Tjocka mammor – fetmaepidemi

Somliga tog sig härliga friheter och njöt av hotellets tjocka, fluffiga täcken:
20131006-092941.jpg
En intensiv reshelg med ca 125 mil t o r Skåne. Så här mycket stillasittade känns i kroppen. Men det är det förstås värt för att fira 20-åringen och att leverera hennes och hästens vinterutrustning.
20131006-092928.jpg
Jag minns att jag var väldigt hungrig när hon var nyfödd, då 1993. Gissar att det berodde på att det varit rätt svårt att få i sig nåt de sista gravidveckorna pga trängseln i magen.
Perioden före graviditeten var jag dock nere i en jojo-dal och direkt efter körde jag ett viktväktarrace på 24 kilo (slog handen i kaklet och vände upp mot nya höjder).

Vadan dessa mamma-funderingar?

Jo, jag läste en intressant och mycket skrämmande artikel häromdagen.

I Missisippi, som är USAs fetaste delstat är 35 procent av invånarna feta. Inte överviktiga – feta. Om man räknar samman vuxna överviktiga och feta är de i stark majoritet: 70 procent. Motsvarande tal för barnen är 44 procent!!

USA upplever alltså en explosionsartad fetmaepidemi som förstör folkhälsan och är ett hot mot ekonomin.

Fattigdomen förstärker en tradition av ohälsosam och fet mat. Tiillsammans med en infrastruktur som i princip gör det omöjligt att förflytta sig utan bil, har grunden lagts grunden för denna utbredda fetma.

Den ses märkligt nog på kliniken med för tidigt födda barn!

Många mammor är helt enkelt så feta att deras kroppar inte klarar av en full graviditet och barnen föds flera veckor för tidigt.
Förutom de personliga tragedierna som detta i många fall för med sig är det nu ett allvarligt hot mot samhällsekonomin, då vårdkostnaderna i takt med det ökande antalet mycket för tidigt födda barn blir astronomiska.

Jag rekommenderar verkligen att läsa hela artikeln.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/detfetausa/article17582994.ab

Journalisten Peter Kadhammar drar här slutsatsen att ”Den nya människan är en fet, vaggande, glufsande varelse som har svårt att röra sig.”

Det jag tycker är riktigt skrämmande i artikeln är bilden av att referensramarna tycks förskjutas. Bilarna byggs större, stolarna bredare, etc.

Det feta blir det normala, på samma vis som att:

 • en smågodispåse rymmer 1 1/2 kg
 • en Small Coke har blivit 5 dl
 • pommes, kakor, paj, friterad kyckling är vardagsmat
 • Kolla gärna bloggposten från i tisdags
  Hur lättlurade är vi…

  MEN kan det vara så att pendeln nu svängt till sin ytterlighet och den ökande medvetenheten om tillsatser, sockerberoende, ekologi etc kan visa vägen?

  Kan det vara så att vi alla tillsammans med bättre förståelse för hälsosamt liv och för klokare resursutnyttjande kan lyckas stoppa en utveckling som dragit iväg i en galen riktning?

  Låt oss hoppas och tro att vi var och en med våra individuella kloka val kan bidra något litet till att hejda en skrämmande framtidsvy.

  3 kommentarer

  Under Hälsa, Itrim, livskvalitet, Matmissbruk, Mental träning, Motion, vikt, Viktminskning

  3 svar till “Tjocka mammor – fetmaepidemi

  1. Jag läste också denna artikel, det är hemskt att det kan bli så! Vanligtvis reagerar väl kroppen så att man inte ens kan bli gravid, om man är FÖR fet. Jag vet många av mina vänner som har detta problem, men det verkar ju finnas en anledning för det också; att barnen ändå kommer att ha svårt att överleva.

   Jag hoppas att vi går mot en hälsosammare värld, prognosen är trots allt att vi nu går från 7 miljarder jordsbor till 9,8 miljarder år 2050.

   • Tack för din kommentar!! Jag har precis som du förstått bland vänner och bloggare att övervikt kan vara en starkt bidragande orsak till svårigheterna att bli gravid.
    En stark bebislängtan och alla känslor kring ett graviditetsproblem gör det sannolikt inte heller lättare att ”ta sig i kragen och gå ner sina överviktskilon”, som kan vara ett käckt lösningsförslag från en läkare…

  2. Ping: Varför bry sig? Fler funderingar kring fetmaepidemin | 2xlblog - Om vikt och hälsa

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com-logga

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s