Broken Windows – något för livsstilsförändrare?

Medan jag ägnade – jag överdriver inte! – 25 minuter åt att skrubba ugnsluckan med Swinto hann jag tänka lite. Ett meditiativt arbete, som kommer att ge träningsvärk i höger arm eftersom jag är så erbarmligt enkelsidig att jag inte kan gnugga tillräckligt hårt med vänster 😉

Eländiga ugnslucka - med 2 års skit...

Nåväl, tankarna svävade från glasluckeeländet och landade i New York och på den sk ”Broken Windows-teorin”.

Broken Windows är en teori inom kriminologi och metod för brottsbekämpning och brottsprevention. I Sverige är teorin ”Fixing Broken Windows” mer känd under beteckningen New York-modellen. Broken Windows baserar sig på en analogi: Byggnader som förfaller om de inte underhålls eller repareras snabbt efter skadegörelse, ett krossat fönster leder snabbt till fler krossade fönster…

Tanken startade förstås med att jag förbannade mig själv som låtit ugnsluckan gro igen så illa att det skulle behöva ta så mycket kraft och tid att få den OK.

Det slog mig då att Broken Window skulle kanske kunna vara en bra bild att ta fram vid en dikeskörning, eller när man hör sig själv tänka ”Det är ju ändå kört”.

Om man väl har tryckt i sig en halv ost och kört över de varnande vägräfflorna är det inte alltid så lätt att hitta tillbaka upp på vägen. Hurtfriska ”Kom igen, det är ingen fara” och ”Du vet ju hur man gör, gasa och styr upp på vägen igen” kanske behöver ännu en skjuts?

Vad sägs då om bilden ”Fixa det trasiga fönstret, innan fler går sönder av bara farten”?

Kolla gärna på de här tidigare 2xlblog-inläggen i ungefär samma ämne:

TIPS!

Linda skriver idag på bloggen Linda Jsson- min strävan till en bättre hälsa och en friskare kropp ! om motivation och att hitta delmål när det stora målet känns fjärran eller t o m okänt; HÄR!

2 kommentarer

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

2 svar till “Broken Windows – något för livsstilsförändrare?

  1. sarah

    Bra jämförelse! Såklart är det bättre att fixa fönstret innan fler går sönder och lika självklart är det ju att styra upp på vägen innan man kör ner i diket. Tyvärr tänker man (jag) ju inte lika logiskt när det gäller mat. Men ju mer man försöker ju oftare lyckas man ju. Vi fortsätter kämpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s