Usch och Fy för motion!? – mina erfarenheter och tips

 • Vissa människor är helt enkelt inte gjorda för att motionera. Jag hör till den sorten.
 • Det finns inget löjligare än 50+-are som försöker springa ifatt sin ungdom.
 • Ingen intelligent människa joggar i 25 graders värme.
 • Spinning måste vara uppfunnet av en sadist.
 • Zumba kan man bara göra om man är professionell dansare.
 • Jaja, gymkort kostar 2500:-/ gång man är där, hehehehe!

Autentiska repliker av undertecknad. Före augusti 2011 (och i ärlighetens namn även en bit in på hösten…)

Mitt tidigare hatobjekt benmanicken

Mitt tidigare hatobjekt benmanicken

Som jag tidigare berättat var jag inte bara allmänt ovilligt inställd till ombytt motion och träning utan mer eller mindre rörelseallergisk. Detta yttrade sig t e x så att jag gärna lastade trappan full med prylar som skulle balanseras upp till övervåningen när jag (eller ännu hellre någon annan) hade ärende dit upp, istället för att helt enkelt förflytta kroppen med en enstaka tröja eller bok eller vad det nu var som skulle byta våning.

Då förstår ni graden av slöhet!

Eller förresten, slöhet är egentligen fel ord. Det här beteendet ingick faktiskt i mitt Svartvita hjärnspöke. Eftersom jag under mina Jojo-perioders ”toppar” inte åt vettigt och inte motionerade skulle jag minsann inte röra på mig alls i onödan.

Herregud! Att se det här i skrift är helt skrämmande – det kan nästan inte vara sant… Ännu en anledning att starkt tipsa er om att skriva ner eller berätta för dem ni törs om konstigheter, så att de lyfts fram i ljuset och kan bearbetas – missa inte gårdagens inlägg om att hantera de värsta fienderna.

Så, vad är då mina erfarenheter på området de senaste två åren?

Det GÅR!!

 • Med stöd (i mitt fall genom personal, gruppkompisar och andra Itrimmare) kunde jag öka från 15 försiktiga minuter till en halvtimmes Intensiv-runda med Activiomätning av pulsen.
 • Med uppmålade Mål, Delmål på vägen, Planering och Belöningar kunde jag smyga ut från det undanskymda hörnet till mitten av lokalen och rocka rockring, där alla kunde se mig, i flera minuter.
 • Med små steg i taget var det möjligt att förflytta mig från att svettas och stånka av en kortare promenad till att springa 3 ½ km och känna att det skulle funka att fortsätta minst dubbelt så långt.

Praktiska tips

 • Rätt kläder för vädret. Det går att springa i snö om man har broddar – det går att springa i sol om man har linne och keps 🙂
 • Fina kläder. Så snart du törs, skippa den lufsiga t-shirten. Den är dels gjord av ett svettsamlande material Det blir bekvämare att träna i funktionsmaterial och gärna linne och kortare, tajtare byxor om man törs visa sitt eventuella gäddhängoch sina snart krympande vader och knän 😉
 • Investera i bra skor!!!! Rätt skor för rätt ändamål. Jag har med tiden utökat mitt skobestånd från 0 ->4 par olika!! Våga dig in i sportaffären och prata med personalen. De har faktiskt lön för att hjälpa dig även om du är överviktig och de själva ser ut att komma direkt från junior VM i friidrott!
 • För min personliga del hade det varit omöjligt att komma igång utan Itrim och svårt att fortsätta utvecklas utan mina träningkompisar, men det finns massor av träningsprogram på nätet och på web- TV om du vill jobba hemma, t ex:
Sprungit elljusspåret

Sprungit elljusspåret 2 ½ km ffg 10 dec 2012

Läs mer om hur jag förflyttade mig från Soffan i juli 2011 till Vårruset och en anmälan till 10 km-loppet 13 oktober 2013 här:

Hur har vägen sett ut för er? Var befinner ni er träningsmässigt? Nyss startat med 3000 steg vardagsmotion/dag? Fullt ös – medvetslös? eller…

2 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

2 svar till “Usch och Fy för motion!? – mina erfarenheter och tips

 1. Tess

  Hej Jenny,tack för din bok som jag läst och som fick mig att våga ta steget till Itrim!
  Är nu Guldmedlem och har börjat min vandring till ett bättre liv,känner så väl igen mig i din bok,jag är 57 år och har ALDRIG och då menar jag ALDRIG motionerat….Så när jag kom till Itrim för några veckor sedan så fick jag panik när jag såg alla maskiner och brädor och plattor.Skrattade inom mig då jag såg rockringen då jag kom ihåg vad du skrev om den i boken,nu är mitt mål också att våga ”rocka loss” om ett tag.Mitt första pass gjorde jag igår,orkade dock bara 1 varv,sen var jag slut!Benen skakade och svetten rann i floder,mina steg vart 2000 mer än bestämt, då jag går till och från Itrimlokalen,har nu precis ätit en underbar grötfrukost,tyckte den var smaskig!I morgon ska jag på ett pass igen och kanske kan jag orka lite mer den här gången,underbar personal,nya kompisar och härlig stämning!Tack igen Jenny för din bok,jag har rekommenderat den till mina nya Itrimkompisar!

  • Tack snälla gulliga för ett du delar med dig! Jag är så otroligt glad och stolt över att kunna inspirera till ett sådant steg och till förändringar!!
   Fantastiskt att du tog steget, massor av Lycka Till och Varmt Tack!! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s