinen Det är ju ändå kört som dyker upp i släptåg på de stora spökena.

Blandningen av orimligt stenhårda krav på sig själv och känslan av att det inte finns någon som helst hejd och måttlighet när man väl har kommit in på fel väg och tycker att det ändå är kört (eftersom man misslyckats igen), är ett tufft hinder att ta sig över, minst sagt.

Men det finns hopp! Spöken gillar inte dagsljus och troll spricker när de får se solen.

Vad jag menar är att kampen mot spöken för min del har handlat om att ta fram dem i det öppna, vrida och vända på dem, prata (och skriva…) om dem så att de:

 1. blivit begripliga och inte hemliga, skamliga och skrämmande
 2. därigenom minskat sin betydelse och påverkan på mig

I takt med att jag har lärt mig att förstå och besegra Spökena, den här ytterligare ingrediensen i skillnaden mellan ett ohälsosamt leverne och en sund livsstil, har all den mentala kraft jag lagt på arbetet med dem smittat av sig på andra områden i livet. En riktig bonusvinst alltså 🙂

Läs mer om Hjärnspökena i de äldre blogginläggen:

Äta så att det hotar ens liv

Duktigheten är ett av Härnspökena

Spöken i ny skepnad

Mina Tips på ”Spökfronten”

 • Spöken i allmänhet gillar skymning, smygande och smussel.
  • Motverka dem genom att vara öppen och tydlig.
  • Berätta för omgivningen vad som händer (om du orkar) eller skriv ner knasiga påhitt, så att du åtminstone erkänner för dig själv.
 • När det gäller Det Svart-vita Beteendet var min framgångsstrategi att ta saker i min egen takt och att öka på väldigt försiktigt när det gäller motion och träning. Risken var alldeles för stor att min gamla svartvita grundsyn skulle ställa till det om jag hade gått ut för hårt. Alltså:
  • Ta små steg
  • Var snäll mot dig själv
  • Uppmärksamma dina framsteg ordentligt
 • Perfektionismen kämpade jag emot genom att bli lite mindre politiskt korrekt för en period. Det fick vara OK för mig att gå ner i vikt med en hel del artificiella ämnen och en del inte alltför ekologiska inslag. Jag tillät mig att leva rätt dyrt, t ex smaksatt bubbelvatten i flaska. Från butiken.
 • Ett sätt att hejda ”Omåttlighet” är att stanna upp ett ögonblick och säga nåt i stil med ”OK – du ska få, men om en liten stund”. När det gäller samma spöke i sin nya skepnad får jag tvinga mig att springa på planerade dagar och inte fler (jag vet att spöket plättlätt kan återta sin gamla skepnad med onyttig klädsel).
 • ”Det är ju ändå kört” är knepig. Mitt ynka lilla tips för att hejda den fulingen är att försöka att värdera det som hänt i relation till det som skulle bli konsekvensen av att ge efter för att det är kört. ”OK-du struntade i träningen (hur stor påverkan på helheten har det? kommer du aldrig mer någonsin att träna eller?) , men ska det verkligen behöva innebära att plussa på inflödet av energi med 4 rostmackor med smör och ost?”

Ett självskrivet tips är förstås att läsa mer i boken ”Hur jag besegrade mina Hjärnspöken”, som är min dagbok under mitt första år på vägen från 2XL till storlek 38 för sista gången. Den innehåller även reflektioner och analyser från ”nutiden”.

Hjärnspöken

Beställ nu – dagboken startar i augusti!

Varmt välkomna även till 2xlblog på Facebook, där det även dyker upp ett och annat smått och gott förutom bloggposterna 🙂

3 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

3 svar till “De värsta fienderna – mina erfarenheter och tips

 1. Karin

  Som alltid klockren, tack för dagens pepp!

 2. Ping: Usch och Fy för motion!? – mina erfarenheter och tips | 2xlblog - Om vikt och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s