Hur klarar man farliga lockelser?

Till att börja med ett inte så revolutionerande tips:

Köp inte hem en massa skräpmat!

För ungefär 16 år sedan beklagade sig min väninna över hur besvärligt det var att komma i tid till dagis med 2-åriga Asta. Det var höst och jag tänkte att det förstås var jobbigt med overallen, borttappade vantar etc. Min egen dotter var lite äldre, så jag förstod precis. Trodde jag.

Det handlade nämligen om att Asta varje morgon ville ta på sina vackra guldsandaler! Lilla Asta hämtade glatt sina guldsandaler i skohyllan varje morgon och mamma sa Nej varje morgon och Asta grät och skrek och sprattlade varje morgon och att dagislämningen tog tid …

”Du får slå mig hårt nu om du vill, sa jag, men varför i hela fridens namn har du hennes guldsandaler stående i hallen i november?”

Asta och mamma packade ned guldsandalerna i en fin kartong, med silkespapper och bar upp dem på vinden inför nästa vår.

guldskor

Följande låter kanske alldeles för enkel, men ge det åtminstone ett försök!

Jag skulle våga lova att just slippa ha saker inom synhåll hjälper väldigt mycket.

Likaväl som jag igår skrev om att ”Göra det lätt att göra rätt”, t ex lägga fram sina träningskläder så man snubblar över dem, är det smart att se till att det är ”Svårt att göra fel”.

Är ostmackor dina ”Guldsandaler” ?

Kanske rostade så att smöret smälter och med en driva lagrad ost?

Ostmacka

Ha inte ost hemma! Jag prövade att ha god ost hemma efter 1½ år. Det gick åt skogen 😉 Nästa gång (efter ytterligare 5 månader) gick det bättre…

Det kan vara bra att träna upp ostinnehavet med ostsorter som man inte gillar. (Delar av familjen äter hushållsost, den har aldrig varit något problem för mig att låta bli.) När den goda osten väl kommer hem behöver den inte ligga på paradplats, mitt i blickfånget, utan gärna på en ”svår” hylla, bakom t ex yoghurtpaket.

Är det själva brödet som är ”guldsandalerna”?

  1. Det första brödet jag åt efter den inledande dieten och upptrappningen till vanlig mat var knäckebröd. Jag har aldrig gillat knäckebröd, alltså var risken att trilla dit på knäckemackor ganska låg.
  2. Nästa steg var grovt, mörkt bröd enligt tumregeln 666. (Minst 6% fibrer, max 6% socker samt sockerliknande ämnen tidigast på 6:e plats i innehållsförteckningen)
  3. Nu, efter 2 år och en månad med Itrim, kan det hända att jag festar till på Kneipp, mitt kära gamla favorit-ost-macke-bröd, som bara har 5,5% fibrer… Men jag väljer aldrig ett bröd med mer socker än 6%. Och Kneippen får inte smör och ost på sig. Det vore som en fd rökares första ”festbloss” dvs ”highway to hell”.

Följer fel saker med hem från affären?

Det här låter ju så lätt så det är larvigt, men:

  1. Skriv en inköpslista
  2. Se till att inköpslistan följer vägen i affären, hur varorna är placerade.
  3. Handla det som står på listan och kör förbi godis och chips, för det står inte med på listan.
  4. Kolla kvittot – hur mycket mer skulle det ha kostat om även fel saker fått följa med? Lägg motsvarande summa i en burk och spara till något vackert eller roligt (snyggt träningslinne, biobesök 🙂

Men min familj vägrar äta annat än xx och nn!

Det kan vara en svår nöt att knäcka, men jag ser två alternativ:

  • Egen hylla med ”deras” mat i kyl och skafferi.
  • Egen hylla för min mat i kyl och skafferi

När man delar upp saker i sådant som är bra för mig och inte bra för mig är det förhoppningsvis lite lättare att låta bli…

Mer i ämnet finns här:

Och om det går åt skogen och det inte finns någon möjlighet att låta bli chokladbollarna eller ostmackorna, så kom tillbaka efteråt! Inte grotta ner sig i elände! Inte sprattla hjälplöst i diket! Inte hoppa över promenaden för att ”det är ju ändå kört”.

Du är värd att må bra !

1 kommentar

Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, Uncategorized, vikt, Viktminskning

Ett svar till “Hur klarar man farliga lockelser?

  1. Wow! That’s a really neat anwres!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s